TESTIRANJA UOČI SVJETSKOG DANA HEPATITISA

TESTIRANJA UOČI SVJETSKOG DANA HEPATITISA

22. srpnja, 2013.

Hepatitis-C

Svjetski dan hepatitisa 28. srpnja obilježava se već desetu godinu za redom u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Hepatitis je ozbiljna virusna bolest jetre, a mnogi ljudi nisu ni svjesni da imaju tešku infekciju koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa i smrti.

Virusni hepatitis je akutno ili kronično virusno oboljenje jetara uzrokovano virusom hepatitisa A, B, C, D, E,  pri čemu je preko 95 posto akutnih virusnih hepatitisa uzrokovano virusom hepatitisa A, B ili C. Najopakiji su virus B i virus C hepatitisa koji u slučaju kroniciteta i neliječenja, u visokom postotku, mogu dovesti do ciroze odnosno karcinoma s fatalnim ishodom. Najveći problem je što u većini slučajeva simptoma nema, pa osobe koje su zaražene to ni ne znaju. Ovisno o vrsti virusa razlikuju se putevi prijenosa, napredovanje i ozbiljnost bolesti. Dok se hepatitisi A i E općenito izliječe spontano putem imunološkog sustava, hepatitis C postaje kroničan kod većine ljudi, čak do 80 posto.

U 90 posto slučajeva zaraza hepatitisom B se širi nezaštićenim spolnim odnosom, zatim uporabom zaražene igle, što zapravo znači putem krvi i tjelesnih tekućina. Hepatitisom C zaraza se širi u 90 posto slučajeva uporabom zaražene igle, slučajnim ubodom i ostalim ekspozicijama (otvoren dodir krvi uporabom npr. tuđih britvica, škarica, četkica za zube), zatim tetovažom, bušenjem ušiju / piercingom), transfuzijom krvi prije travnja 1993.godine, nezaštićenim spolnim odnosom u 2 do 7 %, te s majke na dijete. Posljedice u slučaju neznanja stanja zaraženosti i nepravovremenog liječenja mogu biti kronični hepatitis, ciroza jetre, rak jetre, zatajenje jetre, smrt. 

Važno je napomenuti da se hepatits C ne može se prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima putem grljenja, ljubljenja, rukovanja, kašljanja, kihanja, zajedničke uporabe toaleta ili kupaonice, zajedničke uporabe bazena ili sauna, hranjenjem iz istog tanjura sa istim priborom za jelo, držeći dijete na krilu ili u rukama, te odjećom.

Hepatitis B može se izbjeći cijepljenjem. U Hrvatskoj se provodi rutinsko cijepljenje novorođenčadi čime se postiže kvota zaštićene djece od 90 posto, istodobno se rutinski cijepe samo neke od najvećih rizičnih skupina, primjerice zdravstveni djelatnici, osobe koje žive u istom kućanstvu s oboljelima od hepatitisa B i ovisnici. Zaštita od hepatitisa B je i izbjegavanje spolnih odnosa bez zaštite.

Protiv hepatitisa C ne postoji cjepivo. Zaštita uključuje izbjegavanje uporabe nesterilnih igala, izbjegavanje tetoviranja i piercinga u nesterilnim uvjetima (npr. bušenje ušiju nesterilnim iglama kod sumnjivih i ilegalnih davatelja takvih usluga itd.) te izbjegavanje spolnih odnosa bez zaštite.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) broj osoba, zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna, te stoga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem.

Tijekom mjeseca srpnja Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa  provodi javnu kampanju „Saznaj, suoči se, testiraj se“. Cilj kampanje  je osvijestiti potrebu za testiranjem kao prvi korak u brizi za svoje zdravlje jer većina zaraženih nema simptome i ne znaju svoj status.

Dani otvorenih vrata besplatnog i anonimnog testiranja na hepatitis C provodit će se 22.07., 24.07., 26.07. i 29.07. u prostorima CheckPoint-a Zagreb, Ulica kneza Domagoja 10 od 16.00 do 19.30 sati. Testiranje na hepatitis C vršit će se brzim testovima iz oralne tekućine s rezultatom testiranja već za 20 minuta.

Uz mogućnost testiranja provodit će se edukacija građana o virusnim hepatitisima. U CheckPoint-u Zagreb dostupne su i brojne brošure i edukativni materijali te dodatne informacije i savjetovanje.

Sve informacije o aktivnostima i mogućnosti testiranja u prostorijama CheckPoint-a Zagreb možete dobiti na besplatan INFO telefon 0800 448 767 ili putem e-maila na [email protected]  te na našim mrežnim stranicama www.huhiv.hr. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code