U ŠEST MJESECI HBOR U PLUSU 94,7 MILIJUNA KUNA

U ŠEST MJESECI HBOR U PLUSU 94,7 MILIJUNA KUNA

1. rujna, 2014.

images

Hrvatska banka za obnovu i razvitak oznanila je polugodišnje financijsko izvješće za 2014. godinu. U izvještajnom razdoblju prihodi su iznosili 472,4 milijuna kuna, rashodi 377,7 milijuna kuna, a ostvaren je pozitivan financijski rezultat u iznosu od 94,7 milijuna kuna.

HBOR je u prvom polugodištu odobrio 479 kredita ukupnih vrjednota 2,7 milijardi kun, od čega se 42 posto sredsatva odnosilo na financiranje investicija. Kako bi se umanjio trend pada kreditne aktivnosti koji je započeo krajem 2013. godine (koji za izvještajno razdoblje iznosi 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine), produženo je trajanje određene mjere sniženja kamatne stope za investicije u poljoprivredi i ribarstvu, industriji, turizmu, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti do 31. prosinca 2014. Nastavljeno je i s provođenjem Modela podjele rizika sa svrhom poticanja poslovnih banaka na snažnije financiranje gospodarstva, a također je donesena mjera privremenog produljenja roka otplate kredita odobrenih po programima Likvidnost, Priprema izvoza i Kreditiranje proizvodnje i to za dodatne dvije godine.

Od ukupno 2,7 milijardi odobrenih sredstava zapravo 2 milijarde kuna odobreno je izvoznicima. Uvelike je primjetno povećanje interesa hrvatskih izvoznika za izdavanjem činidbenih garancija, pa je tako u prvom polugodištu ove godine izdano garancija u vrjednosti od gotovo 98 milijuna kuna. HBOR ima značajnu ulogu u provođenju Akcijskog plana podrške izvozu 2014. – 2015. kojeg je Vlada Republike Hrvatske usvojila u svibnju 2014. godine.

Također je HBOR po 3 programima Gospodarstvo, Malo i srednje poduzetništvo i Nova proizvodnja, u slučajevima u kojima investicijska studija ukazuje potrebu dulje ročnosti, omogućeno kreditiranje na rok do 17 godina uključujući 4 godine počeka.

Ipak HBOR provodi poslove osiguranja izvoza u ime i za račun Republike Hrvatske, a za što je u prvoj polovici godine osigurano čak 458,68 milijuna kuna izvoznih poslova i, isplaćeno 7 odšteta u iznosu od 2 milijuna kuna.

Ivan RaosT

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code