ŠTO CVITAN ČEKA?

ŠTO CVITAN ČEKA?

24. srpnja, 2014.

 

 

1 258600 Custom

Ortinski je bio stručniji i principilniji od Bajića

 

Napisala: Vesna Balenović, predsjednica Udruge “Zviždač”

Fotografija:www.dnevno.hr

Odlazak Mladena Bajića s pozicije Glavnog državnog odvjetnika i dolazak Dinka Cvitana na njegovo mjesto, u meni je probudilo vjeru, da bi slučajevi pojedinih zviždača, između kojih i moja dugogodišnja borba za povratak u INU, konačno mogli biti  riješeni.

Podsjećam, da mi je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 17. ožujka 2011. godine, nakon što su sve istrage i svi sudski postupci odavno završili, dostavio na kućnu adresu pisani dokument, u kojem je potvrdio ispravnost navoda kaznene prijave koju sam još 2001. godine podigla protiv ondašnjih čelnika INE Slavka Linića, Tomislava Dragičevića i drugih. Bajić je potvrdio da sam bila u pravu i da je u INI bilo kriminala, zbog kojeg je posljedično za INU nastala ogromna materijalna šteta. 

BAJIĆEVA ZAHVALNOST SDP-u

Dokument koji sam dobila iz DORH-a, koji me u cijelosti rehabilitirao i potvrdio  moju ispravnost i stručnost pokazala sam ondašnjem Glavnom izvršnom direktoru u INI Bojanu Milkoviću. S neskrivenim simpatijama i odobravanjem Milković me uputio, da iz proceduralnih razloga zamolim Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, da isti dokument uputi i na adresu INE, te da ću biti trenutno vraćena i obeštećena za sve godine koje sam nepravedno bila udaljena sa svog radnog mjesta. Činilo se da su svi problemi riješeni i da više ništa ne priječi moj povratak.

Na žalost, tu je na scenu stupio ponovno Mladen Bajić sa obećanjem da će sporno očitovanje dostaviti INI. Bajić mi je obećao očitovanje poslati još taj dan, pa sutra, pa slijedeći tjedan, pa da odem kod Općinske državne odvjetnice Sineve Vukšić, i da će mi ona to očitovanje napisati odmah, pa je obećanje palo za slijedeći dan, pa slijedeći tjedan, pa slijedeći mjesec itd, itd u nedogled. Uz sva obećanja to očitovanje nikako nije stizalo u INU. Čak mi je Bajić dostavio i englesku verziju očitovanja, kako bi je Mađari bolje razumjeli, ali opet nikako na adresu INE.

Na koncu, shvatila sam da se Mladen Bajić neodgovorno poigrava sa mnom, da mi laže i da ne kani nikakav dokument o postojanju kriminala dostaviti INI. Zašto je to činio?  Zašto me godinama zavlačio?

Bajićev prethodnik Radovan Ortinsky u predmetima koje je vodio, pokazao se stručnim, principielnim i samostalnim, te nije dozvoljavao uplitanje Izvršne vlasti u svoj posao. To se nije dopalo  Trećesječanjskoj vlasti na čelu sa  Ivicom Račanom, pa je Ortinsky ubrzo  smijenjen.  Za svoje potrebe trećesiječanjska vlast našla je, idealnog Glavnog državnog odvjetnika u  liku ambicioznog Mladena Bajića.  Svoju zahvalnost za postavljanje na čelnu poziciju DORH-a Mladen Bajić je znao dobro iskazati čelnicima SDP-a. Zauzvrat Mladen Bajić nikad nije pokrenuo kazneni postupak protiv političara koji su ga doveli na poziciju Glavnog državnog odvjetnika. Brojne kaznene prijave koje su se odnosile na čelnike SDP-a ili njihove satelite, kupile su godinama prašinu po hodnicima DORH-a i nisu procesuirane. Iz istog razloga Bajić godinama nije želio INI dostaviti dokument o kriminalu. Kao oštećena strana INA je mogla postaviti pitanje odgovornosti za nastalu štetu, pa bi istraga vrlo brzo pokucala na vrata ondašnjem predsjedniku NO INE Slavku Liniću. O kriminalnim radnjama obavijestila sam blagovremeno Linića u njegovom uredu na Markovom trgu. Lagao je da je zbog toga smijenio brojne direktore, a na Dnevniku HTV priznao je da je o kriminalu morao šutjeti zbog koalicijskog mira. Linić je stavio je svoje stranačke interese iznad zakona, a zbog te izjave morao je biti trenutno smijenjen i procesuiran. Na žalost Račan ga nije smijenio, a Bajić nije poveo kazneni postupak, tako da je Linić i dalje kao predsjednik NO ostao „nadzirati“ zakonitost poslovanja INE. To je kao da lisici povjerite čuvanje pilića ili mišu čuvanje sira. Da je tada  Bajić razmišljao o interesima RH, a ne o dugovječnosti svog mandata, Linić bi završio u zatvoru, a Hrvatska bi se sačuvala još većeg zla, koje je slijedilo.

