USKORO NEĆEMO IMATI ZA PLAĆE

USKORO NEĆEMO IMATI ZA PLAĆE

17. svibnja, 2012.

 

20111019061326Kronika_nedoraslog_politicara_zoran_milanovic

Rekao je premijer Milanović na obilježavanju Dana poduzetnika

Izvor: Vjesnik.hr

 

Čuvat ćemo socijalni model, ali sve se mora zaraditi pa i socijalna i sindikalna prava, poručio je premijer Zoran Milanović na obilježavanju Dana poduzetnika.

Na godišnjem okupljanju poduzetnika, koji su snažno izrazili svoje nezadovoljstvo antipoduzetničkom klimom, Milanović je istaknuo da može shvatiti što znači biti poduzetnik, jer se on osjeća kao politički pouzetnik. Bez poduzetničkog duha nema pomaka prema naprijed, rekao je, no treba u tome biti reda.

Dodao je da je Vlada napravila neke poteze kako bi olakšala poduzetnicima, ali s druge strane sindikati stvaraju jak, ali razumljiv, pritisak na promjene.

»Ako nastavimo ovako kao dosad, uskoro nećemo imati za plaće«, naglasio je premijer. Pretpostavka rasta, dodao je, je stvaranje novih vrijednosti, a kao uzor za Hrvatsku naveo je primjer država sjeverne Europe koje imaju jak socijalni model ali, kako je rekao, to je jako i inovativno kompetitivno društvo.

Predsjednik države Ivo Josipović je naglasio kako niti jedan od segmenata društva nije samostalni segment. »U doba krize anipoduzetnički duh jača. Ljudi traže krivce i najčešće im je nekto drugi kriv. Sigurno je da izlaska iz krize i boljeg standarda nema bez bolje investicijske klime«, rekao je Josipović.

Dodao je kako teza da se previše investira u zdravstvo i školstvo i druge javne djelatnosti nije točna, jer država izdvaja samo 20 posto BDP-a za razliku od nekih zemalja EU koje izdvajju i do 29 posto.

FOTO: ZLATKO KALLE

Ulaganje u znanost i obrazovanje sutra se vraća u gospodarstvo, zaključio je.

DRAMATIČNA ANTIPODUZETNIČKA KLIMA

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović istaknuo je da smo okruženi dramatičnom antipoduzetničkom klimom te da se zbog populizma gradi loš odnos prema poslodavcima, a samo poduzetnici mogu ostvariti gospodarski rast.

Treba mijenjati stav prema poduzetnicima, a prije toga uvjete u kojima poduzetnici rade. Stvara se klima po kojoj većina poduzentika ispada neodgovorna i izbjegava obveze. Ako postoji zid poreznog srama, neka postoji i zid administrativnog srama, izjavio je Ergović, misleći pritom na lokalne čelnike.

Mnogi poduzetnici imali su bankrot ili stečaj, pa su se nakon toga dizali i ostvarivali dobre projekte, napomenuo je Ergović, dodavši kako se često stečajevi događaju ne zbog poslovnih grešaka već zbog situacije u zemlji. Mi tražimo simetriju odgovornosti koja je ključna, rekao je.

Godišnje okupljanje poduzetnika proteklo je u ozračju nezadovoljstva  klimom, koja je stvorena u javnosti, protiv poduzetnika. Tom prilikom poslodavci su predstavili i rezultate ispitivanja javnog mnijenja, koji pokazuju da 18,8 posto ispitanika potpuno negativno percipira poduzetnike, uglavnom negativno ih percipira 25,8 posto, a niti pozitivni, niti negativno 29,6 posto. Prema rezultatima ispitivanja uglavnom pozitivan stav prema pouzetnicima ima 18,6 posto, a svega 7,1 posto ih ima potpuno pozitivan stav. Ispitivanje je provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika.

ZID SRAMA

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra kako u Hrvatskoj nikoga ne treba razapeti na »zid srama«, već treba raditi transparentno, treba slati pozitivne poruke, svatko raditi svoj posao i onda će gospodarstvu, sindikatima, poslodavcima i zaposlenima biti bolje.

Maras je to rekao na Danu poduzetnika upitan za komentar izjave predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Ivana Ergovića da ako postoji “zid poreznog srama« s popisom poreznih dužnika, treba postojati i “zid birokratskog srama«.

»Ne treba nikoga razapeti na ‘zid srama’, treba raditi transparentno, treba imati jasan ‘checking’ što tko radi, koliko je efikasan, koliko je produktivan i onda neće biti nikakvog problema. Mi u Hrvatskoj trebamo slati pozitivne poruke, trebamo raditi svoj posao, i onda će gospodarstvu, sindikatima, poslodavcima i zaposlenima biti bolje«, kazao je Maras.

Ergović ja danas na Danu poduzetnika kazao kako je dobro da postoji “zid poreznog srama«, ali neka imena na tom zidu ispisuju sudovi, a ne birokrati. A ako postoji »zid poreznog srama« neka postoji i »zid birokratskog srama« na kojem će biti imena gradonačelnika, načelnika ili ministara čije odluke poskupljuju poslovanje i čija sporost odgađa projekte koji bi mogli otvoriti brojna radna mjesta, kazao je Ergović poručivši da poslodavci traže »simetriju odgovornosti«.

Upitan kako pojašnjava dosta negativnu atmosferu na Danu poduzetnika te poruke o lošoj poduzetničkoj klimi ministar Maras je napomenuo kako ne bi rekao da je to zbog poteza Vlade već da je jednostavno proteklih godina u društvu stvorena takva klima koju svi zajedno moraju mijenjati – poduzetnici, sindikati i Vlada. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code