VIJENAC NA SUTJESCI JE NOVA POLITIČKA ŠTETA ZA HDZ

VIJENAC NA SUTJESCI JE NOVA POLITIČKA ŠTETA ZA HDZ

24. lipnja, 2019.

 

Bio je na Tjentištu i nekadašnji dječak-partizan Franjo Habulin, suvremeni antifašist, nešto stariji od sisačke SDP-ove antife Kristine Ikić Baniček (1975.), koji je hrvatskoj javnosti poručio kako podjele nisu dobre i da trebamo biti zajedno. Nije, doduše, ondje ponavljao da je neovisna Republika Hrvatska prvenstveno rezultat pravedne borbe (?) Titovih partizana, ali… Obilježavanju obljetnice bitke na Tjentištu, uz državnu delegaciju Hrvatske, te SDP-ovih Arsena Bauka i Ranka Ostojića, bili su i antifašisti Slovenije, Crne Gore i BiH. U svom izvješću s komemoracije, „Novi list“ podsjeća da je bitka na Sutjesci otpočela u tzv. petoj neprijateljskoj ofenzivi, 15. lipnja 1943., uza sudjelovanje 127.000 njemačkih, hrvatskih (ustaško-domobranskih), talijanskih i bugarskih savezničkih postrojbi, s krajnjim ciljem likvidacije 16.000 partizanskih snaga, 3.500 ranjenika i Josipa Broza Tita. Ljudski gubici u jugoistočnoj Bosni bili su ogromni. Poginulo je 514 vojnika Wehrmachta i 126 pripadnika vojske NDH, dok su partizani, među njima i tisuće Dalmatinaca Hrvata, imali 7543 poginula

Napisao: Josip Frković

Dok HDZ-ov analitičar Robert Kopal tjednima uvjerava čelnike i autora stranačke liste s nepoznatim nositeljem Karlom Resslerom, da je gubitnički rezultat na izborima za europski parlament  26. svibnja plod opstrukcije u županijskim organizacijama i u refleksivnom obličju crnoga labuda, svi politički komentatori tvrde suprotno. Naime, da su uzroci u središnjici stranke i u činjenici da je kandidatsku listu HDZ-a, bez doticaja sa stvarnošću i po osobnom ukusu,  potpuno samostalno, kreirao osobno Andrej Plenković. Jedino tako, tvrde upućeni temeljem usporednih rezultata u nekim gradovima, izostao je željeni rezultat izbora Andreja Plenkovića…Dotle  riječki „Novi list“ doživotnoga SDP-ova gradonačelnika Vojislava Obersnela, na sveopću radost antifa, donosi senzacionalnu vijest. Izaslanstvo Vlade RH na Tjentištu! U povodu 76. obljetnice partizanske bitke na Sutjesci, po uzoru na „Tante Merkel“, njen sljedbenik u anacionalnoj politici ustroja europske super-države, uputio je 16. lipnja državnoga tajnika MORH-a Tomislava Ivića s vijencem u Dolinu heroja?! Bilo je to nakon dviju nimalo racionalnih (prek)lanjskih proslava srbijanskoga dana državnosti i gubitničke Vojske Srbije u “Mimari”, te samo dan prije obilježavanja 30. obljetnice državotvornoga HDZ-a, s posjetom grobu prvoga predsjednika dr. Franje Tuđmana. Dodajmo, Ivić je bio u pratnji uniformirana, doduše neimenovanoga artiljerijskoga višega časnika HV-a, ondje položio vijenac na kojem je pisalo „Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske“ i zapalio trobojni „lampaš“ s hrvatskim grbom. Dok je većina Hrvata ostala u nedoumici ili čak zgrožena zbog ne baš pohvalna postupka premijera, prva javna pohvala stigla je iz mitološke sisačke šume Brezovice. Izrekao ju je antifa ratni dječak, koji se sutradan pridružio ratnom zločincu, izravnom krivcu za smrt dr. Ivana Šretera u četničkome Bučju, saborskom zastupniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, te nezadovoljnom manjinskom predsjedniku zagrebačke Židovske općine, Ognjenu Krausu, na jadovnjanskom politikantskom parastosu za neznane žrtve ustaškoga režima na Velebitu.

