JAPAN SUSREĆE ZAGREB

JAPAN SUSREĆE ZAGREB

11. rujna, 2013.

91711b45-c8cd-4955-8db7-7e4450537cfb

Sjaj ovodobne japanske umjetnosti

Napisao: Ivan Raos

U Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, 10.rujna  otvorena je izložba naslovljena Japan susreće Zagreb – sjaj ovodobne japanske umjetnosti. Izložbu organizira Etnografski muzej u suradnji s korporacijom Yubido Inc. iz Tokija

JAPAN U NAŠOJ SVIJESTI

Iako je zemljopisno daleko od Hrvatske, Japan i njegova bogata kultura Zagrebu su zaista dobro poznati. To dokazuju brojna događanja, među kojima je i zamjetan broj izložbi koje su predstavile umjetnost i povijest Japana. Žitelji Zagreba u tim su prigodama oduševljeno otkrivali jedinstvenu i malo poznatu japansku kulturu, bogatu povijesnu baštinu te tradicionalnu i modernu umjetnost. Pojedini predmeti, podsjetnici na japansku umjetnost i tradiciju, pohranjeni su u našim muzejima čineći japansku nazočnost stalnom. U zagrebačkom Etnografskom muzeju također čuvamo mnoga djela koja predstavljaju japansku kulturu i tradiciju.

Zapravo možemo kazati da Japan u našoj svijesti ima posebno mjesto, on je sinonim za poštivanje tradicije ali i otkrivanje novoga u znanosti, proizvodnji ili umjetnosti.

 Počašćeni su i imaju posebno zadovoljstvo jer mogu u Etnografskom muzeju ugostiti izložbu Japan susreće Zagreb – Sjaj ovodobne japanske umjetnosti, koja je do sad bila postavljena u 14 gradova svijeta i Europe, i na kojoj je predstavljeno oko 250 umjetničkih radova izvedenih u različitim tehnikama i materijalima kao što su japansko slikarstvo, slikanje tušem, kaligrafija, tisak i keramika, ali i zapadno slikarstvo, fotografija i skulptura. Izložba je zapravo projekt koji na višestrukim razinama komunicira stalnu i složenu nazočnost lokalnog i svjetskog u zemljopisnom smislu, nacionalnog i međunarodnog u državničkom smislu, prošlosti i suvremenosti u historijskom smislu, te individualnog i univerzalnog u sociološkom smislu. 

20 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA 

Organizator izložbe želi da ona bude djelotvoran, ali diskretan kulturni posrednik između civilizacija Istoka i Zapada, sredstvo koje će unaprijediti prijateljstvo i razumijevanje između naših dviju država, odnosno, bolje razumijevanje japanske kulture.

 Michio Yagi, Muramatsu Setsuko, Nakagawa Utsuma, Yagi Mitsio, Atsuko Dowling i Yoshioka Yiro umjetnici su čiji radovi su zastupljeni na izložbi.   Izabrale su ih umjetničke udruge i organizacije iz Japana, a pripadaju generacijama između 30 i 70 godina starosti.

 Izložba Japan susreće Zagreb – Sjaj ovodobne japanske umjetnosti, otvorena pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana i Grada Zagreba, od velikog je značaja jer sudjeluje u obilježavanju 20. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske. Zbog ugleda i gospodarsko-političkog značaja Japana uspostava diplomatskih odnosa 1993. godine bila je za Republiku Hrvatsku od iznimnog značaja. Tim događajem je Hrvatska mlada demokracija dobila važno priznanje, te je   omogućen je razvitak suradnje na svim područjima, napose na području kulture i umjetnosti.

IZNIMAN DOGAĐAJ

Posebnu zahvalnost organizatori izložbe uputili su tvrtci Yubido Inc. iz Tokija koja stoji iza ovog projekta. Tvrtku Yubido Inc. osnovao je 1990. god. gosp. Masami Fujisawa, uspješni poslovni čovjek iz svijeta umjetnosti, čija želja je „doprinijeti društvu uz pomoć čudesne japanske umjetnosti“. Yubido je jedan od vodećih japanskih nakladnika specijaliziranih za područje umjetnosti. 

 Iskreno i veliko hvala YUBIDU za ovako izniman događaj u Zagrebu.
Izložba ostaje otvorena do 6.listopada 2013. godine. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. petra
  #1 petra 11 rujna, 2013, 15:13

  Volim japansku umjetnost ! I to ne slučajno zato i jesam jučer pogledala sve tri izložbe, vrlo sadržajne izložbe. Voljela bi da objavite ogled ili članak na portalu o izložbama koje pokazuju strahote kojeg učini atomska bomba. Malo prije u gore komentaru spomenila sam druge dvije izložbe.

  Dok na izložbi u Etnografaskom muzeju pojedini predmeti jesu ne samo podsjetnici na veliku japansku umjetnost i tradiciju, ali i pohranjeni su u našim hrvatskim muzejima a kao takvi pokazuju identitet japanske umjetnosti i kulture. I zagrebački Etnografski muzej sigurno čuva mnoga umjetnička i tradicijska djela koja na sadržajan način predočavaju japansku kulturu i tradiciju.Kad bismo znali koliko takvih eksponata muzej posjeduje ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. petra
  #2 petra 11 rujna, 2013, 14:57

  Dobro su došle u Zagreb obe ove izložbe, posebne su dobro jer na pravi način slikovito govore o strahotama koje su zadesile ova dva grada stradalnika točno prije 68. godina.Ukazuju na tragične posljedice razornosti atomskih bombi. Diraju u srce svakog iskrenog čovjeka i posjetitelja izložbe.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code