TOMAŠIĆ: ZAŠTO NAROD PLAĆA MINISTRA GRČIĆA?

TOMAŠIĆ: ZAŠTO NAROD PLAĆA MINISTRA GRČIĆA?

29. rujna, 2013.

 

 

Ruža Tomašić 01

Samo čeka  naredbe iz Bruxellesa

 

Priopćenje predsjednice HSP-a AS i zastupnice u Europskom parlamentu

Vladine Smjernice ekonomske i fiskalne politike u razdoblju od 2014. do 2016. godine, uz poteze koje oni paradoksalno nazivaju „reformama“, pokazuju kako vladajući nemaju odgovor na glavne izazove s kojima se država u ovom trenutku suočava.

Planirano povećanje deficita državnog proračuna i daljnje bezglavo zaduživanje bez istinskih strukturalnih reformi znak su da Hrvatska u ovom trenutku uopće nema vladu, već njome vladaju činovnici koji čekaju naredbe iz Bruxellesa kako bi povukli ozbiljnije poteze. Ministar Grčić najavio je da će Europska komisija, nakon što Hrvatska uđe u Proceduru prekomjernog proračunskog deficita, hrvatskoj Vladi dati jasne preporuke kako izaći iz visokog deficita i vanjskog duga. Nejasno je zašto građani Republike Hrvatske uopće izdvajaju za plaće i ostale beneficije ljudima koji ne žele preuzeti odgovornost za nasušno potrebne reforme, već čekaju instrukcije izvana.

PRETAKANJE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO

Strukturalne reforme morale su biti provođene od prvog dana mandata nove vlade, a ne tek najavljivane u nekom sitnom obimu nakon dvije godine obnašanja vlasti. Odgovorno tvrdim da ova vlada neće u drugoj polovici mandata povući nijedan nepopularan potez jer bi time ugrozila svoju poziciju na izborima. Slijedi nam, dakle, daljnje propadanje, pretakanje iz šupljeg u prazno i kozmetičko šminkanje teške situacije dok Europska komisija ne pošalje naredbe, čime će Vlada odgovornost prebaciti na „vanjskog neprijatelja“.

Niska razina odgovornosti koju ova vlada osjeća prema poslu za koji je dobila mandat od građana ogleda se i u već pomalo degutantnim pozivanjima na teško zatečeno stanje, čime nastoje opravdati ove dvije godine ničega. Vjerujem kako je aktualna vlada doista naslijedila teško stanje od prethodne vlade, ali isto tako vjerujem kako bi pravi potezi s njihove strane, da ih je bilo u ovoj prvoj polovici mandata, utjecali barem na promjenu trendova.

LOŠE LINIĆEVE PROCJENE

Tražim od Vlade Republike Hrvatske da se počne odgovorno odnositi prema svome poslu i povjerenju koje su im građani dali na izborima. Bolni rezovi su nužni, a građanima koji ih poslovično najviše osjete bilo bi lakše podnijeti teško stanje ukoliko bi svi društveni slojevi, a tu mislim i na političare, preuzeli svoj dio bremena. Smanjenje plaća i mirovina političkim dužnosnicima na svim razinama neće u značajnoj mjeri pomoći državnom proračunu, baš kao ni najavljeno smanjenje povlaštenih mirovina za 10%, što je u rangu nekad ismijavane uštede na aromatiziranoj vodi i flomasterima u državnim institucijama, ali će značiti da u Hrvatskoj ne postoji kasta koja je imuna na teške turbulencije s kojima se država suočava.

Također, smatram da bi oni najodgovorniji za sve teže stanje još danas trebali napustiti vladu. Tu u prvom redu mislim na ministra financija Slavka Linića koji je svojom lošom procjenom prihoda državnog proračuna od fiskalizacije oštetio Republiku Hrvatsku. Još ovog ljeta upozoravala sam kako je smanjena izlazna stopa PDV-a na ugostiteljstvo pravi razlog zašto bilježimo veliki rast prometa, jer će država morati vratiti novac velikom dijelu ugostitelja koji su preplatili porez. Danas ministar Linić „vizionarski“ traži podizanje stope PDV-a na ugostiteljstvo na 13%. Od njega nažalost nema smisla tražiti ostavku, jer da se osjeća iole odgovornim i da posjeduje imalo integriteta sam bi ju odavno ponudio.

  U ZAGREBU 29.9.2013.

Predsjednica HSP AS i zastupnica u Europskom parlamentu

      Ruža Tomašić T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. vrhkapelski
    #1 vrhkapelski 30 rujna, 2013, 20:09

    treba od vlade traziti da promijeni sadasnji stetan uvozni trend u buduci spasonosan izvozni. sve su vlade do sada unistile proizvodnju sela i grada, unistile su , i HDZ i SDP, brodogradnju i ostale proizvodne grane svojom precijenjenom kunom pa ce jos malo i unistiti i turizam. sprijecimo to na novim izborima, izadjimo svi na biralista i izaberimo cestitu i sposobnu vlast koja ce casno i umno voditi narodne poslove.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code