U POSTAJAMA PO DVA NAČELNIKA

U POSTAJAMA PO DVA NAČELNIKA

6. siječnja, 2013.

 

ostojic ranko pxl 03

Pogrešna i rastrošna Ostojićeva kadrovska politika

Piše:  Mihovil Tomić

Dosad je pod Ostojićevim ministrovanjem, dakle u godinu dana, imenovano preko tisuću i petsto novih šefova u policijskom sustavu, a još su u tijeku interni oglasi za otprilike tisuću novih rukovodećih mjesta. Internim natječajima MUP-a  već su imenovani načelnici policijskih uprava, njihovi zamjenici i voditelji pojedinih službi. Trenutno su u tijeku promjene i na nižim pozicijama po policijskim upravama, kao na primjer šefovi smjena u policijskim postajama i njihovi pomoćnici, pa postaje policije širom Hrvatske imaju dva načelnika – starog i novog. Dakle, novi su imenovani, a stari nisu razriješeni. Što to znači za financijski dio državnog proračuna, ne treba posebno ni objašnjavati.

Eto, dok se Slavko Linić u istoj Vladi Zorana Milanovića bori na uštedama, njegov stranački kolega, ministar Ranko Ostojić, šakom i kapom dijeli dvije plaće za isto radno mjesto. Istovremeno se profesorima u sektoru Jovanovićeva ministarstva snizuju plaće i proširuje sukob sa sindikatima.

Ostojićevo ministarstvo zajedno s Ministarstvom pravosuđa ministra Miljenića najviše je probilo financijske okvire državnog proračuna za ovu godinu. A sad vidimo i zašto. 

To nikoga ni ne čudi obzirom da je MUP i sam ministar Ostojić dobio početkom mandata nove Vlade ozbiljne packe iz EU kada su europski birokrati vrlo brzo uvidjeli što smjera Ranko Ostojić i kakvu giljotinu sprema u dvorištu ravnateljstva policije. Očito se kukuriku ministar odlučio za drugu taktiku nakon što je razotkriven i na zamazivanje očiju kako domaće tako i međunarodne javnosti.

Novi kadrovi koji se imenuju su nekompetentni i vrlo su bliski HNS-u ili SDP-u. Kako bi podobni kadrovi mogli biti izabrani na internim natječajima, za što trebaju imati potrebno zvanje, u MUP-u su se u zadnjih godinu dana nemilice dijelila sporna, tzv. iznimna promaknuća stranački obojenim osobama kako bi se lakše mogli natjecati za rukovodeća radna mjesta.

ODVJETNICI IMAJU PUNE RUKE POSLA

Velik dio djelatnika MUP-a već je uputio zahtjev Ministarstvu uprave za poništenjem trenutno aktivnih internih oglasa MUP-a, a neki policajci su ustali tužbom na Upravnom sudu Republike Hrvatske. Previđa se da će ukupno biti “pometeno” oko pet tisuća osoba u policiji.

Stari policijski djelatnici smjenjuju se s papirom tj. rješenjem na kojem nema upute o pravnom lijeku i ostaju na pravnoj vjetrometini te masovno posjećuju odvjetničke urede širom Hrvatske, tražeći pomoć u sve većoj pravnoj nesigurnosti. Istovremeno novi, zakonski vrlo dvojbeno izabrani kadar s novim rješenjima u ruci uskaču u stolice bivših i započinju radni i profesionalni ciklus u neregularnim uvjetima dok služba financija i računovodstva MUP-a sa svima postupa po istim rješenjima. Koliko je trenutno takvih „fantomskih“ slučajeva u MUP-u nismo, za sada, uspjeli saznati. Stječe se dojam da je Hrvatska definitivno zemlja u kojoj je namještanje natječaja političkim podobnicima postala uobičajena tradicija.

