VELIKA GUŽVA U ČETRNAESTERCU

VELIKA GUŽVA U ČETRNAESTERCU

1. prosinca, 2011.

Piše: Aleksandar Božić

Nekoliko dana prije parlamentarnih izbora nazire se njihov krajnji rezultat. Barem mediji, posebno elektronski, sugeriraju narodu da je pobjeda Kukuriku koalicije neizbježna te da za HDZ nema spasa. Navodno i zadnje istraživanje javnog mnijenja pokazuje da se razlika između udružene ljevice i desnog centra ne smanjuje ni za milimetar. Je li baš tako? Čisto sumnjam. Nacionalni mediji su sve neuvjerljiviji, odnosno sve uvjerljiviji u očitom nastojanju da HDZ skinu s vlasti. Sve više sumnjam da su mediji za to dobili nalog iz nekog vanjskog centra moći, pa su si dali oduška, posebno HTV. I HDZ i SDP sigurno znaju za namjeru moćnih vanjskih čimbenika da promijene vlast u Hrvatskoj. HDZ se očigledno tome ne može suprotstaviti, ali se grčevito bori „na terenu“, a SDP uživa u situaciji i mudro šuti.

KUKURIKU STRATEGIJA

Sudeći po predizbornoj kampanji, Kukuriku koalicija se opredijelila za što manje aktivnosti. Izabrali su tektiku da se po televizijama oglašavaju samo koalicijski prvaci. U svemu ostalom vlada velika štednja. Čak je i prvi dio televizijske kampanje bio vrlo općenit, sa spotom koji je više podsjećao na turističku propagandu nego na političku promociju. Tek je u zadnjih dva tjedna pred izbore, Kukuriku koalicija započela je sa spotovima koji su nešto konkretniji. Vjerujem da tako nemušta kampanja nije samo odraz predizborne strategije, već i stanja u Kukuriku koaliciji. Kad bi se SDP i partneri počeli snažnije javljati po izbornim jedinicama, ubrzo bi bilo vidljivo da je njihov plan 21 prilično kaotičan dokument te da između koalicijskih partnera postoje bitne razlike u mišljenjima u cijelom nizu pitanja (televizijske debate po izbornim jedinicama su to zorno potvrdile). Ovako kukurikavci ispadaju jako složni i pametni, a još je dodatna korist utisak u javnosti da im je kampanja vrlo jeftina, za razliku od HDZ-ove.

HDZ, pak, nema drugog izbora nego boriti se protiv vrlo negativne i prljave, ali ubojite medijske kampanje i istovremeno po izbornim jedinicama neumornim neposrednim obraćenjem narodu ublažiti ili preokrenuti negativni trend. Hoće li u tome uspjeti? Vrlo teško, jer antikampanja po medijima je presnažna, a dio kritika i „pranja“ HDZ i zaslužuje.

UMORNI OD HDZ-a i SDP-a

Očigledno da mediji sve više zauzimaju „kontrolnu“ poziciju kao u modernoj Europi te da poput jastrebova vrebaju i otkrivaju sve krive i nezakonite postupke onih na vlasti. Tobož slučajno, sve afere ovoga svijeta plasiraju se u dva predizborna mjeseca, ali samo za razdoblje od protekle dvije godine, tako da se zna na koga je krimen adresiran. Mediji i brojne institucije promptno eliminiraju sve HDZ-ove spinove. Zamjena Habuša je legalna, a optužba za slučaj riječke tržnice odbacuje se tjedan dana prije izbora, da ne bi netko pomislio da je SDP isti kao HDZ.

Svi ti pokušaji i dosad, u nezavisnoj Hrvatskoj, neviđeno iživljavanje medija koji očito imaju otvorene ruke u demontiranju HDZ-a, sigurno polučuju rezultat, ali možda i ne toliko velik kako to stratezi rušenja HDZ-a očekuju. Televizijska sučeljavanja brojnih kandidata za Hrvatski sabor pokazuju da dobar dio anonimnih stranaka, lista i kandidata jednako nepovoljno ocjenjuju i HDZ i SDP. Sve te stranke i strančice, zapravo, zastupaju veliko anonimno i razmrvljeno hrvatsko biračko tijelo koje je umorno od HDZ-ovog lopovluka i SDP-ove nesposobnosti. Čeka se novi lider i nova nada koje nema ni na ovim izborima. Većini kandidata koje sam gledao na TV-u, ne bih povjerio ni bicikl na čuvanje, a kamoli upravljanje državom. Takav vašar taština, narcisa, lunatika i šarlatana može se vidjeti samo na hrvatskim parlamentarnim izborima. Skoro svaki redikul zamišlja da je on Bogom dan da sjedi u Saboru i da si riješi egzistenciju ulaskom u političku elitu – naravno svi kipe od ljubavi spram Domovine te rade i radit će sve isključivo za Hrvatsku.

REVOLUCIONARNI DUH

Procjenjujem da će rasipanje glasova biti veliko, veće na strani ljevice nego desnice, te da će Kukuriku koalicija pobijediti, ali ne s takvom razlikom kakvu očekuje i priželjkuje. Sve što se u društvu događa danas, imat će veliku reperkusiju na Kukuriku koaliciju poslije izbora. Očigledno da je duh revolucionarne osvete osiromašenog i sve gladnijeg i jadnijeg naroda pušten iz boce te možemo očekivati da će pretorijansko razdoblje još potrajati. Kada se pokaže diskrepancija između obećanog, očekivanog i onog što će nova vlast morati raditi pod pritiskom ekonomske situacije, javnosti i vanjskih čimbenika moći, vlast će se opet kotrljati ulicama. Živi bili, pa vidjeli! T

 

Iz arhive portala tjedno

Pročitajte i ove članke:

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code