TEŠKA UVREDA ZA POBIJENE HRVATE

TEŠKA UVREDA ZA POBIJENE HRVATE

22. srpnja, 2014.

 

 

SRB 1 Custom

Do kada će vlast zanemarivati povijesnu činjenicu?

 

Napisao: Josip Frković

Opet će pripadnici manjinske srpske zajednice na proslavu 27. srpnja, „Dana ustanka srpskoga naroda u dijelovima RH“ i ranijega praznika SRH. U spomen na ustaničke četničke puške 1941., kada su surove bradate spodobe koljača  usmrtile 37 članova hrvatske obitelji Ivezić u Brotnju kraj Donjega Lapca. Među stradalima, u tom genocidnom ratnom zločinu nalazio se vlč. Juraj Gospodnetić, a usmrćeno je i troje djece. Tijela su, ipak, poslije upornih zahtjeva rodbine i suseljana, ekshumirana tek ovogodišnjega svibnja. Istoga su dana četnici iz kompozicije vlaka u postaji Vaganj izveli sve katolike, pobili ih i bacili u jamu bezdanicu „Golubnjaču“ kod Drvara. Među žrtvama bio je i drvarski župnik vlč. Valdemar Maksimilijan Nestor, koji je hodočasnike predvodio sa svetkovine sv. Ane  u Kninskom Polju. U župi Bosanskoga Grahova – premda popis žrtava nije konačan – usmrćeno je 568 osoba. Njihova su imena trajno zabilježena u molitvenoj katoličkoj dvorani. Bio je to „ustanak“, praćen etničkim čišćenjem protiv tisuća Hrvata u Srbu, Donjem Lapcu, Brotnju, Bosanskom Grahovu, Borićevcu. Ali bi velikosrbi taj nadnevak javnosti Republike Hrvatske umotali u celofan antifašističkoga i partizanskog  oružanoga sukoba s vlašću NDH. Toga dana, zapravo, kolovođe srpske pobune Torbica, Keča, Omčikus i Radenović osnovali su brigadu s tisuću četnika, a pridružio im se i lički komunistički vođa Đoko Jovanić, kasniji general i narodni heroj Jugoslavije?!  Taj i takav praznik žele u Srbu i ove godine slaviti saborski zastupnik i SDSS-ov velikosrbin Milorad Pupovac, koji veli da se dernecima slave tolerancija, bratstvo i jedinstvo. Priča i djetetu očigledne laži.

MLADEN I VOJISLAV PUPOVAC

I dok su mu odmetnuta braća Mladen i Vojislav Pupovac za balvanaške hajdučije i agresije na RH nosili šubare s kokardom do 1995., prava je šteta što stradanja 632 katolička svećenika u II. svjetskom ratu – bez partizanskoga povjesničara-amatera Slavka Goldsteina – nisu detaljnije istražili mladi ljevičarski povjesničari. Uz „titovca“ Tvrtka Jakovinu, Siščanima duboka nacionalnog osjećaja i istinoljubivosti, osobito je zanimljiv sugrađanin, odnedavna doktor povijesnih znanosti s Filozofskoga fakulteta Hrvoje Klasić. Na jednoj promociji  taj je mladi znanstvenik skandalozno izjavio kako su „svi od partizana ubijeni svećenici bili ustaše…“. Ali, zašto ne reći da su se etnobiznismen hrvatskih Srba Milorad Pupovac i sljedbenici rezervirano držali dok je 1991. Vukovar satiran, „u očekivanju salate Slobe Miloševića za zaklane Hrvate“. Trubili su pri tome agitpropovske prijetvorne laži o fantomskom pokrštavanju pravoslavnih sunarodnjaka. Skupovima obljetnica „narodnog  antifašističkog ustanka“  rado nazoči i bivši drugi predsjednik RH i prvi veleizdajnik Stjepan Mesić. Počasni čelnik SAB-a. Zbog toga je Autohtona Hrvatska stranka prava za 21. srpnja najavila prosvjedni skup u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, tražeći ukidanje ureda nedostojnoga bivšeg predsjednika. Ali i protiv srbovanja koje je Hrvatima 1941. i 1991. donijelo otimanje teritorija, samo patnje, razaranja i masovne pogibije. Uoči ovogodišnjega  Srba, međutim, vjerojatna je i komemoracija na petrinjskom gradskom području. A prije 73 godine, prijeteći oružjem, četnici šumskih hajduka Vasilja Gaćeše i Nikole Demonje zauzeli su nebranjeni Banski Grabovac, zapalili željezničku postaju i usmrtili sve nesrbe – općinskoga  bilježnika Dragutina Šipraka, šefa željezničke postaje Leopolda Lukanca, skretničara nepoznata imena, te talijanskoga opekara Domenica Cimbarija i sina mu Jakova.