Ministar Ranko Ostojić u tom kadrovskom tsunamiju ukinuo je velik broj savjetničkih radnih mjesta. Kako saznajemo, naslijedio ih je sedam od Tomislava Karamarka i ostavio samo jednog od njih- Borisa Spudića, a ostala radna mjesta ustanovio s novim imenom i opisom, tzv. „voditelji projekata“ na čijem je čelu Vladimir Faber, dok su preostali članovi te družine: Tomislav Buterin- smjenjeni načelnik PU Zagrebačke, Davor Blažević- nekadašnji ravnatelj Uprave za posebne poslove sigurnosti u MUP-u i bivši osobni Sanaderov tjelohranitelj, Ivica Cetina- bivši pomoćnik načelnika Uprave krim policije MUP-a i čovjek od iznimnog povjerenja Vase Brkića i drugi.

NI HDZ NE SPAVA

Zbog snažnog pritiska kukuriku koalicije na HDZ-ove kadrove u MUP-u je došlo posljednjih pola godine do tektonskih poremećaja u tom sustavu. Posljednji minimalistički policijsko-špijunski triler koji je zapljusnuo hrvatski javni prostor prije nekoliko mjeseci sa stranica jedne dnevne tiskovine, također otkriva neke zanimljivosti. Evo kako je to izgledalo u praksi…

Dakle, Karamarkov i Josipovićev šef SOA-e Josip Buljević po prestanku mandata prelazi u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost gdje su već otprije uhljebljeni mnogi Karamarkovi kadrovi. Inače, Josip Buljević je suprug nedavno smijenjene glasnogovornice splitske policije, a razlog njene smjene je, navodno, falsificirana diploma Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Buljević je prije nekoliko dana imenovan hrvatskim generalnim konzulom u Los Angelesu. Kako novi ministar policije Ranko Ostojić i novi šef SOA-e Dragan Lozančić ne bi mogli sprovesti „lustraciju“ Karamarkovih i Perkovićevih kadrova u policiji i SOA-i, umjetno je inscenirana afera s izlistima telefonskih poziva osoba iz SOA-e i Agrokora. Podsjećamo, u koncernu Agrokor već otprije radi Karamarkov nekadašnji kolega Marijan Benko, na mjestu sadašnjeg voditelja službe Gospodarskog krminaliteta i korupcije u MUP-u nalazi se suprug glavne glasnogovornice Agrokora, dok je vrh SOA-e u predistražnim radnjama zbog načina financiranja putem RBA banke i izgradnje svog novog sjedišta u Savskoj ulici u Zagrebu, o čemu su već neki mediji izvještavali hrvatsku javnost.

OSLOBOĐEN BOJAN SABOL

Ovih dana na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen SDP-ov kadar iz razdoblja 2000-2003. godine, pomoćnik tadašnjeg ministra MUP-a Šime Lučina, Bojan Sobol, inače suprug  „prve štange“  SDP-a u Hrvatskom Saboru. Slučajno ili ne, nepravomoćnu presudu donio je Sanaderov egzekutor, sudac Ivan Turudić. Podsjećamo, Bojan Sobol je optužen a nakon toga i procesuiran zbog koruptivnih radnji u MUP-u za zloporabu položaja, odnosno za poticanje na zloporabu. Prema optužnici, Sobol se teretio da je na traženje liječnika Davora Mihelčića u prosincu 2000. godine s njegovom ordinacijom sklopio ugovor o liječničkim pregledima policajaca, iako je Mihelčić doktor opće prakse, a ne medicine rada. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li se „umiveni“ Sobol uskoro skrasiti u nekoj od kancelarija ravnateljstva MUP-a i to vrlo blizu kabineta ministra Ranka Ostojića. Tko zna, možda i Ranku Ostojiću uskoro zatrebaju novi tepisi u kabinetu kao i nekada  ministru Lučinu (a možda i brodice?)… Nažalost, a kako neslužbeno saznajemo, gospodin Bojan Sobol u svom tadašnjem širokom radnom policijskom dijapazonu bavio se i ekluzivnom nabavom skupocjenih perzijskih sagova. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Armada
  #1 Armada 19 siječnja, 2013, 19:57

  Vrlo glasno se govorka da iza vlasničke strukture banke RBA Hrvatska koja je kreditirala izgradnju zgrade od SOA stoji nekadašnji Karamarkov šef Franjo Gregorić.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Maja
  #2 Maja 17 siječnja, 2013, 11:20

  I ja bih završila na štangi da ima takvog muža s “žutom knjižicom”…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Koko Bill
  #3 Koko Bill 17 siječnja, 2013, 00:14