Ipak se nisu borili za Hrvatsku

Bio je na Tjentištu i nekadašnji dječak-partizan Franjo Habulin, suvremeni antifašist, nešto stariji od sisačke SDP-ove antife Kristine Ikić Baniček (1975.), koji je hrvatskoj javnosti poručio kako podjele nisu dobre i da trebamo biti zajedno. Nije, doduše, ondje ponavljao da je neovisna Republika Hrvatska prvenstveno rezultat pravedne borbe (?) Titovih partizana, ali… Obilježavanju obljetnice bitke na Tjentištu, uz državnu delegaciju Hrvatske, te SDP-ovih Arsena Bauka i Ranka Ostojića, bili su i antifašisti Slovenije, Crne Gore i BiH. U svom izvješću s komemoracije, „Novi list“ podsjeća da je bitka na Sutjesci otpočela u tzv. petoj neprijateljskoj ofenzivi, 15. lipnja 1943., uza sudjelovanje 127.000 njemačkih, hrvatskih (ustaško-domobranskih), talijanskih i bugarskih savezničkih postrojbi, s krajnjim ciljem likvidacije 16.000 partizanskih snaga, 3.500 ranjenika i Josipa Broza Tita. Ljudski gubici u jugoistočnoj Bosni bili su ogromni. Poginulo je 514 vojnika Wehrmachta i 126 pripadnika vojske NDH, dok su partizani, među njima i tisuće Dalmatinaca Hrvata, imali 7543 poginula. Partizanska historiografija spominje pokušaj likvidacije Tita te 1943., ali ne i činjenicu da je spomenuti Josip Broz (ili njegov dubler instaliran na čelo druge Jugoslavije od Josifa Visarionoviča Staljina – op. a.) dvije godine kasnije partizanima zapovijedio genocidno ubojstvo 200.000 na Bleiburgu razoružanih vojnika NDH i još pola milijuna nedužnih hrvatskih civila u beskonačnim kolonama smrti „križnoga puta“.

BiH Hrvati i njihove žrtve

Kad je riječ o najstarijoj hrvatskoj prapostojbini, Bosni i Hercegovini, gdje je u borbama za opstojnost od vjekovnih dušmana Srba i početnih saveznika muslimana s stranim Alijinim mudžahedinima poginulo bar 15.000 Hrvata, koliko i na tlu matične domovine, ni Banski dvori ni Ured predsjednixce nisu se oglašavali uz pojedine obljetnice stradanja našega naroda. Na području Travnika, primjerice, prognano je 20.000 Hrvata, a poginulo 427 vojnika i 124 civila. Po uspostavi mira, pak, ubijeno je osam povratnika. Osmoga lipnja na groblju Prahulje pokopano je 16 identificiranih Hrvata koje su u Bikošima ubili pripadnici muslimanske vojske. Neki izvori, pak, svjedoče o strijeljanju i do 37 strijeljanih mještana toga sela. Budući da su iz dviju grobnica otkopani zemni ostaci i potom identificirani DNK analizom, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na zadušnoj je sveotj misi kazao kako bez istine nema ni međunacionalnog i vjerskoga pomirenja. Na području bivšega sela Briševa, južno od Prijedora, održana je komemoracija hrvatskim žrtvama četničkoga divljanja 24. i 25. srpnja 1992. Među žrtvama bio je ubijeni 14-godišnjak i 80-godišnji starac, odnosno 14 silovanih žena i četvero djece. Nekada je u Briševu, do kobnoga srpnja 1992.,živjelo oko 500 Hrvata, od kojih su se vratila četvorica doratnih mještana. Jedina je optužnica za ratni zločin srpskih policajaca iz Sanskoga Mosta podignuta protiv tamošnjega zapovjednika Mirka Vručinića. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 27 lipnja, 2019, 00:30

  DA ODGOVORIM OV OM,POŠTOVANOM PEP-RPNO,HRVATO-LJUBU KATOLIČKE ZLOČINAČKE NARAVI;
  TKO TO PROIZVODI IZVANREDNA STANJA DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA U DRAŽVI ,AUTOHTONIH SLAVENSKIH HRVATA,ANTIFAŠISTA??

