NAJVAŽNIJI POSLOVI NAJBOGATIJE ŽUPANICE

NAJVAŽNIJI POSLOVI NAJBOGATIJE ŽUPANICE

14. lipnja, 2013.

2405 zupanica U1

Put do bogatsva i slave Marine Lovrić-Merzel 2.dio

 

Piše: Josip Frković

 

Da vlastoručno potpisani podaci i iz najnovije imovinske kartice sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić- Merzel (SDP) nisu potpuno vjerodostojni, opetovano su u žaru predizbornoga nadmetanja i očekivane diskreditacije političke suparnice htjeli dokazati kandidati HDZ-ove koalicije za župana i zamjenika, diplomirani inženjer arhitekture Ivo Žinić i potencijalni prvi mu suradnik, prometno-kriminalistički stručnjak Željko Krapljan. Direktor tržnica „Sisak“ i predsjednik gradskoga HDZ-a Siska mjesec dana ranije prozvao je županicu za šestosatnu liposukciju njenih oblina uz pomoć lažne bolničke uputnice i na račun HZZO-a. Nakon odbijanja tužiteljstva, Marina Lovrić-Merzel takve je „odurne gnjusobe pripisala oboljelima od tumora na mozgu“. Na novinskoj konferenciji 23. travnja, pak, kazala je kako će, „usprkos privatnim istražiteljima, koji preko plota snimaju njene i obiteljske nekretnine i koji bi valjda htjeli da se boji podmetanja koječega pod automobil…“, odlučno poručila da će osvojiti i treći mandat. Toga dana izgovorila je na zgražanje predstavnika medija i javnosti prozirnu i demagoški šuplju neistinu – da je ulaskom u politiku 2004. imala više negoli danas?! S maloga ekrana, doduše, takvu je skandaloznu glupost izvalio i IDS-ov koalicijski kukurikavac, selonačelnik i vlasnik Svetoga Petra, Ivan Nino Jakovčić. A prije nekoliko godina, kad je revizija utvrdila da MLM uzima oko pet tisuća kuna veću plaću nego joj zakonom pripada, hladno je odgovorila „kako je greška u administraciji“. Zbog zaobilaženja istine i te navodne greške anonimnih službenika, morala je ipak platiti novčanu kaznu.

PRIVATIZACIJSKI GRABEŽ

Kako su hadazeovci, poslije višegodišnjih sumnji, razotkrili tajne bogatstva Marine Lovrić-Merzel i bližnjih? Na temelju gruntovnih i katastarskih izvadaka i imovinske kartice, te ostale dostupne dokumentacije, utvrdili su da vrijednost županičinih nekretnina i ušteđevine iznosi 600.000 eura, a njena supruga i članova šire obitelji još 900.000 eura. Najprije su zbrojili dva plus dva zbog učestalo zataškavanih privatizacijskih grabeža i malverzacija „ja tebi – ti meni“. Svakovrsnih, pa i SDP-ovih moćnika. Sjećaju se, uostalom, puku nimalo simpatičnih jadranskih krstarenja prvoga koalicijskoga premijera Ivice Račana s tajkunom iz riječkoga „Lenčeva“ škvera, Damirom Vrhovnikom (pun k’o brod – rekao bi televizijski junak Dino Mehmeda Mujkić) i druženja financministra Slavka Linića s Goranom Štrokom. Pa i današnjih veselica SDP-ova čelnika Zorana Milanovića kod tajkuna Emila Tedeschija. Dakako, ne zaboravlja se ni najveća hrvatska, bezočna pljačka i ploveća korupcija kakvu su s Grgićeva broda „Malo vitra“ prakticirali Ivo Sanader i njegovi pomagači. U sisačkom slučaju nagloga bogaćenja podudarila se nezgodna okolnost što je dio nekretnina županice i članova obitelji nabavljan upravo tijekom zadnje dvije godine. Usred ekonomske krize i gladnih godina hrvatskoga puka. Poglavito lanjske i preklanjske godine, za realizacije vrijednih projekata i visokih novčanih transfera iz županijske blagajne: od temeljite obnove ginekološkoga paviljona bolnice (45 milijuna kuna), do modernizacije moslavačko-zapadnoslavonske magistrale od Popovače do Borovca (preko 120 milijuna), kupovine navodno preplaćene stare upravne zgrade Dunavskoga Lloyda, kupovine, tvrde, preplaćena objekta automobilskoga servisa i salona Pere Popeca za potrebe Zavoda hitne medicine (9,8 milijuna kuna)… Posebna je i zagonetna priča prodaja „Cesta Sisak“ za 20, iako je tvrtka procijenjena na 140 milijuna kuna.

