ULICA MOME KAPORA U BEOGRADU

ULICA MOME KAPORA U BEOGRADU

7. lipnja, 2015.

Beograd 21.03.2002. Momo Kapor pisac Foto:Vesna Andjic

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda nedavno je prihvatila predlog Kolegijuma lista „Politika” da se jedna ulica u prestonici nazove po Momi Kaporu. Članovi ovog tela jednoglasno su usvojili predlog Sekretarijata za kulturu „da to bude Mačvanska ulica kod Hrama Svetog Save”, ali će u konačnoj verziji predloga, kako saznajemo, pisati da će samo manji deo ove vračarske ulice biti preimenovan u Ulicu Mome Kapora. To je za „Politiku” potvrdio i Goran Vesić, gradski menadžer, precizirajući da je reč o stotinak metara Mačvanske ulice.

– Mačvanska ulica u Beogradu neće biti izbrisana s mape grada, samo će biti kraća za otprilike sto metara. Taj krak, od Hrama Svetog Save do benzinske pumpe, ubuduće bi trebalo da se zove Ulica Mome Kapora. Ostaje još da se odbornici gradske skupštine izjasne o ideji na sednici zakazanoj 8. juna – ističe Vesić, i dodaje da se u tom delu nalaze dva-tri stovarišta i četiri kuće.

Kada bude usvojena, odluka o promeni naziva dela Mačvanske u Ulici Mome Kapora treba da se objavi i u „Službenom listu grada Beograda” posle čega neće biti prepreke da se napravite i ulične table.

Kolegijum lista „Politika” podneo je 13. aprila predlog Skupštini grada da po Momi Kaporu (1937–2010), slikaru, piscu i novinaru, jedna beogradska ulica dobije ime. Uz isticanje njegovih zasluga za prepoznatljivost „kosmopolitskog duha srpske prestonice širom planete”, „Politika” je obrazložila i da šarm beogradskog života koji je najbolje iscrtavao rečima i olovkom Momo Kapor postaje jedna od najvećih znamenitosti našeg grada. Velikan je decenijama bio saradnik „Politike”.

U njegovim kolumnama, koje je sam ilustrovao, čitaoci su mogli da saznaju sve o našim naravima i običajima, beogradskim komšijama, „malim ljudima” koje srećemo po gradskom prevozu, o čarobnim sadržajima iz bakinog špajza i mamine kuhinje… Naš list i danas svake nedelje objavljuje njegove odabrane priče.

IZVOR: www.politika.rs T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Jovo
    #1 Jovo 7 svibnja, 2016, 16:46

    Jebo vas Moma Kapor u rosno dupe.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code