  Nakon vijesti o podstanarstvu min.R.Ostojića u stanu suvlasnika EPH-a N. Pavića,javnost je prvi put imala priliku spoznati odnose između EPH i Kukuriku Vlade.Kada je podstanar ministar policije,a stanodavac vlasnik medijskog koncerna u RH,opravdano se otvara pitanje sukoba interesa.Upravo je sukob interesa,pružanje povlaštenih informacija i uzajamna financijska ovisnost,sama srž odnosa EPH i Kukuriku Vlade.Isti primjer vrijedi i za min.pravosuđa,O.Miljenića.Osim stanarsko-poslovnih odnosa pojedinih ministara sa N.Pavićem ostaje otvoren odnos novih glasnogovornika Vlade sa svojim bivšim poslodavcem u EPH.Da li su novi glasnogovornici časnici za vezu između Kukuriku Vlade i EPH?Između tiskovina koje izdaje EPH i biltena Vlade,ali i DORH-a,nema nikakve razlike.N.Pavić je nekadašnji urednik lista „Komunist“,a profilirao se u sustavu u kojem je bilo sasvim normalno da su urednici u kontaktu sa CK SK koji je davao suglasnost na sve vijesti. Danas takav tip uvodi demokraciju u novinarstvu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Edi
  #4 Edi 13 siječnja, 2013, 00:56

  Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, nalazi se na čelu najrastrošnijeg kabineta, pokazuje istraživanje 24expressa o troškovima reprezentacije u Milanovićevoj vladi. Ostojićev kabinet potrošio je u 2012. godini 397.828 kuna za hranu, piće i čašćenja, što je znatno više od Ministarstva vanjskih poslova, a čak četiri puta više od Ministarstva turizma, gdje je realno očekivati više troškove reprezentacije. Bit će da je Ranko Ostojić u svom kabinetu okupio najbolju ekipu, bar kad je o bonkulovićima riječ.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. uzduž i poprjeko
  #5 uzduž i poprjeko 11 siječnja, 2013, 19:37

  Hm,možda bi Buljević želio da mu je Kraljević-Gudelj žena,samo
  čisto sumnjam da bi ona tako nisko pala.
  A tko zna možda je falsificirao vjenčani? 😛

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Kobilje mlijeko
  #6 Kobilje mlijeko 11 siječnja, 2013, 18:16

  Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić mogao bi uskoro, kao bivši član Uprave Slobodne Dalmacije za kadrovska i pravna pitanja, svjedočiti na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u kaznenom postupku protiv svog bivšeg poslodavca Ninoslava Pavića, medijskog tajkuna i suvlasnika Europapress Holdinga! Nino je po prirodi vrlo ugodna, duhovita osoba, nešto između Freda Matića i Nevena Mimice, nije se teško u njega zaljubiti. Uostalom, zaljubio se i Sanader, ljubav je bila obostrana, u Sanaderovom domu divili su se umjetničkim slikama, istim onima u koje se kasnije zaljubio USKOK. Kao što vidite ljubav je u zraku. Jutarnji list našeg Nine, voli sva tri Ostojića u Vladi, a najviše Ranka, koji obitava u Nininom stanu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. ben hur
  #7 ben hur 11 siječnja, 2013, 15:16

  Jebote koje greške u koracima,hahaha.
  Da je Josip Buljević suprug od Marine Kraljević-Gudelj.
  Koji ste vi amateri. :))

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Daj šta daš
  #8 Daj šta daš 10 siječnja, 2013, 19:20

  Nije Josip Buljević muž od Marine Kraljević Gudelj… Odakle vam to???

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. POLICE SINDIKALIST
  #9 POLICE SINDIKALIST 10 siječnja, 2013, 13:10

  Ako je prvo poluvrijeme u aferi “Izlisti” bio pokušaj udara na premijera Milanovića i ministra policije Ostojića putem Večernjeg lista, u drugom poluvremenu će “Imperija” zasigurno uzvratiti udarac: neskriveno se zapravo radi o glavi Tomislava Karamarka, pri čemu „Jutarnji list” i njegov urednik M.Pleše predviđaju da će teško preživjeti ove afere i sve ono što nakon toga slijedi.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code