TALIJANSKA FINANCIJSKA POLICIJA ISTRAŽUJE LINIĆA

TALIJANSKA FINANCIJSKA POLICIJA ISTRAŽUJE LINIĆA

21. siječnja, 2014.

 

 

slavko linic 15.6 px Custom

Zbog 27 tisuća dolara isplaćenih na njegov račun u Trstu

 

 

Napisao: Saša Radović

Splet države i privatnih poslova dužnosnika može funkcionirati u pravnoj državi – ali u Hrvatskoj to je nemoguća misija. Kod nas je zatiranje moralnih norma u državnom vrhu rezultiralo jurišom dužnosnika na milijunske kredite koji se u velikom broju slučajeva – ne vraćaju! Ruka ruku mije, za dobar politički utjecaj otplate kredita se – amnestiraju! Jedan od niza sličnih slučajeva bezbrojni su krediti Ivana Jakovčića. Mjesečna otplata kredita tri puta je veća od njegove bivše županske plaće. Da zaista to mora otplaćivati ubrzo bi ostao na prosjačkom štapu što bi bilo nedolično za jednog čelnika vladajuće Kukuriku koalicije. A da ipak netko ne bi upitao kako je došao do tih kredita?– i otplaćuje li ih? – brine se zaštitarska tvrtka elite, DORH.

 

ZLOČINAČKO UDRUŽIVANJE

Još je gore kad se ujedine vrsni kriminalci. To nazivamo „zločinačkim udruživanjem“ i kazne za nedjela su još veće. U krađi narodnih resursa – ako je u pitanju udruživanje dužnosnika – mijenja se naziv. Pristojnije je reći “sukob interesa“. Zoran Milanović kaže da to nije nezakonito! No, pojam „sukob interesa“ nije samo jedan od obrambenih mehanizama kriminalne elite nego i uvreda zdrave pameti – i znak krajnjeg nepoštovanja javnosti. Bogata garnitura s Gornjeg grada smatra svoj puk retardiranom stokom sitnog zuba. 

Svjež primjer sukoba interesa (čitaj; kriminala) iz sfere lopovskih kredita imamo u igrokazu ministra Harača (Slavko Linić) i Pomoćnika (Branko Šegon), pripadnika aktualnih izdanaka pogubnih Tuđmanovih pljačkaša Hrvatske. Sve je jasno, jasno je da obitelj Šegon nije zadovoljavala uvjete kreditiranja, HBOR-ov analitičar je upozorio da je financijsko izvješće “frizirano” (lažno!) – ali uz pomoć predsjednika NO HBOR-a, Linića – kredit je odobren. Zapravo, jedan od niza kredita! I dok Linić tvrdi da je sve u redu i histerično napada bezobrazne novinare – Šegon mirno radi svoj posao. Nema zašto brinuti, tu su dva osigurača; DORH i Povjerenstvo za sukob interesa. Bajić okreće glavu od smrada bankarske truleži, a lijepa dama Dalija, predsjednica Povjerenstva poslušat će svaki Zoranov mig. Da se dogodi i ono najgore – zaključak da možda ima sukoba interesa – slijedio bi (možda?) mirni odlazak Šegona s mjesta pomoćnika ministra financija s masnom otpremninom! I vjerojatno još bolji posao i položaj!

 

LEX HARAČ

Interesantan je i lukav potez vlade RH u marginalizaciji Linićeve uloge. Kao ministar financija i šef Šegonu Linić bi morao biti lider ovog udruživanja, pa bi se „Afera Pomoćnik“ trebala preimenovati u „Afera Harač“ ili popularnije „Lex Harač“. Slično se događa i kod aktualne priče oko izručenja Titovih ubojica u Njemačku. Istina je izašla na vidjelo, Mustač je ipak kao šef Perkoviću dobio glavnu ulogu. Velikom šefu pokorno su se poklonili i sud i DORH. On ostaje na slobodi – Perković odlazi! „Lex Mustač“ postaje glavna afera, „Lex Perković“ sporedna.

Logičan slijed u konkretnom slučaju bio bi; najprije po moralnoj odgovornosti ostavka Linića, a zatim i Šegona. Drugi dio u ovoj evidentnoj prevari hrvatske javnosti i pljački Domovine morala bi biti istraga, optužnica i oduzimanje nezakonito stečene imovine. 

Dok mediji divljaju u objavama imovinskog stanja tajkuna Branka Šegona, o imovini Slavka Linića – ništa!  Dva su razloga tomu. Prije svega tu je egzistencijalni strah profesionalnih medijskih struktura, a zatim i lukavstvo Linića u skrivanju vanjskih naznaka svoga hedonizma. Iz iskustva s našim političkim velikanima, ali i sa sitnim političkim ribama, znamo da u svakoj aferi dio „nestalih“ milijuna – nestane na privatnim računima. Prije Kukuriku koalicije Linić je poznat po svojoj učinkovitosti u uništenju riječke privrede, ali i po nizu milijunskih mega sfera. Je li što ostalo?

