VELEPOSLANICI BEZ DIPLOME NEZAKONITO PRIMALI VEĆE PLAĆE

VELEPOSLANICI BEZ DIPLOME NEZAKONITO PRIMALI VEĆE PLAĆE

29. prosinca, 2013.

 vesna-pusić Custom

Vesna Pusić skriva najveći skandal u svom resoru

 

Napisao: Dražen Stjepandić

Centralni obračun plaća (COP) zakazao je i  kod diplomata. U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova plaće kasne jer novi sustav obračuna nije prepoznao plaće nekih sumnjivih veleposlanika i  drugih djelatnika u diplomata. Pri reviziji zvanja i koeficijenata za plaću otkriveno je da je 20-ak diplomata lažiralo zvanja magistra znanosti i fakultetske diplome pa su godinama primali 15 posto dodataka na plaću premda na to nisu imali pravo. Tako je Mario Marcos Ostojić, zaposlenik u sektoru za Južnu Ameriku, duže od 15 godina primao plaću kao diplomat, a nije završio fakultet (za to radno mjesto propisana je visoka stručna sprema). Ni njegov šurjak, povratnik iz Belgije Claude Grbeša, kojeg je postavio još Andrija Hebrang iz HDZ-a, nema fakultetsku diplomu. Otkriveno je da ni veleposlanici Zoran Bošnjak, bivši šef kabineta Mate Granića, veleposlanici Joško Paro, Krešimir Kopčić, koji je kao I. tajnik postao današnjim veleposlanikom u Danskoj, ni Vladimir Matek nisu završili fakultet, a uživali su prava i plaće kao da su akademski građani.

U MVEP-u razmatraju kako da riješe problem, a da se veliki skandal prikrije. Zbog takvih djela prijevare s dokazima o stručnoj spremi obično se donose rješenja o izvanrednom otkazu, ona se prijavljuje policiji i u sudskom postupku traži se naknada štete zbog nezakonite isplate plaća. U MVEP-u ništa od toga još nisu poduzeli i to možemo smatrati prikrivanjem kaznenog djela, zbog čega bi ministrica i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić trebala podnijeti ostavku. Međutim,  u MVEP-u kao da ne vrijede zakonske regule koje su svugdje drugdje obvezne. Imaju li naši diplomati bez diploma i s lažnim diplomama diplomatski imunitet u odnosu na propisane zakonske regule? O moralnim i političkim razlozima za podnošenje ostavke ministrice Pusić zbog prikrivanja skandala s diplomama veleposlanika, koji su nezakonito godinama primali dodatak na visoke diplomatske plaće, nećemo trošiti riječi. Moralne, ljudske i političke odgovornosti u MVEP-u odavno nema.

 

PROMAKNUĆA I ZAPOŠLJAVANJA PO STRANAČKOJ LINIJI

Uz skandal s plaćama i diplomama, protuzakonito je za Božić promkanuto 50-ak službenika Sektora za europske poslove pomoćnika ministrice Hrvoja Marušića, a sve mimo zabrane i financijskih restrikcija zbog štednje. Dosad nisu objavljena imena diplomata koji su promaknuti unatoč obveze transparentnosti.

Za napredovanje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova potrebno je biti član SDP-a ili HNS-a. Promaknuća, napredovanja i dobivanje mandata za diplomatske misije RH dobivaju se isključivo po stranačkoj liniji.

Po istoj liniji provodi se novo zapošljavanje. Mimo svih propisa pravilnika MVEP-a, nakon što je inspekcija lani utvrdila njegovo protuzakonito zapošljavanje, jer nije završio fakultet (VSS), nego samo srednju školu (SSS), Zvonimir Frka Petešić, novi veleposlanik RH u Maroku, bivši voditelj službe za javnu diplomaciju (mjesto koje je stvoreno za njega nakon vraćanja iz misije u Bruxellesu i Parizu, gdje je proveo gotovo 15 godina), izabran je za veleposlanika u Kraljevini Maroko. Veleposlanstvo Maroka u Zagrebu poslalo je MVEP-u protestnu notu u kojoj se žali na takvo ponižavajuću imenovanje za njihovu zemlju, jer je riječ o osobi bez ikakva političkog iskustva. Kao povratnik iz dijaspore taj bivši član HDZ-a preko noći je prešao u HNS i udvaranjem ministrici Pusić postao to što jest, premda još uvijek nije dokazao da je završio fakultet i da je nostrificirao bilo koju diplomu iz Francuske. Šuška se da je Zvonimir Frka Petešić  navodno pripadnik vrlo utjecajnog gay-lobija u MVEP-u, a mentor mu je bio Branko Baričević u misiji RH u Bruxellesu.

