VARAŽDINSKI FEUDALAC DRAGUTIN DRK

VARAŽDINSKI FEUDALAC DRAGUTIN DRK

31. listopada, 2011.

 

dvorac
U nekretninama ima kolekciju baroknih zgrada

Piše: Darko Petričić

Paralelno s okrupnjavanjem svojeg dioničarskog portfelja Vindije, Dragutin Drk je sakupljao i najvrednije nekretnine u baroknom Varaždinu. Budući da je najčešće riječ o vrijednoj spomeničkoj baštini i o spomenicima kulture teško je, zapravo, odrediti njihovu pravu vrijednost. Gotovo sve nekretnine koristi Drkova obitelj, on i njegove dvije kćeri s obitelji. Najveća nekretnina, Leitnerov dvorac u Jalkovcu, izgrađen 1911. godine, formalno je u vlasništvu je Vindije, a njega kao ljetnu rezidenciju koristi Dragutin Drk. Iako se dvorac predstavlja kao varaždinska  turistička atrakcija, on ima status privatnog vlasništva i zatvoren je za posjetitelje. Ima površinu od oko 1200 kvadrata, a okružuje ga park, šuma i perivoj ukupne površine preko 100.000 kvadratnih metara.

Vlasništvo Vindije, odnosno Dragutina Drka, je i nekadašnja zgrada HRT-a u Varaždinu u Uršulinskoj ulici u neposrednoj blizini starog grada, kao i zgrada u Kolodvorskoj gdje stanuje Dragutin Drk, iako je to trebao biti objekt namijenjen kao pansion za Vindijine poslovne partnere koji bi došli na sastanke u tvornicu iz udaljenijih destinacija. Bivšu zgradu HRT-a Drk za sada ne upotrebljava.

Kuću na adresi P. Miškine 31, koristi Drkova kćerka Tamara Drk Vojnović, a vrijednost te kuće prilikom kupovine bila je oko 700.000 eura. Njegova druga kćerka živi u istoj ulici na broju 29, a treću kuću koriste kao sjedište njihove tvrtke Perl d.o.o.

Kao što je napomenuto, teško je procijeniti ukupnu vrijednost navedene imovine, budući da je riječ o spomenicima kulture, no veći je problemu tome što je najvrednija imovina upisana kao vlasništvo tvrtke. Prema poreznim zakonima, nije dozvoljeno korištenje imovine tvrtke u privatne svrhe, ukoliko to korištenje nije adekvatno financijski i knjigovodstveno regulirano.

Iako se drugi hrvatski tajkuni hvale sa svojim povijesnim nekretninama, Drk o svojim rezidencijama uporno šuti i ne daje nikakve izjave ni podatke. Očito ima dovoljno razloga za šutnju, a ti razlozi se nalaze u direktnoj vezi s nepoštivanjem hrvatskih financijskih i poreznih zakona. T

{gallery}naslovne/drk{/gallery}

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. snejki
  #1 snejki 25 studenoga, 2011, 09:07

  vjerujem da dolaze bolja vremena, da će se ukradeno vratiti, a da pritom obični radnici – bez kojeg nebi bilo ništa moguće neće ispaštati.
  Zamislite samo kakva će to biti država. Previše je skupih auta na cestama, previše je dvoraca, kuća stanova, a radnici šute i zadovoljni su sa minimalcem (ako ga dobiju).

  Vjerujem da će pravda doći uskoro, a iskreno, nije mi bitno hoće doći od plavih žutih crvenih ili zelenih…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Tajfun
  #2 Tajfun 24 studenoga, 2011, 06:36

  Otkuda Čermaku dvorac? Tko pošten u ovoj državi ima toliki novac? Tajfun, a ne tajkun. Valjda će i ove godine platiti i ugostiti na proslavi nove godine eminentne naše pjevače i „suradnike“ u svom dvorcu, kao što radi i svake godine. Zašto ne otvori vrata i ne pokaže listu gostiju koji će kod njega „inkognito“ slaviti novu godinu uz birane delicije?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. kaj
  #3 kaj 31 listopada, 2011, 17:06

  Evo naslova iz današnjeg večernjaka iz drugog biznis-tabora lijepe nam naše : “U ekskluzivnom intervjuu za Večernji list direktorica marketinga u Agrokoru i jedina kći Ivice Todorića otkriva što podrazumijeva odrastanje u carstvu Todorić.”

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Franjo Tahi
  #4 Franjo Tahi 31 listopada, 2011, 11:04

  Impozantna količina građevinskih objekata…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code