VLAST GONG-u DAJE MILIJUNE

VLAST GONG-u DAJE MILIJUNE

28. lipnja, 2014.

 

 

GONG-101 Custom

Zato su protiv referenduma o novom izbornom zakonu

 

Napisao: Saša Radović

Savez komunista Jugoslavije  (SKJ, do 1952. Komunistička partija Jugoslavije), Savez sindikata Jugoslavije (SSJ), Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije (SUBNOR), i Savez socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ), bile su četiri glavne društveno-političke organizacije u SFRJ. Činile su prividni oblik neke vrste višestranačja – no jedino i isključivo vladao je Savez komunista Jugoslavije. Ostale organizacije činile su marionetski, ukrasni okvir vlasti.

25. lipnja, 1991. godine Hrvatski je sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Promijenilo se i mijenja se dosta toga, no jedino i isključivo – 24 godine u Hrvatskoj ne mijenja se vlast društveno-političke organizacije iliti rotirajuće stranke SDPHDZ, osnovane isključivo od članova Saveza komunista. Ostalih stotinjak stranaka čine samo marionetski, ukrasni okvir vlasti.

Stranka SDPHDZ (ili HDZSDP, svejedno!) tijekom godina stvorila je zakone koji joj garantiraju vječnu vlast. Članovi se rotiraju u vlasti i oporbi s masnim legalnim primanjima i još masnijim nelegalnim. Temelj opstojnosti na vlasti te rotirajuće stranke je njihov autorski uradak, IZBORNI ZAKON.

IZBORNA FARSA

I vrapci na granama pjevaju da su hrvatski izbori prozirna farsa. Općepoznata činjenica je da imamo biračke spiskove u kojima „žive“ stotine tisuća lažnih i mrtvih glasača. Vodećim strukturama koje organiziraju izbore lako je pretočiti te lažne glasove u svoje biračke kutije. A zatim, zastupnike u Hrvatskom saboru i dužnosnike odabiru čelnici stranaka – tako da građani imaju svoje zastupnike za koje nikada nisu ni čuli, a ni vidjeli ih. Ti anonimni zastupnici donose zakone krojene po interesu stranaka, a ne po interesu građana (identično kao nekad u Savezu komunista Jugoslavije ili Hrvatske!).

Prije svakih izbora pronose se glasovi da će se Izborni zakon mijenjati, ali to se ne događa. Vladajuća HDZSDP s iskustvom u izbornim manipulacijama u kontinuiranom vladanju od 1945. godine do danas – čvrsto drži vlast u svojim rukama (sjetimo se Titovih izbora!). Zato je i onim vrapcima na granama jasno da Hrvatska neće dobiti nova izborna pravila na “normalan” način. Vrhuški s Gornjeg grada zakon jamči sigurne zlatne fotelje, podjelu milijardskog plijena, te kriminal i korupciju svojih članova – zaštićenu „institucijama“ DORH-om i USKOK-om koje „ne vide i ne čuju“. Međustranačke svađe, saborska prepucavanja i ankete, samo su igrokazi za naivni svekoliki puk. Oni se nesmetano – dogovorno rotiraju na svim rukovodećim položajima u državi.

Novi izbori i novi anonimni zastupnici izbrani od genijalaca, Milanovića i Karamarka, u nove četiri godine mandata – više nego sigurno – jamče vraćanje u standard iz 1945. godine. Budućnost Hrvatske su adaptacije privatizacijom razorenih tvornica, sanacije propalih poduzeća, zaduživanje novim, silnim milijardama eura – te prazni stolovi i hladne sobe. 

Obje vladajuće stranke stopljene u monolitni HDZSDP ni u snu neće dozvoliti promjenu Izbornog zakona. Imaju i relativnu i apsolutnu većinu u Hrvatskom saboru što znači „i sukno i škare“. Zbog toga je isključen „normalan“ način promjene Izbornog zakona. Jedina mogućnost izvlačenja Hrvatske iz živog blata u koje tone – je mobilizacija četiri milijuna Hrvata. Ta mobilizacija i solidarnost cijele zajednice potrebna je – ništa manje nego 1991. u vrijeme srpske agresije, jer još jedan mandat istih kadrova vlasti sigurno vodi u dužničko ropstvo državu Hrvatsku i u njen stvarni nestanak.

REFERENDUM

Hrvatsku pseudo demokratsku vlast sastavljenu od uvijek istih rotirajućih, vladajućih kadrova može se prisiliti na promjenu modela glasovanja samo demokratskim ustavnim referendumom. Zbog toga će se referendumom tražiti izmjena Izbornog zakona s glasovanjem na tzv. otvorenim listama. Biranjem ljudi s imenom i prezimenom gdje ne postoji prag nego se redoslijed utvrđuje prema broju glasova kandidata, osiguralo bi se da zastupnike izaberu birači, a ne lideri stranaka kao do sada. Na taj način vodeće stranke kojima je jedina svrha kriminalno bogaćenje njihovih članova i satelita – urušit će se same od sebe.

