VLADA NEZAKONITO POSTAVLJA DVOJEZIČNE PLOČE

VLADA NEZAKONITO POSTAVLJA DVOJEZIČNE PLOČE

18. listopada, 2014.

 

 

zoran milanovic-040412 DamirKrajac Cropix 625 Custom

Odlukom Ustavnog suda treba sačekati odluku Gradskog vijeća Grada Vukovara

 

Tekst: Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Fotografija: www.index.hr

Od Vlade Republike Hrvatske tražimo poštivanje odluke Ustavnog suda, prekid daljnjih postavljanja dvojezičnih/dvopisanih ploča te uklanjanje postavljenih.
Dobiveno vrijeme treba iskoristiti za otklanjanje uzroka ovih prijepora koji već duže vrijeme destabiliziraju prostor i unose nemir među ljude i zajednice Grada Vukovara. Vukovar naprosto više ne može podnijeti neriješene probleme i odnose te biti njihov talac.

Također, radi izbjegavanja daljnjih incidentnih situacija koje izaziva nezakonito i nasilno, uporno postavljanje ćiriličnih ploča te sama najava ponovnog postavljanja istih na zgradama državnih tijela i ustanova na području Grada Vukovara, molimo Ustavni sud RH da temeljem odredbi članka 31. stavak 4. i 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (“Narodne novine”, broj: 49/02.) dodatno i žurno precizira način provedbe svoje odluke od 12. kolovoza 2014.g., obveze Vlade Republike Hrvatske kao i obveze Gradskog vijeća Grada Vukovara u provedbi te odluke.

Navedena odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske je objavljena u „Narodnim novinama” i stupila je na snagu 28. kolovoza 2014. godine.

USKLAĐIVANJE S USTAVNIM ZAKONOM

Navedena odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske nedvojbeno implicira da Vlada RH ne smije postavljati dvojezične ploče u Vukovaru prije nego što Gradsko vijeće Grada Vukovara donese odluku o tome jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu službene dvojezičnosti na cijelom ili dijelu područja Grada Vukovara te u kojem će se opsegu primjeniti ili neće primjeniti pojedina individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma, kao i javnopravne obveze tijela državne i javne vlasti između onih navedenih u Zakonu o službe noj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.
Vlada Republike Hrvatske, nažalost, nije ni do danas (dva mjeseca od stupanja na snagu naprijed navedene odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske), ispoštovala tu odluku i izdala nalog za skidanje nezakonito postavljenih dvojezičnih ploča sa zgrada državnih tijela i ustanova na području Grada Vukovara i o ponovnom postavljanju ranijih ploča na hrvatskom jeziku i pismu latinici sve dok Gradsko vijeće Grada Vukovara, u skladu s naprijed navedenom odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske, ne pristupi usklađivanju Statuta Grada Vukovara s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i ne donese izmjene Statuta Grada Vukovara koje odgovaraju životnim i činjeničnim okolnostima u Gradu Vukovaru. 

Ustavni sud Republike Hrvatske je u točki III. izreke svoje odluke broj: U-VIIR-4640/2014 od 12. kolovoza 2014. g. („Narodne novine“ broj: 104/14.):
-obvezao Gradsko vijeće Grada Vukovara “da u roku od jedne godine od dana objave te odluke u “Narodnim novinama”, vodeći se člankom 6. Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina (“Narodne novine” broj:51/00. i 56/00-ispr.), a u duhu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (“Narodne novine”, broj: 155/02., 47/10.- odluka USRH, 80/10. i 93/11. – odluka USRH), u Statutu Grada Vukovara izrijekom propiše i uredi, za cijelo područje odnosno za pojedini dio ili pojedine dijelove područja Grada Vukovara, individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma te javnopravne obveze tijela državne i javne vlasti između onih navedenih u Zakonu o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina (“Narodne novine”, broj:51/00. i 56/00.- ispr.), za koje smatra da odgovaraju životnim činjenicama i faktičkim okolnostima u Gradu Vukovaru, i to u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz, još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara;”
-obvezao Vladu Republike Hrvatske “da u roku od jedne godine od dana objave te odluke u”Narodnim novinama” uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina (“Narodne novine”, broj:51/00. i 56/00.-ispr.) u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina ( “Narodne novine”, broj: 51/00. i 56/00.-ispr.), odnosno opstruiraju njegovu provedbu;”
-odredio da “u razdoblju do donošenja izmjena i dopuna Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina ( “narodne novine”, broj:51/00. i 56/00. -ispr.) nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području grada Vukovara uporabom prisilnih mjera.”

NIJE BILO PREDSTAVNIKA VLASTI NA GROBOVIMA VUKOVARSKIH HEROJA

Prije dvadeset i tri godine pri otporu velikosrpskom agresoru ubijeni general Hrvatske vojske Blago Zadro i bojnik Alfred Hill –Miki, prvi zapovjednik vojne policije u Vukovaru. Legedne hrvatskog otpora velikosrpskom nasrtaju.
Na njihove grobove vijence su položili i pred njihovim herojstvom, pred hrvatskom žrtvom poklonili su se članovi obitelji, suborci, predstavnici gradske i županijske vlasti, te izaslanik Ministarstva obrane RH.
Na grobovima legendi Hrvatske vojske, prvih među jednakima, branitelja Vukovara i Hrvatske nije se pojavio nitko od predstavnika licemjerne jugofilne politike. Nije došao Predsjednik Republike, ni predsjednik Vlade, nitko od ministara, nitko ispred hrvatskog Sabora. 
Kada su prilikom otvorenja Ikea-e u Zagrebu mnogi postavljali pitanje zašto Predsjednik RH i ministri u Vladi RH sve krupne investicije, svjetske brandove, predstavništva, pa i Ikea-u, preusmjeravaju u Beograd, jedan je hrvatski intelektualac jednostavno obrazložio: “Oni rade za svoju domovinu.” T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 23 listopada, 2014, 21:59

  TROPAPKARI
  TROPAPKARI
  TROPAPKARI
  ++++++++++++++
  Vladari Hrvatske

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Glogov Kolac
  #2 Glogov Kolac 22 listopada, 2014, 16:26

  U RUSIJI:

  POBJEDA PATRIOTIZMA NAD INTERNACIONALIZMOM!

  В России хотят создать патриотическое ТВ для молодежи

  Новый канал будет транслироваться во всех регионах страны, а средства на его финансирование планируется взять из федерального бюджета.

  Donese danasnji ‘Izvestia’

  Pitanje: Kad ce se u Hrvatskoj pojaviti TV Kanal – da odgaja mladez u duhu patriotizma???

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. vrtikolo
  #3 vrtikolo 20 listopada, 2014, 11:30

  pa narode zar jos niste shvatili da su oni postavljeni na vlast da mute vode, da njihovi gazde izvana lakse pokupe stogod je narodu jos ostalo. Imaju oni cijeli arsenal sranja kojima ce odvracat paznju puka od za njegovu egzistenciju bitnih stvari, koje trebaju narodu postati nedostupne. Oni svoj posao rade izvrsno. Njihov uspjeh je obrnuto proporcionalan narodnoj dobrobiti. Sto je narodu gore njihov uspjeh je veci

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code