NAFTNA  POLJA U SIRIJI

Linićeva izjava da bi bez stida krao, ali samo veće iznose, gdje nema nadzora, na žalost cijele Hrvatske, čini se obistinila se pri prodaji 25% dionica INE. Linić je znao da samo nova Inina nalazišta ugljikovodika u Siriji vrijede minimalno 25 milijardi dolara i unatoč tome prihvatio je procjenu vrijednosti cijele INE na bagatelne 2 milijarde dolara. Mađarski partneri za sebe su obavili dobar posao i pokazali se kao dobri trgovci. Umjesto 6 milijardi dolara, 25% udjela INE platili su tek 505 milijuna dolara. Linić je time svjesno prouzročio štetu Hrvatskoj mjerljivu u milijardama dolara. Jeli Linić tom prilikom ostvario svoj san, o krađi velikih svota ali pod uvjetom da ga ne uhvate, znaju čini se uz Mladena Bajića, jedino bankovni računi u Dubaju, Trstu i tko zna gdje sve još po bijelome svijetu.

Dolaskom Dinka Cvitana ponadala sam se da će očitovanje DORH-a o utvrđenom kriminalu u INI konačno osvanuti na stolu predsjednika Uprave INE Zoltana Aldotta. Svoj optimizam temeljila sam na brojnim razgovorima sa Dinkom Cvitanom, tijekom proteklih godina, kada mi je uvijek iskazivao bezrezervnu potporu i vjeru u moj povratak u INU. Promjenom pozicije, Cvitan je na žalost preko noći promijenio i mišljenje. Sada i Cvitan, poput Bajića govori da ne smije INI poslati očitovanje, koje je DORH dostavio na moju adresu! Zašto ne bi smio upoznati kompaniju s kriminalom koji su utvrdili? Zar borba protiv kriminala nije zajednički društveni interes?  Zašto dokument koji je meni dostavljen i ukazuje na kriminal, ni pod koju cijenu DORH ne želi uputiti na adresu predsjednika Uprave INE Zoltana Aldotta? Koga Cvitan štiti, koga se plaši i kome služi?  Priče o kontinuitetu vođenja DORH-a nakon odlaska Bajića i dolaska Cvitana, u cijelosti stoje.  Otišao je Bajić, a kontinuitet prikrivanja kriminala nastavio je njegov klon!

BERMUDSKI TROKUT DORH-IBLEROV TRG-PANTOVČAK

DORH je institucija koju su osnovali građani Republike Hrvatske, kako bi ih štitila od lopovluka, kriminala, korupcije, varalica i razbojnika. Na žalost, blokada i opstrukcija pravde u Hrvatskoj traje već dugi niz godina i nastavlja se. Zato i imamo opljačkanu i razorenu Hrvatsku, u kojoj čelnici  represivnog aparata pogoduju kriminalcima, s kojima se nagađaju, poklanjaju im status pokajnika i za profućkane milijarde kažnjavaju ih eventualno simboličnim radom za opće dobro, po ubožnicama i pučkim kuhinjama. Tko će građane štititi od ovakvog DORH-a?

Predsjednik Josipović je  Mladena Bajića je nedavno za njegov dosadašnji rad odlikovao. Umjesto zatvora kojeg zbog opstrukcije pravde jedino zaslužuje, Bajić je dobio odlikovanje. Taj čin pokazuje da u samom državnom vrhu nema razumijevanja, niti iskrene volje za borbom protiv kriminala. Slično odlikovanje, do kraja Josipovićevog mandata vjerojatno će dobiti i Dinko Cvitan. Čini se da i Hrvatska ima svoj Bermudski trokut  i to na relaciji Gajeva (DORH), Iblerov trg, Pantovčak.