Ustavnom referendumu kojim se mijenja Izborni zakon suprotstavit će se, osim monolitnog SDPHDZ-a i sve priležeće organizacije koje vrhuška obilno hrani. To su brižljivo odabrane udruge, državni mediji i formalne i neformalne grupacije, koje neselektivno podržavaju svaki mig s Gornjeg grada. Isplati im se! Prvi se oglasio GONG, koji „s milijunskim razlogom“ (dobiva visoke donacije!) lukavo gura lažnu podvarijantu – da je moguće regulirati zakonom izmjenu postojećeg modela, te da nije potrebna izmjena Ustava. Teoretski je moguća takva zakonska izmjena modela, a to je uvijek i bilo moguće – ali je vrhuška nije željela provesti. Neće htjeti ni sada! Na ovu GONG-ovu manipulaciju nasjeli su i Laburisti (stranka u rasulu!), jer smatraju da sa svojih 6 zastupnika – pokraj monolitne saborske većine SDPHDZ-a (ukupno 102 zastupnika) mogu provesti  promjenu Izbornog zakona. To je nemoguće. Tek unošenjem u Ustav, vladajućoj eliti bilo bi teško izigrati volju naroda. 

Unošenjem spomenute definicije preferencijalnog modela izbora u Ustav, monopol stranaka i garancija vječne vlasti HDZSDP-ea bili bi razbijeni, što je preduvjet preživljavanja smrtno posrnule države Hrvatske. Treba napomenuti da je u većini država članica EU moguće preferencijalno glasovanje i s time promjena redoslijeda kandidata na listi – iako ni jedna članica nije u katastrofalnoj situaciji u kakvoj smo mi zbog monopola dosadašnje vlasti. U nekim državama glasači mogu birati i kandidate s različitih lista, u nekima je moguće čak i dodavati imena na listu ili ih uklanjati s nje. U Irskoj i Sjevernoj Irskoj, te u Malti, birači odabiru kandidate prema redoslijedu prioriteta (sustav prenosivog pojedinačnog glasanja).

BIJES VLADAJUĆIH

U sljedećim predreferendumskim tjednima može se očekivati divlji bijes vladajućih i sve moguće manipulacije u rušenju referenduma. Neće se birati sredstva, jer je u pitanju gubitak vlasti stranaka koje dva desetljeća cijede posljednje ostatke resursa i pretaču ih na svoje privatne račune. Od Lijepe naše – geopolitički i prirodno idealno locirane, s bogatim šumama, bistrim rijekama, čistim morem sa 78 otoka i 524 otočića i prelijepim prirodnim parkovima – ostao je samo dug od stotinjak i više milijarda eura!

Sasvim je sigurno da će elita na sve načine pokušati zabraniti predstojeći „izborni“ referendum. Krenut će s „ubijanjem glasnika“ – dezavuiranjem inicijatora referenduma, udruge „U ime obitelji“ i s oštrom mobilizacijom svojih članova. Vladajući će učiniti sve – od pritiska na Ustavni sud do zabrana pristupa na mjesta potpisivanja referenduma. Možemo očekivati medijsku hajku od strane korumpiranih državnih medija.

Zbog toga treba uključiti u realizaciju referenduma što više komponenata, slobodnih medija, portala, neovisnih udruga i grupacija, te građanstva kojemu je dosta komunističko – neoliberalne „demokracije“. Postoji opasnost da će vlast povući i posljednji potez – hitno provesti dogovore o promjenama Ustava u smislu onemogućavanja građanima da odlučuju na najdemokratskiji način – na referendumu. No, to je i njihov rizik.

Nije sasvim isključeno da bi im taj posljednji potez bio – zaista posljednji potez!

Anno Domini MMXIV: /XLV. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. milojkadudunicnakub
  #1 milojkadudunicnakub 2 srpnja, 2014, 23:46

  GONG iliti Govno Od Nekih Gradjana je QNGO financirana od istih koji postavljaju vlast u bana republjik da manipulira izbornim rezultatima u korist plataca. Ilit[ jeben te u guzicu demonkracijo

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. partibrejkers
  #2 partibrejkers 2 srpnja, 2014, 22:05

  [quote name=”Ana Marija”]GONG i ostale “podrepne muhe” koje služe vlasti dobro žive i dijele milijune. Još za vrijeme Sanadera koji je znao kako podmititi te i takve udruge, oni nas varaju i uzimaju novac od građana.[/quote]

  ana, kad govoriš o novcu misliš li na b.a.b.e. i sarnavku?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ana Marija
  #3 Ana Marija 30 lipnja, 2014, 07:46

  GONG i ostale “podrepne muhe” koje služe vlasti dobro žive i dijele milijune. Još za vrijeme Sanadera koji je znao kako podmititi te i takve udruge, oni nas varaju i uzimaju novac od građana.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. txf
  #4 txf 29 lipnja, 2014, 11:27

  Agencije poput Gonga, Ipsos Pulsa i CRO Demoskopa već niz godina objavljuju lažne ankete pogodujući, vladajućima i oporbi, HDZ-u i SDP-u opstanak na vlasti. Zahvaljujući tim anketama narod dobiva krivu sliku vezano za popularnost stranaka i samih političara i jasno griješi na izborima. Upravo su ove agencije jedni od krivaca za stanje u državi!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code