Ubistvo Nikole Bojovića osveta mafije iz Budve

Ubistvo Nikole Bojovića osveta mafije iz Budve

1. svibnja, 2013.

336959 ubistvo-nikola-bojovic-02rasfoto-aleksandar-stankovic f

Nikola Bojović (39), brat vođe zemunskog klana Luke Bojovića, izrešetan je juče u centru Beograda, kada je nepoznati ubica, naočigled brojnih prolaznika, u njega ispalio 15 hitaca. Policija sumnja da je likvidacija naređena iz Crne Gore, u kojoj Bojovići imaju moćne neprijatelje, od kojih najviše „neraščišćenih računa” imaju sa Budvaninom Ivanom Delićem.

Nikola je ubijen u 7 sati u Ulici carice Milice kod broja 11. Policija pretpostavlja da je on iz svog stana u Koče Kapetana na Vračaru krenuo u posetu ocu, da bi ga na putu presreo ubica koji je očigledno pratio njegovo kretanje i čekao pogodan momenat.

– Odjeknuli su hici, sve je zapraštalo, ljudi su zalegli na ulicu, a onda smo videli muškarca kako leži u lokvi krvi – kažu prolaznici, od kojih su troje videli napadača u prsluku i sa kačketom na glavi kako puca, a zatim beži. Ubica je Bojoviću prišao s leđa, ispalio hitac u potiljak, a zatim kada je pao, nastavio da puca. – Imao je prostrelne rane glave, grudnog koša, stomaka i podlaktice. Zatečen je bez svesti i sa jedva primetnim disanjem – izjavila je doktorka Nada Macura iz Hitne pomoći.
 

 

Nikola Bojović

Bojović je odmah prevezen u Urgentni centar, gde je ubrzo i preminuo. Za to vreme policija je obavila uviđaj, pronašla petnaest čaura i razgovarala sa očevicima. Identitet ubice još nije utvrđen. Ubijeni Bojović u dosijeu MUP Srbije imao je krivičnu prijave za krađu vozila, a protiv njega i brata je 2008. vođen postupak za maltretiranje i iznudu 7.200 evra. Prema operativnim podacima koje je policija godinama prikupljala o klanu Luke Bojovića, Nikola je bio veoma blizak bratu i njegovim poslovima sa švercom narkotika, pranjem para i ostalim kriminalnim aktivnostima.

U oktobru prošle godine, osam meseci nakon što je Luka uhapšen u Španiji, u kojoj još čeka ekstradiciju, tamošnja policija privela je Nikolu i Lukinu suprugu Barbaru. Njih dvoje uhapšeni su kao deo grupe od 22 člana, koja je osumnjičena za šverc droge i pranje novca, ali su i Nikola i Barbara iz zatvora u Alikanteu pušteni tri nedelje kasnije. Nikola se u međuvremenu vratio u Srbiju, gde se kretao kao slobodan čovek, budući da nije bilo dokaza koji bi ga doveli u vezu s kriminalnim aktivnostima. Njegovo ime zvanično je spomenuto samo u istrazi o ubistvu Branka Jevtovića Jorge.

– Moguće je da je Nikola ubijen u ime osvete bratu, ali je i on sam imao veoma jaku poziciju u klanu, zbog čega se i veruje da je ubistvo bilo profesionalno – kaže za „Blic” izvor iz policije.

Posle ranjavanja Cetinjanina Marka Ljubiše zvanog Kan, bliskog Lukinog saradnika, u martu u Beogradu, bilo je očigledno da je počelo mafijaško razračunavanje sa klanom Bojovića, kao i da je bilo samo pitanje ko je sledeća meta.


Najžešći sukob 2008. godine

Luka Bojović od februara 2012. u španskom zatvoru čeka ekstradiciju. Protiv njega se vode postupci za atentate na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića, kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovićić, kao i ubistvo Branka Jevtovića Jorge.
Najžešći sukob Luka Bojović je imao sa Ivanom Delićem, čiju je likvidaciju naredio u leto 2008. godine. Kalinić je greškom, umesto Delića, u Budvi ubio Nikšićanina Gorana Pejovića. Sukob se potom preneo u Beograd: 2009. ubijeni su Ilija Novović, blizak Lukin saradnik, i Goran Marić, pripadnik klana Sretena Jocića.
Posle hapšenja Kalinića, Luka je iz Srbije pobegao u Španiju, a uz sebe je imao Sinišu Petrića Zenicu i Vladimira Milisavljević, brata Nikolu i suprugu Barbaru.

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code