TRADICIONALNO 14. IVANJE U DUBRAVI, 23. 6. 2013.

TRADICIONALNO 14. IVANJE U DUBRAVI, 23. 6. 2013.

24. lipnja, 2013.

P1010082

Ovogodišnja već tradicionalna manifestacija Ivanje u Dubravi u sklopu Dana Dubrave u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava održao se se šesnaesti put za redom, uoči sv. Ivana Krstitelja 23. lipnja u večernjim satima u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić.

Cilj joj je potaknuti folklorne skupine na posebnu brigu oko očuvanja ivanjskih običaja, posebno starih napjeva koji su se održali do današnjih dana hrvatskim krajevima. Manje je poznato da su se isti običaji održavali i u starom Zagrebu. Stoga, imamo razloga za nastavkom vrijednog kulturnog događanja, naglasila je viša stručna suradnica Narodnog sveučilišta Dubrava dr. sc. Lucija Franić Novak.

Želja Organizatora je bila  nastaviti  kulturno-umjetničkim programom, u kojem su nastupli KUD-ovi s područja Dubrave: HKPD Bosiljak,  KUD Oporovec, FA Venčec i KUD Valentinovo, te gosti KUU Ivan Trnski iz Velike Rače iz Bilogore (koji njeguju stare ivanjske običaje ladarica, šetanih kola i starih napjeva, koji u sebi imaju zastupljene elemente praslavenskog kulta) .

Ivanjski krijes su kao isvake godine izradili članovi FA Venčec.

U drugom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav Savski valovi, uz domaću atmosferu (kotlovina), ples, preskakanje krijesa i druženje. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code