VRATITI MILIJARDE IZ POREZNIH OAZA

VRATITI MILIJARDE IZ POREZNIH OAZA

16. srpnja, 2013.

016722067 30300

Bolje je rješenje nego davati ceste u koncesi

Piše: Saša Radović

Znamo da vlada Sjedinjenih Hrvatskih Država (SHD) troši kao razmažene Eclestonove kćerkice Tamara i Petra. Zrakoplovi, ergela luksuznih limuzina, milijuni bačeni na iPhone, laptope, tablete, putovanja. Delegacije vrhuške s golemim parazitskim pratnjama savjetnika, tajnica, tjelohranitelja – putuju, putuju… Europa, Amerika, Dubaj… Bilo je i priča iz novogodišnjih dubajskih noći. Tu su besplatna ljetovanja; Brijuni, Titove vile, Bakarićeve, Tedeshijeve…

Zašto spominjemo Sjedinjene Hrvatske Države? Pa i mi stanovnici ovog dijela Balkana kao i SAD, imamo mnoštvo sjedinjenih država. To su, 21 velika država (županije) i 556 državica (gradovi i općine). Svaka od tih 577 „samouprava“ može egzistirati kao samostalna država, sa svim potrebnim sadržajima, Županije sa svojim županima i kompletnim birokratskim strojem, a isto tako gradovi i općine. I sva ta golema buljumenta od 577 država i državica – samostalno troši, troši…

LOKALNI ŠERIFI

Nakon nedavnih lokalnih izbora jedan moj prijatelj postao je općinski viječnik. Prije smo se češće sastajali, razgovarali, igrali šah. Sad ga nema, pomislio sam da se nešto ljuti, da sam mu se zamjerio, ali nije to. Prijatelj mi je ili na sastancima ili na putu. Kaže da mnogo rade, jest da imaju mjesečne naknade, ali naporno je. Planiraju, dugoročno, kratkoročno, formiraju povjerenstva, komisije, radne grupe… A onda putovanja; Zagreb, Slovenija, Italija, Austrija… Delegacije, njih desetak, dvadeset, jedan dan, dva, tri, nekad više. Gledaju kako se tamo radi ili gradi pa će ta bogata iskustva „preliti“ u našu općinu. Kad nam se otvore investicije, kad dobijemo para od EU ili od kakvog tajkuna dobročinitelja!

Pitam prijatelja može li s dnevnicom pokriti troškove, a on kaže da mu dnevnica ostane, na tim „ekskurzijama“ – sve je besplatno! Dobro se jede, stolovi puni, ima vina, sokova… Kad su u Sloveniji časte ih slovenskim specijalitetima, u Italiji, talijanskim… Ma, nije besplatno – kažem ja – onda ih vi pozovete, pa istarske specijalitete plaća općina, zapravo mi, stanovnici općine. Imamo mnogo siromašnih stanovnika – tužim se ja i nastavljam – u naselju gdje živim (na vrhu Istre) nema ni pošte ni banke, imamo jednu slabo organiziranu i preskupu trgovinu (monopol, „Puljanka“), pola godine nisu nam popravili uličnu rasvjetu (pao drveni stup) iako smo pisali, zvali…! Prijatelj odgovara se to njega ne tiče, o tome moraju brinuti socijalne i komunalne službe i sindikati. Ma, kakvi sindikati – odgovaram ja – umjesto da nam za Božić ili Uskrs daju pile ili malo krumpira – sindikalni lideri potroše članarine i dotacije, putuju, putuju…

Lokalni šerifi i svita aparatčika oko njih okrenuli su leđa svom puku i ne zanimaju ih prizemni problemi. Smatraju da su oni od Boga dani, da narod mora služiti njima – a ne obratno!

Bujanju „samouprave“ nema kraja. Plaćeni viječnici, zamjenici, savjetnici… Nova i nova zapošljavanja rodjaka i prijatelja! Po uzoru na vrhušku s Gornjeg grada, 577 država i državica sastančare, troše, putuju… Ako potroše samo jedan milijunčić, to je 577 milijuna! A, troše mnogo milijuna! I ne razmišljaju o troškovima, baš kao one slatke Ecklestonove kćeri.

