TORCIDA BACILA  STOTINJAK BAKLJI, A BBB DESETAK

TORCIDA BACILA STOTINJAK BAKLJI, A BBB DESETAK

17. rujna, 2013.

 

5777469

BBB:10 BAKLJI  I TOPOVSKI UDAR

Promatrači HHO-a pratili su utakmice 9. kola HNL i zabilježili sljedeća događanja.

 

NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC – NK OSIJEK   1:0

Utakmica je odigrana u petak, 13. O9. 2013. u 18.00 sati na stadionu “Sportsko-nogometnog centra Stjepan Spajić”. Utakmica između NK Dragovoljca i NK Osijeka odigrana je pred 500-600 gledatelja od čega 20-ak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka).

 Utakmica je protekla u fer i sportskom navijanju osim skandiranja Kohorte u 73. minuti “HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

NK HNK HAJDUK – GNK DINAMO

Utakmica je odigrana u Splitu 14. rujna u 19.00 sati, na  stadionu Poljud,  pred oko trideset tisuća gledatelja, među kojima se našlo 700-800 pripadnika BBB ( koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama), te oko 5000 navijača Torcide (navijača HNK Hajduka).

Prije utakmice igrači Hajduka nosili su transparent s natpisom „Za hrvatski Vukovar“, što je na određeni način poruka  aktualnoj vlasti koja u Vukovaru uvodi ćirilične natpise, slijedom zakonske odredbe o pravu na uporabu jezika i pisma manjina, u teritorijalnim jedinicama u kojima živi više od trećine manjinskog stanovništva. U ovom slučaju riječ je o srpskoj manjini, no mnogi osporavaju rezultate popisa stanovništva u Vukovaru, a time i pravo na uporabu ćiriličnog pisma. Ovaj detalj ističemo jer se u posljednje vrijeme na gotovo svim sportskim susretima izvikuje “Vukovar, Vukovar”, što je posebno kulminiralo na nedavnoj utakmici u Beogradu, te na Europskom prvenstvu košarkašica u samom Vukovaru.

U prvoj minuti BBB skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ na što je cijelo gledalište počinje zviždati, što je bio siguran znak da nije postignuto akciono jedinstvo među navijačima, kako je najavljivano prije utakmice.

Cijela utakmica protekla je kao velika piromanska fešta. Već u 3. minuti jedna za drugom pale se 3 baklje, a nakon toga se 3 bacaju na tartan stazu  iza gola na sjeveru.

U 11. minuti jedna dimna baklja, a potom se na sjeveru stadiona, gdje se tradicionalno nalaze torcidaši,  u 12. minuti uz ogradu pali 15-ak dimnih, narančastih baklji.

Na dijelu tribune, na kojoj se nalazi Torcida, primjećena  je i jedna zastava HOS-a, crne boje, na kojoj se nalazi ustaški natpis  „Za dom spremni“.Viđena je i jedna zastava američke Konfederacije unutar križa ispisanog imenom Torcide, zbog čega su splitski navijači već imali problema, te transparent “Nigdje i nikad, ne ćirilici! Hrvatski Vukovar“

U 14. minuti na tartan stazu padaju dvije baklje, zatim u 16. minuti još dvije dimne, te u 18. minuti  jedna baklja.  Torcida u 20-oj minuti skandira „Purgerske pičke“, u 21-oj bacaju baklju , a u 23-oj odjekuje snažni topovski udar.

Torcida skandira više puta „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

U 36. min baklje i homofobni transparent na Torcidinoj strani „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ na kojem su nacrtana dva muškarca (Mamić i Štimac) u homoseksualnom odnosu.

43. minuti BBB skandiraju „Tovarske pičke“, a potom  „Tito-partija, Hajdukova armija“ i „Vi ste Titovi, Tito je vaš”, što ponavljaju i u 45 minuti skandirajući „Mamiću Cigane“.

Nakon gola Hajduka uslijedila je prava bakljada na tribini i 12 snažnih topovskih udara, 7 baklji palo je na tartan stazu. U 51.minuti opet topovski udar  a u 53. minuti 7 baklji.

Nakon jedne sudačke odluke cijeli stadion skandira sucu „Cigane, Cigane“.

U 57. min BBB skandiraju „Vukovar Vukovar“.  Torcida čeka da prestane skandiranje BBB-a, pa onda i oni skandiraju isto.

BBB nakon toga skandira „Ubi, ubi Srbina“ što Torcida ne prihvaća.

Stadion doslovce gori i u 59. minuti opet slijede dva topovska udara i nekoliko baklji, a u 64. minuti Torcida pali 5 baklji, od kojih dvije padaju na tartan stazu. To se ponavlja u 65-oj (samo baklja na tartan) i 68-oj minuti.

U 69. minuti  pali se baklja usred istočne tribine, a Torcida pali još 4 baklje i aktivira topovski udar.

U tom trenutku BBB bacaju 6 baklji na travnjak igrališta, a 4 na tartan stazu. U 70. minuti BBB pale i bacaju na teren 4 baklje, u 72-oj još 2, pa službeni spiker upozorava da će u slučaju nastavka piromanskih ispada utakmica biti prekinuta. Na to upozorenje gledalište regira skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Na sjevernoj tribini Torcida razvija transparent „Baldasaru mi ne bižimo od problema ka ti 91“ što je poruka gradonačelniku Splita, koji zbog teških financijskih problema Hajduka, traži njegovu privatizaciju i novi model upravljanja.

86. i 87. minuta obilježene su s 4 nova topovska udara i dvije baklje, a u 93. minuti  baklja i skandiranje „Purgerske pičke“.

Opravdano se postavlja pitanje o kojem govore i neki  mediji,  čemu uopće služe redari, ne samo na Hajdukovu stadionu, ukoliko je moguće donesti i unijeti desetine baklji i ostalih pirotehničkih sredstava, natpisa i transparenata, te zastava koje zasigurno ne spadaju na nogometni teren.

NK SLAVEN BELUPO – HNK RIJEKA 0 : 1

Utakmica je odigrana u nedjelju, 15. 09. 2013. u 19.00 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici,

pred oko 2000 gledatelja, među kojima je bilo stotinjak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka). Utakmica je protekla bez ikakvih incidenata , osim jednoga, kada su u tridesetim minutama članovi Armade nakratko skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

                                                                Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code