VIKA I JAUCI U PALAĆI TEDESCHIJEVIH

VIKA I JAUCI U PALAĆI TEDESCHIJEVIH

6. veljače, 2012.

Tedeschi_Emil_Maja
Otkriva se pravo lice poznatog tajkuna

Piše: Dražen Stjepandić

Nema tome davno kako je u najpoznatijoj domaćoj reviji za žene izašao teskt, uz fotografije snimljene na špici, a na kojim Tedeschi svoju suprugu  poslije gotovo dvadeset godina braka voli jednakim intezitetom kao na početku njihove veze. Na fotografiji Emil Tedeschi nosi buket , ali ne podignuto kao  štafetu, s namjerom  da oduševi parnericu, nego oboreno prema asvaltu. Oni koji znaju bolje izčitavati geste i znakove tijela kažu da je to kao palace prema gore ili dolje.
Na toj seriji fotografija, koja je trebala biti najbolji dokaz romantike i sklada, Emil Tedeschi čak nije ni odabrao cvijeće nego njegova supruga Maja i cvijeće je najvjerojatnije bilo za nekoga drugoga, kome su išli u posjet, ljudi sun a Cvijetnom samo kupili cvijeće, a određena izdanja odmah o romatici I poslije dvedesetak godina braka. Govor koji bi se moga izčitati iz pogleda supruge skrivaju tamne naočale, a u istom trenutku pogled Emila Tedeschija nije izražavao ljubaznost, ali ni prijetnju, tako često zabilježenu u objeketivima paparazza. Više je djelovao zabrinuto kao da se pita-znaju li novinari pravu stvar? Hoće li napisati još jednu priču o sreći u njihovom bogatstvu ili će u javnost ipak izaći istina o bračnom paru Tedeschi. A kako smo doznali, ta istina nikako ne odgovara onome što se o tom paru i Emilu Tedeschiju neprestano piše.
Susjedi pričaju, a šuška se i na drugim mjestima, kako iz palače u Visokoj na brdu Grič često dopire takva vika koja asocira na žestoke sukobe poznatog tajkuna i  njegove supruge arhitektice, s kojom ima dvoje djece. l bogati viču, može se konstatirati, aludirajući na naslov jedne sapunice davno prikazivane na domaćim malim ekranima. No, susjedi kažu da to navodno nije samo vika i cika, nego je i policija morala dolaziti. A sve se to zasad uspješno skrivalo od javnosti.  

KONFLIKTNA OSOBA

“Bio sam reprezentativac Hrvatske u odbojci dok nisam skinut s popisa igrača, kao konfliktna osoba uoči susreta s Bavarskom…”-izjavio je Emil Tedeschi u jednom intervju-u. U brojnim hvalospjevima posvećenim njegovom ocu također Emilu, zvanom Sveto, Denis Kuljiš nije propustio napisati da je pokojni Tedeschi senior bio strastveni kockar.  I da se jednom u Parizu potukao s Alenoim Delonom, te da je sina “uveo u biznis da ne postane propalica”.  Tekstovi o drugom najbogatijem Hrvatu poslije Ivice Todorića bili su puni izraza povučeni, jet-setu neskloni, staloženi, iz ugledne obitelji…Ipak iz gomile tih naručenih atributa omaknuli su se i pravi podaci, pa, kao što se iza zidina palače u Visokoj, tik do Banskih dvora, tajkunu kulturnijem od ostalih domaćih skorojevića, izgleda  omakne i pokoji udarac prema ženi. Ako je pokoji, jer pravo stanje stvari se krije, susjedi samo često čuju ciku i vrisku, a spomenuli smo kako je navraćala i policijska ophodnja. E sad zašto poslije te vike dolazi policija i zašto policija svoje posjete nije objavila, kao što to često čini, ostaje nam samo predpostavljati i nadati se da nije sve kao po onoj vrline su javne, a one druge stvari su tajna.

Emil Tedeschi je predsjednik Atlantic Grupe d.d., a podpredsjednica je njegova sestra, Lada Fiorio Tedeschi,  čiji vlasnički udio u toj kompaniji iznosi 7,7 posto i vrijedi oko 130 milijuna kuna. Lada Fiorio Tedeschi vodi se kao najbogatija Hrvatica.
Temelje obiteljskog bogastva postavio je Emil stariji, spomenuti pokojni Sveto, koji nije krio da je ispod kože bio krvav. Fric Krleža je u Gospodi Glembajevima tvrdio da su svi veliki bogataši imali nekoga svog kranjskog trgovca, odnosno nekoga koga su opljačkali i tako došli do prvog kapitala. Ni u nastanku bogastva kod Tedescijevih to nepisano pravilo nije zaobiđeno, njihov kranjski trgovac bilo je nekadašnje poduzeće „Trgosirovina“ iz Sinja.