 

GOSPODARSKI SAVJETNICI

Jedan od glavnih kadrovika u MVEP-u je Zvonko Plećaš, bivši jugoslavenski diplomat i konzul SFRJ u Münchenu, drugi je Ivan Mirković, današnji šef odjela za ljudske resurse koji također provodi takvu kadrovsku politiku. Trenutačno se u MVEP-u protuzakonito zapošljavaju, mimo natječaja, uglavnom na radna mjesta gospodarskih savjetnika, većinom nekompetentni kadrovi HNS-a. Dolaze iz vanjskotrgovinske agencije i većina nema visoku stručnu spremu.

Na inicijativu Zvonka  Plećaša promijenjeni su Pravilnik i Zakon o službi u MVEP-u kako bih se mogli zaposliti i produžiti mandate na neodređeno vrijeme diplomati koji su trebali biti u mirovini. Pravilnik i Zakon o službi u MVEP-u namjerno su izmijenjeni kako bi se pogodovalo određenim osobama i bivšim jugoslavenskim diplomatima, kako bi iz mirovine mogli nastaviti primati plaću u veleposlanstvima. Zahvaljujući tomu Plećašu je dodijeljeno mjesto generalnog konzula u Njemačkoj. Po njegovu pravilniku iz mirovine je reaktivirana Ljerka Alajbeg i imenovana veleposlanicom u Bugarskoj, a Svjetlan Berković veleposlanikom u Ljubljani. Primjer nezakonitog kadroviranja je i Danijel Međan, koji  je postavljen za  drugog  čovjeka u New Yorku, nakon povrataka iz mandata u misiji pri EU protuzakonito je promaknut dva puta u jednoj  godini. Trenutačno je ministar savjetnik, premda  nema dovoljno godina radnog staža ta takav rang.

Bivši veleposlanik u Maroku Darko Bekić pogodovao je u MVEP-u za imenovanje svoje supruge Andreje Bekić na mjesto veleposlanice u Poljskoj.

No skandal nad skandalima jesu lažne diplome i plaće koje su se isplaćivale premda ti veleposlanici na to nisu imali pravo. Ništa manji skandal nije prikrivanje svega toga.T

 

 

19 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 25 kolovoza, 2017, 11:48

  Je što se čuditi kad Pusicka nema ni srednju školu

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Zdravko
  #2 Zdravko 21 siječnja, 2014, 16:47

  Nisu dobili zato jer su birali pogresne ljude u drzavnu upravu.To su I zasluzili,drugi put neka biraju znanje I struku sa dobrim iskustvom postenja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Zdravko
  #3 Zdravko 21 siječnja, 2014, 16:44

  Gospodja je bila u Afriki sa N. Vidosevic Ima I ona trofeje,nadam se da Cacic zna vise o njenoj proslosti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. DELAY
  #4 DELAY 15 siječnja, 2014, 09:52

  Zaposleni u državnoj upravi još uvijek nisu dobili plaće za prosinac 2013., što je kašnjenje u odnosu na dosadašnju praksu, kad su plaće isplaćivane najkasnije koji dan nakon petog u mjesecu. Razlog nije, kako je to bio u dosadašnjim slučajevima, to što tijela državne uprave u kojima rade nisu ušla u Centralni obračun plaća (COP). Naime, plaće nisu dobili ni oni službenici koji su zaposleni po ministarstvima koja su odavno ispoštivala zadane obveze, predala podatke za sve svoje zaposlene i već mjesecima isplaćuju plaće preko COP-a.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 13 siječnja, 2014, 19:01

  Marija Haramija, kadar HNS novozaposlena i upucena u Peking

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. jedan od mnogih
  #6 jedan od mnogih 12 siječnja, 2014, 13:04

  Zanimljivo kako niti jedne nase “nezavisne” dnevne novine nisu nasle za shodno pisati o ovoj temi…

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Ruža
  #7 Ruža 5 siječnja, 2014, 15:05

  Sada samo takvi prolaze. biti gay is OK. Ako nisi gay ne možes ni napredovati

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Ruža
  #8 Ruža 5 siječnja, 2014, 14:35