  TREBA ODMAH ODGOVORITI; TO SU HIBRIDIZIRANI HRVATI,ALATAJSKO-MONGOLSKI RATNICI ,NASELJENI NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA,UVJEK U SLUŽBI ZLOČINAČKOG KRŠAĆNASTVA NA OVIM PROSTORIMA ,ODNOSNO,ZLOČINAČKE CRKVE U HRVATA.
  PA O KAKVIM TO HRVATIMA GOVORI OVAJ KATOLIČKI komentator???O HRVATIMA,NAVODNO KOJI NIKOG NE UGROŽAVAJU ALI SE UVIJEK BRANE I TO USPJEŠNO, pa u tom sdvojstvu su imali i darovnicu pape ,rimsakog egzarha iz sedmog stoljeća.PA SE TREBA ZAPITATI KOJI SU TO HRVATI KOJI SU UIJEK BILI UGROŽAVANI KROZ SVOJU POIVIJEST I UVIEK ,KAKO REKOH, USPJEŠNO SE BRANILI.
  ALI ONI HRVATI O KOJIMA GOVORI ovaj komentar su uvijek bili altajsko -mongolska skupina ALATJSKO –MONGOLSKIh TRIABLNO-ANTROPIDNI TALIBANa KOJI SU SE spustili sa altajskih osoja i prisoja u rimsko carstvo i uvijek imali ulogu ,onu, ratničko-pljačkašku kao eskadronosmrti. i kao takvi se nametnuli ,naravno ,uz moć crkve AUTOHTONIM SLAVENSKIM HRVATIMA,ANTIFAŠISTIMA.
  PA SE TREBA ZNATI TKO SU TI DANAŠNJI HIBRIDIZIRANI HRVATI KOJI NAM STALNO NAMEĆU ,HAJDUČKO-KRŠĆANSKE,KRIŽARSKO-KOLJAČKO-PLJAČKAŠKE ZAHTJEVE. A ONI SE , KAKVOG LI PARDOKSA, IMENUJU KRALJEVSKIM HRVATIMA,JER SU ŽIVJELI I PLJAČKALI U SLUŽNBI MLETAČKE DINSTIJE KOJA IM JE NAPRAVILA,HAJDUČKU KRALJEVINU,ISKLJUČIVO U SLUŽBI MLETAČKE DINASTIJE, IMENUJUĆI VOĐU TIH TRIBALNO-ANTROPIDNIH TALIBANA KONJOKRADICA,KRALJEM, pa UMJESTO MLETAČKE LATIFUNDIJE ONA IM DAJE NAZIV HRVATSKI.

  I GLE, KRALJ TE MLETAČKE LATIFUNDIJE BIVA IMENOVAN KRALJEM HRVATSKE I DALMACIJE, A OBIČNI je MLETAČKI KONJOKRADICA iz PLEMENA ALTAJSKO-MONGOLSKIH NASELJENIKA IZ IRANA I OSTALIH TAMOŠNJIH PROSTORTA još u rimskim imperijalnim vremenima carevanja, pa kao BIVŠI RIMSKI SGRANIČARi KOJI SE DOSELIŠE SA RIMSKIM ČETEMA NA DINARSKE OSOJE I PRISOJE, KAO GRANIČARI RIMSKE IMPERIJE I OSTADOŠE KAO RIMSKI GRANIČARI NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA,ALI SADA ,POSLIJE PROPASTI RIMSKOG CARSTAVA , POSTADOŠE I OSTADOŠE I DALJE U SLUŽBI , ZAPADNOG KRŠĆANSTVA ,MLETAČKE REPUBLIKE .I NJIHOVA JEDINA EGZISTANCIJALNA PRESPAKTIVA BILA JE I OSTALa DA SLUŽE ZA POTREBE KARŠAĆNSKE,MLETAČKE REPUBLIKE KAO VOJNE HORDE ZA PLJAČKU I PROVOKACIJU SUSJEDNOG ISLAMSKOG CARSTVA U BOSNI.TAKO POSTADOŠE PLAČENICI SA STALNIM PROVOKACIJAMA TURSKOG CARSTVA U BOSNI. JER ZAPADNA KRŠAĆNSKA IMPERIJA SE NIJE MIRILA SA POSTOJEĆIM STANJEM NA ISTOKU ,ODNOSNO U BOSNI I U SRBIJI JER JE NJEN AMANET DA NASLIJEDI CIJELO RIMSKO CVARSTVO ,KAO RELIGIJA I KAO IMPERIJALNA VLAST.PREMA TOME NEMA NIKAVOG GOVORA O NEKOJ HRVATSKOJ ILI NEKIM HRVATSKIM KRALJEVIMA,A NAJMANJE DA SE KRALJEVSTVO DESI U GEOGRAFSKOM PODRUČJU GDJE NJEGOVI STANOVNICI NEMaJU NIKAKVIH PRIRODNIH UVJETA DA STVORE PROIZVODNE SNAGE I OSIGURAJU EGZISTENCIJU .VELIKI FILOZOF HEGEL , A KASNIJE FEUERBACH ,PA MARX NA KRAJU , POTVRDIŠE DA GEOGRAFSKO PODNEBLJE ODREĐUJE KARAKTER I RAZVOJ DRUŠTVENE ZAJEDNICE KOJA NASELJAVA NEKO PODNEBLJE, PA JE TAKO , SVA TA ZATUCANA ,KATOLIČKA ALAŠA ,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA POSTALA I OSTALA ZAROBLJENA , U SVOJIM DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA SA OGRANIČENIM USLOVIMA RAZVOJA I eGZISTIRANJA, PA TI STANOVNICI ,KAŽE MARX, NIKADA NISU POSTALI NI POLJOPRIVREDNICI,NI RIBARI,NI STOČARI NI STANOVNICI KOJI BI NA SVOM PODRUČJU ŽIVLJENJA MOGLI OSIGURATI EGZISTENCIJU OD BILOKOJE VRSTE DJELATNOSRTI KOJA IMA UVJETE NA TIM DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA, OSIM VOJNE SLUŽBE,KAO NAORUŽANE BANDE ZA SLUŽENJE RAZNIM KRŠĆANSKIM IMPERIJAMA ,ALI UVJEK KAO ESKADRONI SMRTI.PA O KAKVOM SE TO HRVATSTVU GOVORI I JOŠ K’TOME KRALJEVSKOM U DINARSKIM BESPUČIMA.KAKVELI BUDALAŠTINE???.

