UGLEDNI BRITANSKI EGIPTOLOZI U ZAGREBU

UGLEDNI BRITANSKI EGIPTOLOZI U ZAGREBU

30. studenoga, 2013.

 

gd prizegiving 2011 106

Arheološki muzej u Zagrebu ugošćuje dvoje uglednih britanskih arheologa Joyce Tyldesley i Stevena Snapea u četvrtak, 5. prosinca 2013. u 17 sati.

Joyce Tyldesley iz Muzeja u Manchesteru je viši predavač egiptologije na Sveučilištu u Manchesteru i pomoćnik urednika magazina Stari Egipat. Izbrazbu je stekla na sveučilištima u Oxfordu i Liverpoolu, a praksu na brojim terenima po Britaniji, kontinentalnoj Europi i Egiptu. Većina njezinih radova obuhvaćaju doba Novog kraljevstva s posebnim naglaskom na Ramzesa Velikog i, ženske vladare Hatshepsut i daleko poznatije Nefertiti. Biografija Kleopatre, posljednje egipatske kraljice osvojila je nagradu britanskog Radia 4. Sudjelovala je i na izvrsnoj ocjenjenoj BBC-evoj drami Egipat iz 2005.

Njezino predavanje u Zagrebu nosi naziv Nefertiti – ispisivanje nove povijesti najpoznatije kraljice Egipta. Bista Nefertiti ulazi među najpoznatije i najvrjednije artefakte starog faraonskog Egipta. Nefertiti na jeziku Egipćana znači “lijepa je žena došla”pa se čini da je bila strankinja i da nije bila kraljevske krvi. Statua je srećom sačuvana – ipak ne dostaju joj tek sitni dijelovi uha i lijevog oka. Stilski profinjen, kip se odlikuje osjećajem za oblik, a kolika mu je vrjednost svjedoči i podatak da je svojevedobno već dogovoren povratak iz Berlina u Egipat spriječio sam Adolf Hitler. Trenutno se čuva u berlinskom Egipatskom muzeju, a prošle je godine održana i izložba pod nazivom Im Licht von Amarna (U svjetlu Amarne) povodom stote obljetnice njezina otkrića.

Drugo predavanje drži Steven Snape sa Sveučilišta u Liverpoolu pod nazivom Zawiyet Umm el-Rakham: utvrda s kraja svijeta. Zawiyet el Rakham je nalazište na obali Mediterana oko 300 km zapadno od Aleksandrije otkriveno 1948., a prva opsežnija istraživanja provedena su između 1994. i 2001 upravo pod vodstvom Snapea. Najvažniji dio predavanja se odnosi na starovjekovni sustav fortifikacija i opskrbe kakav susrećemo baš na ovom primjeru.

Predavanja će biti održana na engleskom jeziku s početkom u 17 sati, a predviđeno trajanje je dva sata. Ulaz slobodan.

Ivan RaosT

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code