Tako dalje ne ide. Narodu je dosta bijede, gladi, nesigurnosti, straha, nepravde, diskriminacije, bankarskog terorizma, prinudnih iseljenja, ovrha, depopulacije, kriminala i korupcije. Postojeća vladajuća garnitura pokazala se nespremnom i nesposobnom voditi Državu. Slijede nam velike političke, socijalne i ekonomske promjene, koje će tek uz znanje i mudrost novih vođa, zaobići socijalne nemire i lomove.T

 

12 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ružica Majstorović
  #1 Ružica Majstorović 1 kolovoza, 2014, 14:12

  Sve o Cvitanu je javno rekla gđa Šota iz Rijeke. Predaš mu u ponedjeljak kaznenu prijavu a krimainalac je već u utorak ima na svom stolu. Pa ti vidi…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. odjebi
  #2 odjebi 1 kolovoza, 2014, 13:17

  sta ceka? Da obavi ono sto mu narede oni koji su ga tamo postavili. Zar ste zaista toliko naivne budale pa mislite da ce on raditi nesto na korist naroda. Kako iz vas rajo istjerati hlebinsku naivu?v35cs

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. tetrapak
  #3 tetrapak 29 srpnja, 2014, 09:39

  pa kakva je pokupec više vjerodostojan faktor dorh-a? pa nju je izgađalo pola mup-a uz živog i zdravog muža kojeg zovu dobri vojak švejk..

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Belaj News
  #4 Belaj News 29 srpnja, 2014, 08:44

  Gđo Balenović, kako prenose mediji sastali ste se neki dan s gosponom Novoselom iz DORH kojeg njegovi sugrađani iz sela Belaj a i šire, nazivaju Drago Gangster. Ne bez razloga. U kući na Korani u vlasništvu supruge njegovog sina koji je izbačen iz MUP boravio je Pukanićev ubojica. Drugi sin mu je zaposlen kod ljubavnice Križanić iz karlovačkog ŽDO iako mali ima nizak IQ. Kako se naš Drago sprema u penziju već je organizirao kako bi ljubavnica Križanić zasjela na njegovo mjesto u Gajevoj u Zagrebu tako da ćete uskoro imati priliku vidjeti taj pravosudni igrokaz. Ista formula s damom Križanić je primjenjena i nakon njegovog odlaska iz ŽDO Karlovac iako je ostavio nerješenih 400 slučajeva ratnih zločina. Trenutno naš niškoristi Dragec obučava makedonske kolege u antikorupcijskoj borbi unutar EU i ubire lijepe dnevnice na račun državnog proračuna kao otpremninu pred olaza u penziju… Sretno!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. trokut
  #5 trokut 28 srpnja, 2014, 10:11

  DORH-ov trokut čine Bajić, Sineva Vukušić i djevojka za sve – Željka Pokupec…

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Sto ceka?
  #6 Sto ceka? 27 srpnja, 2014, 13:57

  Ceka da mu istekne mandat, uz onu dobru staru: “ne talasaj!”

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 26 srpnja, 2014, 06:35

  Skoro nasuprot J.J Rousseau, Anatole France je obradio, u svom romanu ‘Dieux ont soif’ (bogovi su žedni) naoko paradoksalnu pretvorbu bijednik-titanin-bijednik. Ukazao je veliki cinik na oprez prema populistima i ultrašima koji potječu iz sloja siromaha da bi se istakli u pobuni protiv bogataša i nakon pobjede te pobune postali – novi nemilosrdni tirani. Razlika između starih i novih tirana? Kad se mizerables izvuku iz bijede postanu patoliški kleptomani i izrabljivači do besvijesti. Tako da ih napokon njima nekad vijerni, a sad ljubomorni suborci moraju – giljotinirati…

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. David
  #8 David 25 srpnja, 2014, 20:04

  Izgleda da je gđa Balenović u mladosti voljela čitati Jean-Jacques Rousseaua pa su na njoj ostali filozofski tragovi socijaliste utopiste. Njena dugogodišnja naivnost u ovom slučaju me podsjeća na povijesnu anegdotu s židovom koji se 1941. išao požaliti Hitleru da su mu srušili sinagogu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. gustirna
  #9 gustirna 25 srpnja, 2014, 11:03

  Hihihihi…….balenovicka je po svemu sudeci pomislila da je kapo crvene mafije postavio za ‘javnog tuzioca’ covjeka koji ce pozatvarati crvenu mafiju………a svi, cak i udbaski mediji, su pisali da smo dobili bajicevog nasljednika a ne novog drzavnog odvjetnika.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Guest
  #10 Guest 25 srpnja, 2014, 06:58

  Polako, Miki – sve u svoje vrijeme! Perković i Mustać će se vratiti u ležećem položaju, s nogama naprijed, a na kovčegu će biti naznačena šifra za svakog od doživotnih robijaša. Jedno je sigurno: niti će im biti mjesta u zajedničkoj grobnici ‘narodnih heroja’ na Mirogoju, a niti u Kući cveća u Beogradu. Moguće da ih njihovi udbaši kremiraju, da im se na grob ne bi zapišavale njihove žrtve.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. miki
  #11 miki 24 srpnja, 2014, 18:04

  …da se vrate Perković i Mustač…branitelji…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code