U RIJECI NAVIJAČE NITKO NIJE UPOZORIO NA PONAŠANJE

U RIJECI NAVIJAČE NITKO NIJE UPOZORIO NA PONAŠANJE

14. kolovoza, 2013.

33388d2e48031ae3bf21dd5ba81995fd L

Promatrači HHO-a u okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ pratili su utakmice petog kola Prve HNL i zabilježili sljedeća događanja.

NK Hrvatski dragovoljac – GNK Dinamo 1 : 1

U Zagrebu je u subotu, 10. kolovoza 2013., u 21.00 sat, na stadionu u Kranjčevićevoj, pred oko 2000 gledatelja, od kojih blizu 250 pripadnika BadBlueBoysa (navijačka skupina GNK Dinama), odigrana utakmica između Hrvatskog dragovoljca i Dinama. Već prije početka utakmice počelo je uvredljivo skandiranje Zdravku Mamiću, a nakon toga punih šest minuta BBB su skandirali „Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje“,  pa zatim  „Zdravko Mamić, srpsko smeće“, te „Zdravko Mamić, ratni profiter“.

U drugom ppoluvremenu u 50-oj minuti uslijedila je „mala bakljada“ paljenjem 5-6 baklji, od kojih su dvije bačene na travnjak igrališta. S terena su ih odstranili dežurni vatrogasci. U 55. minuti opet se pali nekoliko baklji, a potom je uslijedilo skandiranje „Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje“, praćeno pjesmom „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“. U 60-oj minuti, opet su upaljene tri baklje, a pri samom kraju utakmice BBB skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Napominjemo,  da ni prije, ni tijekom utakmice, nitko -ni spiker, ni suci, ni delegat, nisu reagirali na protuzakonito i nesportsko ponašanje dijela navijača.

HNK Rijeka – NK Osijek 5 : 1

U Rijeci je u ponedjeljak, 12. kolovoza, u 20.15 sati, na stadionu Kantrida, održana utakmica između  HNK Rijeke i NK Osijeka, pred oko 6500 gledatelja. Među njima je bilo oko 2000 navijača Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), te stotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka).

Nakon posljednjih uspjeha riječkih nogometaša, atmosfera na stadionu bila je uzavrela od gromoglasnog navijanja pripadnika Armade i ostalih gledatelja i navijača HNK Rijeke. Oni su svojim glasnim navijanjem potpuno utišali Kohhortu, i njeno, počesto i uvredljivo skandiranje. Već prije početka utakmice Armada u dva navrata skandira „Osječke pičke“, što su ponovili i u 18. minuti. U 22-oj minuti, Kohorta skandira „Smrdljiva Rijeko, puna si Srba, ne plači Rijeko, ima još vrba“. U 37. i 45. minuti,  Armada se oglašava s dva topovska udara, a potom topovske udare ponavljaju u 53., 54., 57., i 58. minuti. U 61. minuti pale pet baklji, što je popraćeno s još tri topovska udara, a u 62. minuti  opet se pali baklja i slijedi jedan topovski udar.

Poslije ove „ pirotehničke predstave“, u 71. i 72. minuti, Kohorta skandira „Jebo vas Mamić“ i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što minutu kasnije ponavlja i Armada. Kohorta u 79. minuti skandiranjem opet šalje šovinističku poruku „Smrdljiva Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba“, što je parafraza krilatice „Srbe na vrbe“ iz vremena ustaške NDH.

Ni na ovoj utakmici, kojoj je, nazočio i Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, nitko nije upozorio navijače na protuzakonito, šovinističko i nesportsko navijanje.

NK Lokomotiva – HNK Hajduk – utakmica je odgođena za 28. kolovoza 2013. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code