MESIĆ I ŽUŽIĆ

Doista, miljenica bivšega predsjednika Stipe Mesića srčano se, uime županije, izborila za konačnu cijenu. Na zadovoljstvo Mesićeva prijatelja Željka Žužića iz Velike Gorice i sestre „Soliduma“, IGM-a „Turopolje“ u povojima. U svakom slučaju, za otplatu kupljenoga CS-a, turopoljsko-zagrebački tajkun Žužić nije poput domišljata vicmahera pohitao po pozajmicu „anonimnog slovenskoga prijatelja“. Nije se posudbom 50.000 eura kao dojučerašnji gradonačelnik i prvak HDZ-a Dinko Pintarić „Putin“, domogao trećeg obiteljskoga gnijezda. U svojoj imovinskoj kartici, Lovrić-Merzelova gospođa prijavila je upravo zavidno bogatstvo, nekretnine i ušteđevinu od 600.000 eura. Među ostalim, obiteljsku katnicu na Zelenom Brijegu vrijednu 200.000 eura (prije četri godine bila je upisana u županičin, a sada u majčin gruntovni izvadak? – op.a.), za koju je gruntovni prijepis – valjda zbog izbalansiranosti imovinske kartice – obavljen nedavno. Potom je tu zagrebački stan kraj hotela „Sheraton“(od 170.000 eura), koji je navodno uredila sisačka graditeljska operativa „Šplajt“, da bi potom nove poslovne prostorije iznajmila baš Županijskoj upravi cesta. Ali, županica ima i pola vrijedna imanja sa zidanom katnicom u posavskom selu Strmenu (općina Sunja), deviznu ušteđevinu od 30.000 eura i 450.000 kuna inkasiranih prodajom vlastita stana na Viktorovcu. Dok Marina Lovrić-Merzel odlučno odbija sve tendenciozne primisli hadezeovaca o začudno ekspresnom bogaćenju članova njene obitelji i šutnji mjerodavnih tijela, upitno ostaje kako je njena skromna mati, vlasnica kuće u sisačkoj Odri, pretprošloga ljeta mirovinom i bez hipoteke kupila trosobni stan u elitnom gradskom naselju. Bračni drug županice, kojeg je zasebna imovina ( prodajom stana iz prvoga braka, te s naslijeđenim roditeljskim stanom i vikendicom u petrinjskom pokupskom Selišću ) vrijedna 370.000 eura. Likovni dizajner i režiser upečatljivo živopisne jureće kampanje SDP-a, u Trećoj je ulici lani kupio 390 četvornih metara dvorišta i dvorišne objekte. U imovinskoj kartici, doduše, upisano je samo 30 kvadrata, iako je na istoj parceli i katnica s njegovim prije kupljenim četverosobnim stanom. Ondje je nedavno bio smješten i izborni stožer SDP-a, s direktorom Željkom Marjanovićem i tajnikom Josipom Takačem. I gorak šećer na kraju: sin županičine sestre, 34-godišnji šofer autobusa i saniteta, lanjskoga je ljeta u zadarskom naselju Diklu, bez hipoteke, kupio četverosobni stan vrijedan 2 milijuna kuna?! Hadezeovci u šali spominju „pravednu raspodjelu dobara županičine dinastije“, ali se ipak nadaju temeljitoj, Uskokovoj provjeri, javno iznesenih sumnji o nezasitnu bogaćenju umreženih rođaka. I sve to, prema službenim podacima Ministarstva pravosuđa, u najsiromašnijoj hrvatskoj županiji. Sisačko-moslavačkoj. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Intelektualac ekonom
  #1 Intelektualac ekonom 21 lipnja, 2013, 08:34

  Nju treba žestoko isprejebati uzduž i poprijeko u svaki otvor. Milfača i pol.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. zlatna ribica
  #2 zlatna ribica 19 lipnja, 2013, 06:47

  prava milfara…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Haso
  #3 Haso 15 lipnja, 2013, 10:53

  Ima se, može se… Čemu recept HZZO za liposukciju kad ima toliko love?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code