TUČNJAVA TORCIDE I ARMADE DOGOVORENA UNAPRIJED

TUČNJAVA TORCIDE I ARMADE DOGOVORENA UNAPRIJED

28. svibnja, 2013.

8822a2ee87156712c6b9643b502fd9e4 L

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja”, promatrači HHO-a pratili su utakmice 33. kola Prve HNL i prikupili, te zabilježili sljedeća događanja.

Prije početka utakmica u Zagrebu, između NK Zagreb i HNK Rijeka, te GNK Dinama i HNK Hajduka, dogodio se teški incident na autoputu Karlovac-Zagreb. Naime, na benzinskoj postaji Desinec, od Jastrebarskog ,  došlo do masovne tučnjave između navijačkih skupina Armade (HNK Rijeka) i Torcide (HNK Hajduk). Pripadnici Armade došli su na Petrolovu  benzinsku postaju autobusom na kat, zagrebačkie registracije. Autobus je po njih došao iz Zagreba, budući riječki autoprijevoznici odbijaju prevoziti navijače Armade. Odmah po dolasku na parkiralište, došlo je do fizičkog sukoba sa skupinom navijača Torcide, koji su se nalazili u parkiranom kombiju na parkiralištu. Uskoro je dojurilo još desetak, neki tvrde i više, osobnih automobila, u kojima su također bili pripadnici Torcide, te je došlo do teške tučnjave. Desetak policajaca, koji su bili preventivno raspoređeni na benzinskoj postaji, nisu se usudili umješati u sukob, negó su pozvali i pričekali pomoć 50-ak interventnih policajaca. U općoj tučnjavi korištene su boce, upaljene bengalke i drugi “borbeni” rekviziti. Policija je savladala veći dio ratobornih navijača. Prema službenom izvješću zagrebačke policijske uprave, tijekom te tučnjave, ali i kasnije, na širem području Zagreba, privedeno je ukupno 148 osoba, protiv kojih je, nakon policijske obrade, pokrenut prekršajni postupak, dok je protiv 4 osobe pokrenut i kazneni postupak.

Prema nekim informacijama, tučnjava pripadnika Armade i Torcide na benzinskoj postaji, navodno je dogovorena unaprijed.

Istovremeno, u nedjelju navečer, došlo je do fizičkog incidenta na utakmici NK Zadar – GNKSplit u Zadru. Navijači Zadra, rasistički su vrijeđali tamnoputog igrača RNK Splita Henrya Bellea, koji je iznerviran krenuo u fizički obračun s djelom navijača, pa su morali intervenirati redari, njegovi suigrači i članovi klupskih uprava.

GNK Dinamo – HNK Hajduk 3-1

Utakmica odigrana u Zagrebu, na stadionu Maksimiru, pred oko 8500  tisuća gledatelja, od čega oko 200 pripadnika Torcide (HNK Hajduk),  dok BBB (GNK Dinamo) nije bilo. Navijači BBB već nekoliko kola ne dolaze na utakmice, nego ispred stadiona priređuju svoj performans, budući prodavači karata ne prodaju karte  osobama koje se nalaze na policijskom popisu sa zabranom pristupa nogometnim stadionima. Navijači Torcide cijelu su utakmicu skandirali “Ubij purgera”, “Mrzim Dinamo”, uz pjesmu “I purgera, i Riječana, i šakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka” te “Purgerske pičke”. Skandiralo se i “Hrvatska policija, mito i korupcija”.

NK Zagreb – HNK Rijeka 1 : 4

Utakmica 33. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 26. 05. 2013. na stadionu u NK Zagreba u Kranjčevićevoj u 18 sati, pred oko 300 gledatelja, među kojima se nalazilo 40-ak pripadnika Armade (HNK Rijeka) i 15-ak Bijelih anđela (navijačka skupina NK Zagreba). Na samom početku utakmice, već u 1. minuti Armada uzvikuje „Purgerske pičke“, no to je bilo sve.

Valja napomenuti da je službeni spiker na stadionu upozorio navijače da na sportskim terenima nema mjesta rasističkim i drugim porukama mržnje, te uporabe pirotehničkih sredstava.

NK Osijek – HNK Cibalia 1:0                   

Utakmica 33. kola 1. HNL odigrana je u Osijeku, na stadionu Gradski vrt, 26.05.2013. s početkom u 18.00h, pred oko 1.500 navijača, od čega je bilo oko 300 pripadnika navijačke skupine Kohorta (NK Osijek), te, također, oko 300  Ultrasa (navijačka skupina HNK Cibalia). Prije početka utakmice spiker je upozorio navijače, da rasizmu i bakljama nije mjesto na stadionu.

Utakmicu „otvaraju“ Ultrasi skandiranjem  „Osječke pičke“. U 17. minuti Kohorta odgovara „Ultrase mi mrzimo i uvijek ih guzimo“, na što Ultrasi odgovaraju „Pjevate pjesme tovarske, vi ste sramota Hrvatske, pičke osječke“ i uzvikuju „Osječke pičke“. U 35. min Kohorta pali nekoliko baklji.

U 60. minuti Ultrasi skandiraju “Davor Šuker, Mamićeva kurva”, “Igor Štimac, Mamićeva kurva”, te “Zvonimir Čičak, Mamićeva kurva”. Minutu kasnije Ultrasi skandiraju “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, “Jebo vas Šuker”, i “Izdajnici, marš iz Hrvatske” što ponavlja i Kohorta u 70. min. U 79. minuti Ultrasi pale dvije baklje.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i ovom prilikom poziva sve klubove Prve HNL, kao i drugih razina natjecanja, da u skladu s Akcijskim planom HNS-a, upozore navijače kako na sportskim terenima nema mjesta rasizmu, seksizmu, etničkoj i drugim vrstama netolerancije i divljaštva, te da ih pozivaju na sportsko navijanje i toleranciju. Ovo upozorenje ponavljamo jer je uočeno da se klubovi , ali ni delegati i suci, često ne pridržavaju naputaka iz Akcijskog plana o sprječavanju nereda na sportskim terenima.

Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

 

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code