  Ovo je samo mali uvod u stvarnu situaciju. Koliko je novozaposlenih u zadnje dvije godine u MVP i po kojem kriteriju? Novozaposleni se direktno upućuju u ambasade bez ikakvog znanja i iskusta ili bar obuke? na mandate se salju diplomati bez znanja jezika

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Guest
  #9 Guest 4 siječnja, 2014, 11:16

  Dobro je da se zna za takve pojedinačne slučajeve i da se oni objave u javnosti. Smuči ti se čitanje o takvim slučajevima. Zapanjuje me to kao pojava u našem društvu. Kako je moguće raditi na takav način i zar smo kao društvo nesposobni reagirati na pravi način? Drugarica Pusić bi se ipak trebala očitovati oko stanja u “njenom resoru”, jednako kao i njen slučajni šef budući je i sam radio tamo.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. B.I.
  #10 B.I. 3 siječnja, 2014, 12:13

  boris blazekovic zastupnik hns i prijatelj vesne pusic zavrsio je cestarsku skolu!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. referent
  #11 referent 3 siječnja, 2014, 07:25

  Zbog takvih djela obično se donose izvanredne mjere o otkazu i kontaktira se policija, a u sudskom postupku traži se naknada štete zbog nezakonite isplate plaća.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Štef iz Klanjca
  #12 Štef iz Klanjca 2 siječnja, 2014, 18:36

  Izguglajte djelatnicu MVEP-a s prezimenom Cujzek pa da vidiš što sve google baca van…

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. S faksa na posao
  #13 S faksa na posao 2 siječnja, 2014, 08:44

  Vesnice, što ćemo s gospođicom Lustig? Kako to zapošljavanje na visoki položaj u MVEP-u bez dana staža objasniti hrvatskoj i međunarodnoj javnosti?

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Modni Mačak
  #14 Modni Mačak 1 siječnja, 2014, 23:28

  Zanimljiv modni detalj oko vrata Mrs.Pusić i to u formi najvjerojatnije umjetnog mufa nježno-svjetle boje, što nimalo ne čudi budući je gospođa uvijek bila konfekcijski vrlo osvještena žena.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. dum dum metak
  #15 dum dum metak 30 prosinca, 2013, 14:40

  baričević je bio omiljena stražnja meta dr. sanadera. sada su ga nagradili dečki iz bruxellesa mjestom šefa ek u zagrebu. lijepo mljacka dok govori.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. alo
  #16 alo 30 prosinca, 2013, 14:16

  alo, jel to onaj genijalac koji se javno hvalio akcijom “cash” u hvatanju generala gotovine?

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Guest
  #17 Guest 30 prosinca, 2013, 13:26

  Čuj ti antifašisto, život nije laž. Dotičnome je otac KOS-ovac a i ženin otac isto tako. Dakle lijepo su upareni. Jasnica k tome ima i press karticu Radmanovog HRT-a. Joško Paro dugi niz godina, obnašajući dužnosti u MVEP-u RH, poslove obavlja sa SSS spremom, iako je razina posla tražila VSS spremu. Kako je to bilo moguće, tek treba odgovoriti kadrovska služba MVEP-a. Dobro upućeni u zbivanja u MVEP-u RH, kažu da glavne zasluge za eventualno dobivanje diplome ispod stola ima nekadašnji ministar Mate Granić. Za sada nije poznato je li Joško Paro obuhvaćen pravosudnom akcijom Indeks. Još zanimljivija informacija od već spomenute bila bi i odgovor na pitanje tko je J. Paru omogućio odlazak na upražnjeno mjesto Kolinde Grabar Kitarović u Washingtonu.Lijep CV za osobu koja je dobila prvi žig u radnu knjižicu u svojoj 40. godini života. Zadnje pitanje:Zna li Obama tko Hrvatsku predstavlja u USA i tko mu je to omogučio?

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Udbaški Idiot
  #18 Udbaški Idiot 29 prosinca, 2013, 20:34

  Pa kako ih nije sram te moje kolegice i kolege?

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. GPS
  #19 GPS 29 prosinca, 2013, 19:13

  Dal se zna kolko je to para u điru i dal će ih ta gospoda vratiti? Ili će im Linić, kako sam javno najavljuje, oduzimati zlatninu, aute i jahte…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code