TURSKA ANGORA U WESTGATE-u

TURSKA ANGORA U WESTGATE-u

11. rujna, 2014.

Turkish-Angora-Cats

Turska angora,  vrlo rijetka pasmina mačke, koje kod nas nema, a i u Europi je vrlo rijetka, bit će predstavljena u subotu i nedjelju 13. i 14. rujna na međunarodnim izložbama koje u Westgate Shopping Cityju organizira Felinološko društvo Zagreb.

Potječe sa Srednjeg Istoka iz područja Armenije, Turske i Afganistana, predjela nekadašnje Perzije a pretpostavlja se da je jedna od prvih dugodlakih mačaka koja je u 16. stoljeću stigla u Europu. Turska angora privukla je pozornost prvi puta tada poznatog svijeta nakon povratka križara s istoka, koji su je donijeli zajedno s drugim opljačkanim blagom iz rata. U 18. stoljeću snažno su ju promovirali francuski kralj Louis XV, kao i Louis XVI i Marie Antoinette koji su bili veliki ljubitelji cijele pasmine. Mnoge slike iz toga perioda pokazuju tursku angoru u različitim varijacijama boje: bijele, crne, kornjačevine i crvene.

U 20. stoljeću turska vlada pokrenula je program za očuvanje turske angore s osnovnim ciljem očuvanja nepromijenjenog prvobitnog oblika u suvremenom čistokrvnom uzgoju. Izvorna boja turske angore potpuno je bijela, ali pojava drugih boja s plavim, narančastim ili raznobojnim očima, posljedica su križanja s mačkama orijentalnog tipa. Nježne je građe i poluduge svilenkaste dlake. I glava je nježnija, s bademastim očima i velikim uspravnim ušima. Dugom dlakom urešen rep u kretanju nosi vodoravno. Angore su poznate kao vrlo inteligentne, nježne i drage mačke koje su do krajnosti privržene svojem vlasniku.

Kako bi što veći broj posjetitelja imao priliku pogledati neke od najljepših mačaka u Europi, izložba u prizemlju Westgate Shopping Cityja za javnost će biti otvorena od 12 do 21 sat u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju.

Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od dvije  odrasle i dvije dječje ulaznice za 50 kuna.

Branka Ilakovac T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code