PRAVAŠKI PLAČENICI

„Neđelje ti svete, Vasilju, tko će za smaknuća odgovarati? – pitao je Demonja. Gaćeša je odrješito odgovorio kako se dobro zna tko „komanduje“. Druga dvojica Cimbarijevih sinova uspjela su umaknuti podivljalim „antifašistima“. Bio je to prvi ratni zločin četnika, dok se drugi, uz 300 zaklanih i oružjem smaknutih hrvatskih sinova i kćeri svih uzrasta uz paljenje mjesta zbio u Zrinu. Odgovor ustaškoga režima na „ustanak“ četnika u Banskom Grabovcu bio je užasan. U višednevnoj ofenzivi zarobljeno je i strijeljano 1.250 banovinskih seljaka.  I dok će se ovogodišnji dernek, poslije obveznoga parastosa – uza sve protokolarne državne i vojne počasti HV-a – održati na poznatom mjestu kraj bivše željezničke postaje i nedaleke neobilježene masovne grobnice Hrvata u šumi Jeliku. Mučki i bez suda ubijeni su od mnogih poznatih agenata sisačke Ozne i KPJ (primjerice, sisačka šefica križarske mladeži Zlata Kolarić, dubički župnik vlč. Alojzije Venko, vlč. Petar Žagmeštar – op.p.), udruge branitelja iz Domovinskoga rata najvjerojatnije će na nove provokacije odgovoriti otužnom šutnjom.  Poznati povjesničar Zdravko Dizdar, najbolji poznavatelj četničkih divljačkih zločina nad Hrvatima katolicima i muslimanima Bošnjacima na teritoriju ondašnje NDH (BiH), čudi se i kaže „da je žalosno što se 23. srpnja slavi i u 21. stoljeću i što na četničke proslave dolaze političari grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske“.  Predsjednik petrinjskoga Ogranka „Hrvatskoga domobrana“ Mirko Putrić s ogorčenjem negoduje, slijede ga predsjednici Koordinacije udruga iz Domovinskoga rata i Udruge poginulih i nestalih branitelja, Darko Dumbović i Ivica Horvatić, a plaćenici pravaši koji  SDP-ovu županijsku koaliciju već pet godina drže na okupu odavno su odustali od prosvjeda i drugih oblika demokratske borbe. Bez obzira što svim zdravorazumskim Hrvatima pretvaranje četništva  u antifašizam nikako nije prihvatljivo. A splitski gradonačelnik Ive Baldasar uzvratio je dušobrižniku Miloradu Pupovcu kako su i poginuli pripadnici 9. HOS-ove bojne „Rafael vitez Boban“ bili antifašisti, „jer su se u Domovinskom ratu borili protiv srpskih fašista…“.

Šire područje Prijedora, pak, dio je Bosanske krajine u kojem su nestankom Jugoslavije 1992. učinjeni najveći srpski ratni zločini iza Srebrenice i najmasovnije etničko čišćenje. Tu su ubijene tri tisuće Bošnjaka i Hrvata, a u 10-ak metara duboku sloju jalovine i ostataka rudnika Tomašice pronađena su dosad tijela 435 žrtava. Ukupno 283 identificirana tijela Bošnjaka, nakon središnje komemoracije u Kozarcu, našlo je 20. srpnja pokoj u područnim grobljima, a zemni ostaci Hrvata Ante Dolića u katoličkom domu mira u Prijedoru. Otkopavanje Tomašice će se nastaviti, jer forenzičari sumnjaju da ondje masovna grobnica krije još tisuću žrtava. Poglavar Islamske vjerske zajednice BiH Husein ef. Kavazović  kazao je za oproštaja da su stranice zla pokrenuli zlotvori nošeni „lažnom svetosavskom duhovnošću“. U cijeloj BiH dva desetljeća iza rata još se 9643 osobe smatraju nestalima.T