UŠTEDA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Gornji tekst čini se po malo humorističan – ali nije! Uz sve krizne i ine nedaće (pokušaj veleizdaje rasprodajom države!) imamo i halapljivu trakavicu u želucu s 577 krakova koja isisava milijarde. Umjesto da stane, hedonizam gornjogradske vrhuške i proždrživih kraljeva lokalnih država, eskalira.

U ustaljenoj rastrošnosti teško bi bilo zaustaviti Vladu, Hrvatski sabor i mnoštvo parazitskih satelitskih agencija, komora i sl. pri vrhu vlasti. Ali, jednostavno bi bilo zaustaviti i bar malo usporiti neminovnu apokalipsu, restrikcijama na lokalnom nivou. Uz nekoliko koraka, uz minimalno administriranje – i uz političku volju, Hrvatska može barem pokušati odgoditi nadolazeći bankrot:

– Ukidanje najmanje 60% županija, gradova i općina brzo bi se pozitivno reflektiralo na državnom proračunu. Sasvim je sigurno da je i taj ostatak od 40% predimenzionirana brojka, no za početak – bolje išta nego ništa! (primjer: prije 1990. u Istri je bilo devet općina, danas je 10 gradova i 31 općina!)

– U tim tisućama „ukinutih“ birokratskih parazita, vjerojatno bi se našlo i nešto sposobnih i poštenih pravnika, pa bi bilo moguće formirati Hrvatsko tužiteljstvo kojeg nemamo (spominjati DORH nema smisla!). Rješavanjem 98% nezakonitih pretvorba, što znači konfiskacijom nezakonito stečene imovine i povratom u zemlju silnih opljačkanih milijarda iz poreznih oaza – također bi popunili proračun.

– Hrvatska vlast treba se ugledati na zemlje koje suosjećaju sa svojim narodom (Slovenija, Češka, Francuska i dr.) i smanjiti plaće državnim dužnosnicima. S obzirom na stanje države u koje su nas doveli, to smanjenje trebalo bi biti drastično. Uz to potrebno je uvesti kazne za neodgovornost i za loše gospodarenje i na nižim razinama, u županijama, gradovima i općinama.

Tri navedena „koraka“ nisu samo pokušaj odgode bankrota nego i pokušaj promjene današnjeg imagea Hrvatske – zemlje kriminala, amnestija ubojica i jalove, neučinkovite administracije.

Vlada i Linić moraju shvatiti da otimanje (prodaja, koncesije!) naše zemlje i naših resursa koje smo gradili desetljećima – nije izlaz iz krize, nego veleizdaja. Kad-tad izdajnici odgovarat će pred sudom naroda.

I konačno, Vlada i Linić moraju shvatiti da su krediti presušili, a da se otimanjem posljednje kune osiromašenom puku i gladnim starcima – ne može putovati u Dubaj ili lunjati po Europi.

Anno Domini MMXIII. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Brahman
  #1 Brahman 18 srpnja, 2013, 10:58

  [quote name=”ja”]Mudrost unatrag . nije baš velika mudrost……..[/quote]
  “To” onda i nije mudrost, već (pozitivno ili negativno) iskustvo. 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. ja
  #2 ja 18 srpnja, 2013, 10:18

  Mudrost unatrag . nije baš velika mudrost……..

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zen
  #3 zen 18 srpnja, 2013, 08:11

  Mudrost bez hrabrosti – jalova je, … a hrabrost bez mudrosti je – ludost!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Saša Radović
  #4 Saša Radović 18 srpnja, 2013, 07:53

  Ubij glasnika koji donosi lošu vijest! Hrabrost kukavica.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Splićo
  #5 Splićo 17 srpnja, 2013, 13:58

  [quote name=”ksaver”]Bajiću opet tu komentiraš. znamo te Splićo[/quote]
  Nisam Bajić, … liječite svoje paranoje na nekom “drugom mjestu”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. ksaver
  #6 ksaver 17 srpnja, 2013, 10:48

  Bajiću oprt tu komentiraš. znamo te Solićo

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. malatamara
  #7 malatamara 17 srpnja, 2013, 09:47

  Taj koji je napisao ovaj članak čeka na pravomoćnu presudu da bi izdržao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, jer je primio mito od sto tisuća eura, a tražio milijun. Dobio je kaznu, a novac nije. I on će sada ispraviti sve nepošteno …
  pa naša zemlja je zemlja kriminala radi takovih kakav je on…
  ma nemojte nas na tjerati gorak smješak ………

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code