PRVI MILIJUNI DOŠLI IZ SINJA

O tome je pisala i  Slobodna Dalmacija  04. travnja 2010. pozivajući se na navode vijećnika Grada Sinja Miru Bulja, koji je postavio slijedeće pitanje: „Pozivam Tedeschija, koji je postao i članom gospodarskog tima predsjednika Ive Josipovića, da kaže odakle mu prvi milijun. Je li ga uzeo u Sinju? Radi li se o novcu koji je općina Sinj 1990. dobila za otklanjanje posljedica od potresa, potom ga u iščekivanju velikosrpske agresije prenamijenila za kupnju oružja da bi umjesto oružja, novac krajem 1991. preko “Trgosirovine” završio u Tedeschijevoj tvrtki?
Općina Sinj pogođena potresom dobila je 1990. velika sredstva iz proračuna SR Hrvatske. Dok su se pripremali “papiri” za raspodjelu novca, balvani velikosrpskih agresora već su određivali život u Hrvatskoj. Početak rata “Trgosirovina” je dočekala s prepunom vlastitom blagajnom, po nekim procjenama s preko pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka oročenih u više banaka. Zar treba reći da je i taj novac upućen “Meteor-paperu”?

Tijekom 1992. godine Emil Tedeschi mlađi postaje vlasnik 47 posto poduzeća “Trgosirovina” koje, dakako, ne vraća pozajmice Skupštini općine Sinj mada su protekli i više puta prolongirani rokovi. U rujnu 1993. godine Emil Tedeschi sastaje se s čelnicima novonastalih gradova i općina, nasljednicima općine Sinj, obećava da će vratiti pozajmice te traži obročnu otplatu. Na kraju je sve skupa završilo na državnom odvjetništvu koje je, po tada važećem ”dobrom” običaju, predmet stavilo u najdublju ladicu i na kraju uz odbacivanje kaznene prijave uputilo gradove i općine da odgovorne gone privatnim tužbama što oni, naravno, nisu učinili.
Nastavak priče o bogaćenju Tedeschijevih je daleko poznatiji. Dvadeset godina kasnije Emila Tedeschija predstavlja se kao najuspješnijeg hrvatskog biznismena mlađe generacije, vlasnikom Atlantic grupe koja u svom sastavu ima Cedevitu, Nevu, Montanu i cijelu slovensku korporaciju Droga-Kolinska, ima udio u RTL-u, zastupnik je Duracella, Johnosn&Johnsona, Nestle-a, Wrigley-ja. Manera, Ferrera…
S 1800 zaposlenih 2009. imali su promet od 300 milijuna eura. Po riječima Emila Tedeschija bilježili su rast od po 10% svake godine, a  nakon kupnje slovenske Droga-Kolinske ozbiljno su konkurirali za kupnju najveće hrvatske prehrambene kompanije Podravke iz Koprivnice. Citiramo:“ Mi smo u posljednjih osam godina u Atlantic Grupu integrirali desetak hrvatskih tvrtki, kao i poduzeća iz Njemačke, Italije, Velike Britanije i Srbije, i danas sve te kompanije odlično rade, a odnosi sa sindikatima i vijećima zaposlenika su na visokom nivou. U odnosu na Podravku nećemo napraviti ništa neprijateljsko, a i za Hrvatsku je bitno da ima više od dvije ili tri velike kompanije u domaćem vlasništvu. Danas su to od privatnih tvrtki samo Agrokor i Adris, a u državnom vlasništvu još je ostao samo HEP. Povezivanjem Atlantic Grupe i Podravke nastala bi druga najjača prehrambena grupacija u regiji, s godišnjim prometom od gotovo milijardu eura.“
Teško je reći srećom ili nažalost, ali  planovi ovog tajkuna nisu se ostvarili, pa je možda zato ljut kad se s posla vrati doma u jednu od najljepših gornjogradskih palača, pa mu se uz grube riječi omakne  još  ponešto. Eto, uz mnoge stare ispod gornjogradskih krovova kriju se i neke nove tajne. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ante
  #1 Ante 7 svibnja, 2017, 11:42

  Sta je djece sinja napustilo skolovanje jer je neko drugi pokrao njihovo , ono sta njima pripada , al zato drugi svoju djecu skoluju u italiji i americi od njihovih para , neka im je sa srecom , oteto prokleto

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Marija
  #2 Marija 7 svibnja, 2017, 11:38

  Nek si se ti dograbio sinjskih para. , poslije sve lako , ali kako kazu oteto prokleto

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Blaz
   Blaz 7 svibnja, 2017, 11:49

   A da emil odrzi predavanje u sinju kako prisvojit tude i obogatit se al ne gradi se sreca na tudoj nesreci , zato i jesu krici i jauci

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code