TORCIDA PALI BAKLJE U 62.MINUTI

TORCIDA PALI BAKLJE U 62.MINUTI

2. ožujka, 2013.

torcidaVele1v

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 21. kola HNL-a koja je odgođena zbog lošeg vremena u nedjelju 24. veljače 2013.

Utakmica odigrana u srijedu 27. veljače na Stadion Poljud, pred oko 25.000 navijača od kojih 150 pripadnika navijačke skupine BBB. Mjere osiguranja bile su gotovo identične onima od nedjelje. Već u 3. minuti Torcida pali prvu baklja, a u 13. još dvije. Odmah nakon toga BBB razvijaju transparent „PROTIV ĆIRILICE U VUKOVARU“, a koju minutu kasnije Torcida istiće parolu  „ZA HRVATSKI VUKOVAR NE ĆIRILICI!“. Radi se o poruci Vladi koja želi provesti u djelo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina temeljem kojeg bi se u Vukovaru morali postaviti i natpisi na Ćirilici.

U 23. minuti BBB-ovci skandiraju „Ubij, ubij Srbina!“. U 24. minuti u trenutku kad tamnoputi igrać Dinama, brazilac Sammir, prima loptu, čuju se zvižduci i rasističko hukanje sa Torcidine sjeverne tribine. U 37. minuti pada na atletsku stazu jedan topovski udar, a u 38. minuti odjekuje još jedan. U 42. pale se baklje među Torcida, od kojih 3 padaju na tartan stazu.

U 62. minuti kada obično Torcida pale baklje, oni umjesto paljenja baklji razvijaju transparent „Mi možemo što hoćemo i kada hoćemo, a zbog Hajduka danas nećemo“.

BBB odgovaraju skandirajući rugalicu na raćun Hajduka„TITO-PARTIJA, HAJDUKOVA ARMIJA.“ Torcida odgovara topovskim udarom i paljenjem desetak baklji, a bakljada se nastavlja i u idućim minutama uz odjek nekoliko petardi. BBB-ovci u 71. minuti skandiraju „Mamiću cigane, odlazi iz svetinje!“, a u 75. minuti bacaju jednu baklju na tartan stazu, druga baklja, bačena u 78. minuti pada  na teren i gotovo pogađa jednog od snimatelja.Neposredno pred kraj utakmice „piromanski pir“; Torcidini navijači ubacili su na tartan stazu desetke baklji, dok je na samoj tribini gorilo stotinjak baklji koje jednostavno nije bilo moguće prebrojati. Stadion je prekrio gusti dim i sudac je bio prisiljen na nekoliko minuta prekinuti utakmicu.

U direktnom prijenosu ali i u većini hrvatskih medija bilo je moguće vidjeti izvještaje o bakljadi.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednikT

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code