TREBA PREISPITATI UGOVOR S DEUTSCHE TELEKOMOM

TREBA PREISPITATI UGOVOR S DEUTSCHE TELEKOMOM

22. lipnja, 2012.

article_big_1257261957_skegro
U SAD-u optuženi za korupciju u Makedoniji i Crnoj Gori

Piše: Nataša Srdoč, MBA,
Adriatic institut za javnu politiku

Politička korupcija nanosi ogromnu štetu poreznim obveznicima čiji državni dužnosnici koriste svoju poziciju kako bi se osobno obogatili. Zbog korupcije hrvatskih javnih dužnosnika u zadnjih 20 godina, građani Hrvatske izgubili su privatnu imovinu, plaćaju više poreze, gube poslove, gube radna mjesta i plaćaju više cijene proizvoda i usluga. Mnogi građani su dovedeni na rub preživljavanja.
Uplata vrijednosti nezakonito stečene imovine koja je u posjedu sadašnjih i prijašnjih javnih dužnosnika i s njima povezanih partnera bi dobro došla u današnji proračun. Uplata neobjašnjive imovine  trebala bi biti prioritet ministra financija, Slavka Linića – brzo, učinkovito i pravedno punjenje proračuna. Ganjanje osiromašenih poreznih obveznika, koji su vrlo često žrtve korumpiranog sistema hrvatskih vlasti, odvraća od stvarnog problema političke korupcije zbog koje se proračun nije punio godinama.
Deutsche Telekom je pristao platiti $95 milijuna ministarstvu pravosuđa SAD-a u prosincu 2011. godine u nagodbi kako bi izbjegao kaznene prijave protiv mađarskog Magyar Telekoma i troje izvršnih direktora. Prema US Security and Exchange Commission (SEC – američki pandan Hanfe), oni su podmićivali državne dužnosnike i političare u Makedoniji ($6 milijuna) i Crnoj Gori ($9 milijuna) kako bi dobili posao i isključili konkurenciju iz telekomunikacijske industrije.

LOVA IŠLA PREKO MAĐARSKE

Njemačke vlasti nisu započele istragu u slučaju Deutsche Telekoma – to su učinile američke vlasti, koje su pokrenule istragu još 2006. godine.
SAD imaju učinkovit zakonski okvir i institucije u primjeni Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), zakona koji zabranjuje američkim tvrtkama podmićivanje javnih dužnosnika u drugim zemljama kako bi dobili državne ugovore i druge poslove. FCPA se primjenjuje na sve tvrtke koje kotiraju na burzama u SAD-u. Uz ogromnu štetu koju nanosi poreznim obveznicima, politička korupcija nanosi štetu vlasnicima tvrtki (dioničarima) u vidu smanjene dobiti na uloženi novac. Poštene tvrtke koje se takmiče na tržištu gube, jer im se tržišta zatvaraju zbog DT i sličnih koji podmićuju političare. Potrošači nemaju izbora, već plaćati višu cijenu proizvoda i usluga monopolista.
Iskorištavanje monopolne pozicije na štetu potrošača moralo je donijeti izvanredne prihode Deutsche Telekomu kojemu se isplatilo ući u rizik koji ga je u konačnici koštao više od $110 milijuna. Građani nisu imali izbora, već plaćati višu cijenu jedinom telefonskom operatoru. Direktnu štetu nanesenu korisnicima/potrošačima usluga Deutsche Telekoma i njihovih tvrtki-kćerki, koje iskorištavaju dominantnu poziciju na tržištu (monopol), treba nadoknaditi.
Adriatic institut za javnu politiku pokušao je doći do kupoprodajnog ugovora između Hrvatskih telekomunikacija u privatizaciji i Deutsche Telekoma 2008. godine. U vrijeme privatizacije obje su tvrtke bile u vlasništvu poreznih obveznika koji su imali pravo na transparentnu informaciju o kupnji i prodaji. Dopisivanje s DT i Europskom komisijom mozete naći u prilogu. Do ugovora koji se direktno dotiče poreznih obveznika nismo uspjeli doći.

PO 9 MILIJUNA MAKEDONCIMA I CRNOGORCIMA

Bit će zanimljivo čuti mišljenje SEC-a u slučaju Hrvatske. Tko će u Hrvatskoj biti odgovoran za naplaćivanje monopolne cijene telefonskih usluga? Za koliko su hrvatski potrošači preplatili telekomunikacijske usluge i kada će se ti novci vratiti potrošačima? Koji su ti pojedinci (državni dužnosnici/političke stranke) u Hrvatskoj koji su se osobno okoristili na štetu poreznih obveznika i potrošača? Tko je odgovoran za nepokretanje istrage?  Koliko je proračun izgubio: 1) zbog kupnje državne tvrtke po nižoj cijeni; 2) zbog (ne)povoljnije regulative?  3) zbog izgubljenih prihoda od potencijalnih konkurenata?
Iz SEC-ovog izvješća vidljivo je da su izvršni direktori Magyar Telekom-a (u vlasništvu Deutsche Telekoma) podmićivali makedonske dužnosnike 2005. i 2006. godine kako bi spriječili ulazak konkurencije i stekli druge regulatorne koristi. Nezakonita plaćanja u iznosu od $6 milijuna izvršena su kao lažni savjetodavni i marketinški ugovori. Isti direktori Magyar Telekom-a platili su oko $9 milijuna državnim dužnosnicima Crne Gore za privatizaciju, odnosno kupnju telekomunikacijskog poduzeća u državnom vlasništvu pod povoljnim uvjetima 2005. godine.
Magyar Telekom obećao je makedonskoj političkoj stranci mogućnost odabira poslovne tvrtke koja će primiti novac u zamjenu za podršku iste političke stranke. Tajni ugovor “Protokol o suradnji” s višim makedonskim državnim dužnosnikom potpisan je kako bi se spriječilo izdavanje odobrenja novom konkurentu i ublažili negativni učinci novog zakona na tvrtku. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. broker
  #1 broker 28 lipnja, 2012, 09:26

  Lijepa zivotna prica – od renaulta 4 do investicijskih fondova…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. DTK
  #2 DTK 23 lipnja, 2012, 16:34

  A sto je s DTK mrezom sirom RH?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. legalist
  #3 legalist 23 lipnja, 2012, 12:08

  to je vidljivo i kod nas?, eto t-mobili ima svoje kćeri, vip isto, prije prodaje ubrzano (u 5 brzini) postavljaijao se i obnavljalo, a ministar je postao “direktor” tvrtke, bacaju u javnost “da se ugovor ne smije javno pokazati” što je također neistina, eto di je gospon državni odvjetnik g Bajić sa suradnicima? mislim da bi sve ugovore trebalo preispitati jer je u njima sigurno 90% sumljivih poslova,
  Jedini problem je skolonost naših političara, svih struktura, neoliberalizmu. No kod nas se može, ako nije do kraja, i zakon prilagoditi, jer to je sasvim sigurno, ratni profit, ratno profiterstvo.
  da li će i kad završiti na sudu, ovisi o volji nadležnih i njihovoj ljubavi prema Domovini i njenim građananima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. šparoga
  #4 šparoga 23 lipnja, 2012, 06:28

  hydrocefalus …

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code