U Poreču pretučene glumice iz novog filma Jasmile Žbanić

U Poreču pretučene glumice iz novog filma Jasmile Žbanić

12. srpnja, 2013.

news-2013-Juli-jasmila zbanic 116202257

Glumice iz filma Otok ljubavi, koji se u režiji Jasmile Žbanić snima u Poreču, Ariane Labed iz Francuske i Ada Condeescu iz Rumunije, napadnute su i povrijeđene od strane poznatog počinioca u noći 27.06.2013. god.

Ovaj brutalni čin dogodio se u objektu Vila Club u toku boravka glumica u Poreču, javilo je Radio Sarajevo. Žbanić je poznata bh. režiserka, nagrađena za svoj film “Grbavica” na filmskomf estivalu u Berlinu, a njen film “Otok ljubavi” izaziva kontrovarzne reakcije, slično kao i prethodno ostvarenje “Na putu”.
 
Produkcijska kuća Živa u svom saopštenju za javnost najoštrije osuđuje ovo strašno, kako kažu, nasilje nad ženama:
– Protiv počinitelja, kojeg su glumice i svjedoci prepoznali kao vlasnika spomenutog kluba, je pokrenut prekršajni postupak. Zbog ozlijeda nanesenih dvjema glumicama, snimanje “Otoka ljubavi” bilo je zaustavljeno. Glumice i dalje imaju bolove i strašne psihičke posljedice nakon sto su pretučene.
 
Osobito skandaloznom smatramo činjenicu da je podnositelj optužnog prijedloga zatražio izricanje iste – maksimalne kazne za počinitelja i žrtvu nakon štoje jedna glumica bila isprovocirana činom seksualnog uznemiravanja i kao reakciju na to bacila dvije stolice u more.
 
Počinitelj – prvookrivljeni je muškarac koji ju je udarao rukom u lice, a potom davio, te je u tom činu ozlijedio – i to ne samo nju, već i kolegicu koja ju je htjela zaštititi od fizičkog nasilja a kojoj je konstatirano napuknuće nosa, stavljen je u jednak kontekst kao i žrtva koja je ujedno i drugookrivljena.
 
O opisanom slučaju izviještena je i hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, saopćeno je iz produkcije Živa.
 
Ekipa filma naglašava kako ovaj izolirani incident žele ograditi od grada Poreča i Istarske županije u kojoj je ekipa filma “Otok ljubavi” doživjela iznimnu gostoljubivost i vrhunsku saradnju sa pojedincima, organizacijama, firmama i institucijama.
 
Pored fizičkih i psiholoških posljedica nanesenih ovim nasilničkim činom, produkciji filma je prouzrokovana i ogromna materijalna šteta. Zbog ovog incidenta, snimanje filma je odgođeno i produženo.

(Vijesti.ba)

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code