VIŠE OD POLOVICE KORISNIKA IMA PAMETNE MOBITELE

VIŠE OD POLOVICE KORISNIKA IMA PAMETNE MOBITELE

6. lipnja, 2012.

1275599675_98104065_1-Slike--Potpuno-nove-otkljucan-Tvornica-Apple-iPhone-3G-32-GB-1275599675

Istraživanje koje je krajem svibnja proveo poslovni portal PoslovniPuls pokazalo je kako većina internet korisnika već posjeduje najmanje jedan smartphone uređaj (pametni telefon), a najomiljeniji brendovi su iPhone (Apple) i Samsung…
Najveći broj (83%) ispitanika posjeduje smartphone uređaj, dok ga 12% ispitanika namjerava uskoro kupiti. Samo 5% sudionika istraživanja izjavilo je da ne posjeduje smartphone, a kao glavni razlog navode previsoke cijene uređaja.
Ispitanici koji planiraju kupiti smartphone ističu kako ih najviše privlači Appleov iPhone (52%), a slijede Samsung (22%), HTC (22%) i Nokia (4%). Čini se kako cijena nije presudan faktor prilikom odabira smartphone uređaja – polovica ispitanika (51%) planira potrošiti više od 2.000 kuna na smartphone, a samo 13% potrošit će do 1.000 kuna.

Kad su u pitanju vlasnici smartphonea – iPhone je omiljena mobilna “igračka” s udjelom od 36%, a popularni su i Samsung (22%), Sony/Sony Ericsson (13%) i HTC (11%) uređaji. Nekoć popularne brendove Nokia i BlackBerry danas posjeduje tek svaki deseti smartphone korisnik koji je sudjelovao u istraživanju.
Dok iPhone predvodi popis najpopularnijih smartphone brendova – Android za sada vodi na polju mobilnih operativnih sustava. Istraživanje portala PoslovniPuls pokazalo je da se Googleov Android nalazi na većini smartphone uređaja (51%). Slijedi iOS (iPhone) s 35%, a iznenađujuće dobro stoji i već zastarjeli Symbian (7%).
Korisnici svoje smartphone uređaje najčešće upotrebljavaju za surfanje internetom i čitanje vijesti na portalima (90%), društvene mreže (85%) i aplikacije (80%).
Iako su mobilne aplikacije očito iznimno popularne – samo 4% ispitanika često koristi aplikacije čije se korištenje plaća. 26% ispitanika spremno je kupiti aplikaciju “samo ako je riječ o iznimno kvalitetnoj aplikaciji”. Najveći dio ispitanika (70%) koristi isključivo besplatne mobilne aplikacije.
Tek svaki peti ispitanik koristi aplikaciju za mobilno bankarstvo.
Zanimljivo, 70% ispitanika navodi kako više cijeni brend/tvrtku koja posjeduje vlastitu mobilnu aplikaciju.
Kod najvećeg broja ispitanika (48%) prosječni mjesečni račun za mobilne usluge iznosi do 100 kuna. 35% korisnika na mobilne usluge mjesečno u prosjeku izdvaja do 200 kuna, 13% izdvaja do 500 kuna, dok 4% ispitanika troši više od 500 kuna.
Bez obzira na visoke cijene mobilnih uređaja na hrvatskom tržištu – sedam od deset ispitanika izjavilo je kako će u idućih godinu dana možda ili sigurno kupiti novi smartphone.

*NAPOMENA: Istraživanje je provedeno putem online ankete na portalu PoslovniPuls.com od 15. do 25. svibnja 2012. U istraživanju je sudjelovalo 700 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code