TRADICIJSKI NAKIT HRVATA IZ BiH

TRADICIJSKI NAKIT HRVATA IZ BiH

10. prosinca, 2012.

Izložba Nakit Hrvata u BiH

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika 5. prosinca u Hrvatskoj matici iseljenika je u nazočnosti velikog broja posjetitelja svečano otvorena iznimno vrijedna etnografska izložba „Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“. Izloženi predmeti pripadaju etnografskoj zbirci samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškome jezeru, u okolici Tomislavgrada. 

Autor ove iznimne izložbe je otac Zvonko Martić, karmelićanin, dok je koordinatorica projekta prof. Srebrenka Šeravić, rukovoditeljica Matičina Odjela za kulturu. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH-Ministarstva kulture RH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande., dok je supokrovitelj izložbe Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Otvorenju su nazočili brojni ugledni gosti iz javnog i političkog života RH i BiH. Izdvajamo nazočnost Azre Kalajdžisalihović, veleposlanice Federacije BiH u RH, Ive Jelušića, saborskog zastupnika , potpredsjednika saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske i predsjednika Upravnog odbora HMI-a, Ivana Tolića, predstavnika Grada Zagreba, Petra Barišića, vd. zamjenika predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH, potom predstavnike Hrvatske karmelske provincije “Sv. Oca Josipa“, i oca Dominika Magdalenića, priora samostana“Karmel sv. Ilije“ s Buškog jezera.
Pozdravno slovo nazočnima ponajprije je uputio ravnatelj Matice, mr.sc. Marin Knezović, te autor izložbe i kataloga o. Zvonko Martić. Prisutne su potom pozdravili: mr. sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH, mr. sc. Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture RH, koja se obratila u ime pokrovitelja izložbe, Ministarstva kulture i Lazar Prkačin, izaslanik i savjetnik Vjekoslava Bevande, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, koji je i otvorio ovu impozantnu izložbu.

U glazbenom dijelu programa nastupile su Ana Ćorluka i Ana Šitum iz okolice Dervente, predstavnice Hrvata potjeranih i iseljenih sa svojih ognjišta, muška pjevačka skupina iz Posušja, ženska pjevačka skupina HKUD-a „Kamešnica“ iz Podhuma, okolica Livna, te ženska pjevačka skupina KUD-a „Ravnica“ iz Oštre Luke-Boka, okolica Orašja.

Ovo je prvi put da se u Republici Hrvatskoj predstavlja vrijedna zbirka tradicijskog nakita Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je iznimna potpora njezinom daljnjem očuvanju.
„Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“jedina je zbirka u kojoj se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća i nakit Hrvata iz cijele BiH, a sadrži čak 140 kompletnih starinskih narodnih nošnji i preko pet stotina različitih ukrasnih predmeta. Uglavnom je to srebrni nakit iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Među nakitom se ističu pojedini iznimno rijetki primjerci. Uz majstorski nakit čuvaju se i predmeti od bižuterije kao i ukrasni predmeti koje su izrađivali daroviti pojedinci. Osobitost ove zbirke su i prikupljene i spašene nošnje i nakit Hrvata u zapadnoj Bosni gdje je bilo vrlo teško doći do pojedinih predmeta i gdje danas živi vrlo mali broj Hrvata. Izložba je otvorena do 19. prosinca i prati ju dobro osmišljeni katalog realiziran u nakladi Hrvatske matice iseljenika.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code