  U TIM POVIJESNIM RAZDOBLJIMA ,HRAVTSKE ,KAO DRŽAVE, NIJE BILO NI U TRAGOVIMA. ONA JE U TIM POVIJESNIM VREMENIMA ,AKO SE MISLI NA DANAŠNJI GEOGRAFSKI TERITORIJ DRŽAVE, BILA RASPARČANA NA TRI GEOGRAFSKA CARSTVA EVROPSKIH VLADAJUĆIH DINASTIJA.PREMA TOME U TIM POVIJESNIM VREMENIMA SE NE MOŽE GOVORITI NIOKAKVOJ DRŽAVI A NAJMANJE O NEKOJ KATOLIČKOJ HRVATSKOJ KOJU OFORMIŠE VIZI-GOTI,NAJVEĆI DIO NASTANJENIH MLETAČKE REPUBLIKE.A HRVATSKA U TIM POVIJESNIM VREMENIMA KOJA BIJAŠE , ZAISTA ,NASELJENA PRAVIM HRVATSKIM PLEMENIMA,slavenskog porijekla , BILA RAZDJELJENA U TRI ZAKRPE NA GUZICI TRIJUH VLADAJUĆIH EVROPSKIH KRŠAĆNSKIH ,ZLOČINAČKIH ,KRVOLOČNIH DINASTIJA.O TOME SE SVAK MOŽE INFORMIRATI ČITAJUĆI URATKE PROFESORICE KALJIĆ I PROFESORA IVE GOLDSTEINA .MEĐUTIM ,O TOME SE MOŽE,TKO HOĆE ,DOPUNSKI INFORMIRATI U KNJIZI DINKA TOMAŠIĆA,NAŠEG UGLEDNOG SOCIOLOGA =POLITIČKI RAZVITAK HRVATA=. PREMA TOME , AUTOHTONI HRVATI ,ANTIFAŠISTI, SE MORAJU ODMAH ORGANIZIRANO PRESTROJITI U DRUGAČIJE DRUŠTVENE I DRUŠTVENO-PROIZVODNE ODNOSE ,JER DRUGOG PUTA NEMA, A OVU KATOLIČKO-STEPINČEVSKU ALAŠU,KOJA SE ISNTALIRALA NA KORMILO HRVATSKE DRŽAVE, TREBA POSLATI U POVIJESNU ROPOTRANICU,TO JE ONAJ DIO GEO-PROSTORA ,HAJDUKA I NAJMENIKA KOJI SU SEDAM STOLAJĆA SLUŽILI EVROPSKE CARSKE I KRALJEVSKE, FAUDALANE DINASTIJE ,KAO ESKADRONI SMRTI I TAKVI SU OSTALI DO DANAŠNJIH DANA NASELJENI NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOPJIMA ,UVIJEK U SLUŽBI ZLOČINAČKOG ,KASTINSKO-PLJAČKAŠKOG ,ZAPADNOPG, RIMSKOG KRŠĆANSTVA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. šugoslav frano udbaš
  #2 šugoslav frano udbaš 25 lipnja, 2019, 18:06

  Bolestan si, šugoslave frano. Ti bi najradije da svi misle poput tvoje pašalučke udbe beogradske. Dozvoli da ljudi zaključuju temeljem gorkih povijesnih iskustava. Sa svetosavskim čoporom, naravno, hrvatska su iskustva gorka. Boj se i gliste nakon ugriza zmije, pogotovo opančarske pupavčeve…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO-MARXISTA
  #3 FRANO-MARXISTA 25 lipnja, 2019, 17:40