 

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 28 srpnja, 2014, 03:03

  Dodajmo još i pozitivnu evoluciju komunističkih otpadaka na tlu Hrvatske. Bez smetnji, pomeli su zemlju od šporkarija i sve stavili na dvije hrpe: onu u Srbu i onu u Istri – blizu mučeničkih Borinaca i blizu fojbi u kojima počivaju poklani ili bez suda bačeni u jame oni koji pred divljacima nisu mogli pobjeći, a sve to pod okom Anglosaxonaca koji su bili skoncentrirani u Puli. No, ostaje još potreba da im pomognemo da se popnu u ropotarnicu i da tako odu kako su i došli – smrdljivi i zarazni. Osim Mesića koji će biti suđen zbog veleizdaje Hrvatskog podunavlja. Crkvi ostaje da blagoslovi Stipin ‘strašni sud’.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 26 srpnja, 2014, 17:18

  Vrlo je lako komentirati ovaj članak i to konstatacijom da su upravo hrvati na prošlim parlamentarnim izborima birali ovu vlast tj. kukuriku koaliciju sa većinskom strankom SDP na čelu.U čem je dakle problem i jesu li onda svi oni hrvati koji nisu u članku pobijeni valjda prolupali birajući kako je rečeno.Ipak uza sve što po tiskovinama piše o SDP.u čini se da im reiting raste ,možda i stoga što još uvijek nitko nije palio LUMINE ispred njihove središnjice poput i na način kako su to radili ispred središnjice HDZ.a neposredno prije prošlih parlamentarnih izbora.Osobno sam trebao i ja to tamo učiniti onoga momenta 1990. kada me je VRAG odnio u taj HDZ jer HDZova revolucija je pojela svoju djecu upravo na način kako to inače povijest definira.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 23 srpnja, 2014, 13:34

  Dajte nađite nekog egzorcistu da iz Frane Petrušića istjera Belzebuba! Iz usta mu lipta pjena bjesomučnika, njegovo pravo na ublaženje duševnih boli nas obvezuje na ovu dijagnozu – schizofrene paranoje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 23 srpnja, 2014, 13:31

  ‘Frano Petrušić’ je jedini prosjak koji bi dobio dar pljujući po bogatim i poštenim ljudima. Njemu više treba egzorcist nego li stručnjak za schizofrenu paranoju. Iz usta mu lipta pjena bjesomučnika.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 23 srpnja, 2014, 11:28

  Treba reci tom ‘Frani Petrusiću da je proslo vrijeme samokritika i stavljanje na ‘Zidne novine’ priznaja krivice i samopljuvanja. Pusti ti, prosjače politički, Dinarce na miru! Među Dinarcima nema ni madžarona, ni poturica ni posrbica ni jugomarksista. Dinarcdi su bili i Ruđer Bošković i Ivan Meštrovicć i Nikola Tesla! Svijet pozna i cijeni Dinarce – znanost ih naziva HOMO EUROPEANUS-Ti si sve drugo do li čovhjek zdrave pameti – sav zapjenjen od bjesnila.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #6 Guest 22 srpnja, 2014, 07:49

  Vrijeme je da se stil svađe iz propalog režima prepusti ‘zorli pametnim budalama’, kako bui to rekao Petar Kočić, stručnjak za jazbine jazavaca i drvarskih dtrekavaca, tipa Duduka i Pupkovca. Dok Hrvatska ne dobije ‘Zakon o javnim proslavama’ u kojemu će biti zabranjeno izazivanje mržnje i poziva na nerede, za te prigode u kojima Kanarinac iz Pantovčaka cijuče pred djikanima kao svojim zadnjim jugomarksistima treba upriličiti – parodiju srbobolje: Obući mačkare u četnuičku i partizansku odoru s maskom vukova, lisica, jaraca, i šarplaninaca i đenerala Draže ,i svrdtati se čoporativno na ostojanju koje odredi policija – pokazati im kako oni izgledaju u ogledalu povijesne istine po zdravu razumu. NOTA: Ne zaboraviti i oružje od drveta i ćiriličke transaprente na kojima piše – ne volite nas više pa se ćirilica sama od sebe briše.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code