  POŠTOVANI FRKOVIĆU , VI STE ZAISTA OB OLJELI OD TE STEPINAČEVSKE KRV OLOČNO ,NASLIJEDNEHOLOKAUSTSKE PARANOJE ,PA SVE ŠTO JE DRUGO I DRUGAČIJE JE ZA VAS ,SAMO VAMA STRAŠILO, A MI ,KOJI ZNAMO MISLITI ,ONAKO HEGELOVSKI,DA SMO SVOJI SA SOBOM I SPREMNI DA STVARAMAO SVOJ SVIJET ,VAS ZAMIŠLJAMO,DANAS, NA KRAJU DRUGE DEKADE 21-VOG STOLJEĆA , KAKO REČE HEGEL,PRAVI HOMO EREKTUSOM IZ DILUVIJA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. pepe
  #4 pepe 24 lipnja, 2019, 20:47

  mimogrede, vriedi dodati sljedeće kao iznimno bītno svezano sa štivom. hrvati su u zapadnom dielu današnje bosne i hercegovine uspjeli preživjeti brojne nedaće, pače i turske “zulume”, “tulume” i “derneke” do konca 19. stoljeća, dotično dobrih četiristotinjak godin, i tada je njihov broj koliko-toliko zadržan na približno sto tisuć/100000 duš/pojedincev. nu, zahvaljujuć oviem poganim udbaško-petokolonaškim YU kradezenjaram, i vlaškim balegarom koji svieh ovieh godin glasuju za to balkansko pogano nazadno komunjarsko-udbaško potrativo smeće, danas hrvatov na tome istom području nema ni 10000, u stalnom daljnjem opadanju. sada ćete tupavci imati jaku “srbsku državu” na sedamdesetak kilometrov od zagreba, čim bosna i hercegovina, srbija i crna gora pristupe NATO-u i EU-u. hja, tako je to kada balkanska politička gamad koja glumata “hrvate” ne sluša biskupa komaricu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. pepe
  #5 pepe 24 lipnja, 2019, 20:31

  dakle, opet jedan od znakovitih hrvatskih “mitomanskih” polupismenih štīv koje širi laži i obmane. na žalost, od srbske mitomanije, gorja ili jednako bezsmislena može jošte jedino bīti njoj genetički srodna (udbaška) hrvatska mitomanija. tar to je predobro poznata činjenica u današnjoj svjetskoj znanstvenoj zajednici. zapravo, po čemu je bolji jezik ovoga štivopisca, od recimo srbskohrvatskoga na vůkovom srbskom “čobanskom” pravopisu kojim ono “regionsko” smeće od NL-a truje hrvatsku javnost jošter od prvoga dne kada ga je osnovał srboljubni jugoslaven frano supilo? opismenite se konačno bliže hrvatskomu u 19. stoljeću ubijenomu jeziku, dovraga, ili prestanite jur jednoč glumatati hrvate na bezsmislenom vůkovu “čobanskom” srbskom pravopisu. nuti, što je to “gubici”? jeda li je slučajno rieč o “gubici” ili “gubitku”?! bosna i hercegovina nije nikakova “prapostojbina” hrvatov, ali jest dïł njenoga današnjega područja od sedmoga stoljeća bīł i novom domovinom diela hrvatov, navlašte područje između une i vrbasa, ter důblje iztočno proti rieci bosni nëkojih petdesetak kilometrov od vrbasa na iztoku. zatiem se je poviestna granica spuštala na jajce, i dalje jugoiztočno na hlivno (izgubiše katunarski vlasi “h” putem) ća do zapadne obale neretve. nu, nëšto malo katolikov je bīlo u prigraničnom području uzdůž dalmacije, do ravnoga i popova polja, dočim je trëbinjska nadbiskupija kao najstarija uglavnom uništena jur u 13. stoljeću. bosanca pavelićeva kvislinški NDH je gubitnik u DSR-u, kao i hitler ter mussolini, njegova dva glavna zaštitnika ter pokrovitelja. pravi slovenski zagorec tito (broz) je iz svega izišał kao pobjednik, i nema govora da je rieč o nëkakovoj podvali s dvojnikom, svidjela se nëkomu istina ili ne.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Zločin u Briševu
  #6 Zločin u Briševu 24 lipnja, 2019, 06:31

  U Briševu je stradalo najviše, 67 Hrvata, u jednom danu od zločinačke srpske ruke iz Sanskoga Mosta. Inače, sanski su se Hrvati zbog četničkoga ugnjetavanja u prijeraću žalili tzv. beogradskom maršalatu šugoslavije. Bez odjeka.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code