Naizgled, čini se da Linić kaska za Vidoševićem i ostalom glamour elitom. Bez vile s obveznim bazenom i bez solidne vikendice, doduše s jahtom – ministar Harač je jedan od siromaha naše politike. Zbog tog siromaštva mora mu ljetovanja i novogodišnje noći u Dubaiu osigurati onaj bogatiji sloj hrvatskih naftaša. A, moguće milijune na tajnim računima inozemnih banaka nitko, pa ni DORH ne uzima u obzir. U prilog ove tvrdnje govori jedan smiješni i tragični dopis DORH-a (dostupan autoru!) – dokaz koliko daleko ide bezobzirnost  i uvjerenje elite da je cijela hrvatska javnost – gomila idiota. Nakon Kaznene prijave o milijunskim isplatama u švercu nafte – DORH šalje prijavitelju upit: „dostavite nam točne brojeve računa na koje je poslan novac(?)… u kojim bankama su ti računi(?)… koliko je točno novca isplaćeno na račune???  S obzirom na to da nije dostavljeno traženo – kaznena prijava otišla je u koš!

Zamislite što bi jedan prijavitelj kriminala u Hrvatskoj trebao imati na raspolaganju – kakva bi to ekipa agenata, inspektora i pravnih stručnjaka morala biti? Ono što je tražio DORH u spomenutom slučaju ne bi mogao dostaviti ni Obama sa svojim CIA, FBI, NSA… No, ono što ni Obama ne može naći – našlo se o Liniću. Riječki pokret otpora dostavio je Bajiću sva tri elementa koja inače traži pri kaznenim prijavama; broj računa je 820371049 – točno ime banke i mjesta je Cassa di Risparmio di Udine e Pordenone u Trstu – isplaćeno je točno 27.000 dolara.

27.000 dolara je sitnica, ali to je samo dio sredstava isplaćenih na taj račun. O ostalom za sada nema dokaza.

 

UČINKOVITI DORH

Ali!!! Godine prolaze, odgovora nema! Jalovi i jadni službeni odgovor Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci ukazuje da su izvidi u tijeku, te da se radi o “međunarodnoj pravnoj pomoći”. Linić novinarima ne želi reći ništa o računu iz Trsta.

Sramotno za Hrvatsku! Umjesto da golemi aparati DORH-a, USKOK-a i policije odmah ispitaju slučaj – godinama se “žmiri“ na bankovni račun u Trstu na koji je možda smrknuti ministar Harač primao mito! Je li u pitanju nesposobnost naših služba – ili je u pitanju lukavo, nepošteno, podlo opstruiranje istrage? Vjerojatno se ne bi nikada istraživalo da se nije zainteresirala i Financijska policija u Italiji koja ispituje, je li u ovom slučaju riječ o pranju novca? O svemu je upoznata i europska povjerenica za pravosuđe i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding – no to ne znači da naš „učinkoviti“ DORH neće još koje desetljeće „istraživati“.

Ministar Linić, zvani Harač i dalje harači po kafićima i za nekoliko lipa viška u blagajnama izriče drakonske kazne i zatvara lokale. Dobro zna da se brda tresu, ali miš mirno spava. Zna da bi svaka ozbiljna istraga o kreditima u „Lex Haraču“ uzdrmala vladu RH i ozlovoljila velikog Zokija. A Zoki ne bi podržao novi mandat Mladena Bajića.

I na kraju imaginarnog kviza, jedno pitanje – nakon sramote u Ministarstvu financija bi li i premijer Milanović trebao dati ostavku?

Nakon toplih mjeseci u Hrvatskoj dolazi nam hladni val. Bit će mnogo hladnih hrvatskih soba. I mnogo praznih stolova.

Anno Domini MMXIV./VI. T

16 komentara

Uskoči u raspravu
 1. gustirna
  #1 gustirna 27 siječnja, 2014, 19:56

  [quote name=”M-48″][quote name=”gustirna”]zasto bi zbog nekih tamo kriminala crvenih drugova koji kradu jos tamo od 41.bajic riskirao LORU.[/quote]

  Pošilbu buš ti… Aerodrom Fiumicino je u Rimu. Neznalico jedna. Sjedni, 1.[/quote]
  o cemu ti to.prestani pusti i prebaci se na zuju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. đoko
  #2 đoko 26 siječnja, 2014, 16:28

  BRAVO nepušač ,izgleda da si ti jedini ovdje shvatio u čem je poanta.Dakako da je ona u suprotnosti sa tvojim nickom ,dakle u pušenju, metaforički rečeno.No u ovome slučaju jedan cigaretu drži ,drugi uvlači a treći dim ispuhuje.Onaj ili one osobe koje uspiju ovo prevesti odmah će shvatiti gdje je lova sakrivena,.OZNA SVE DOZNA .

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. đoko
  #3 đoko 26 siječnja, 2014, 16:16

  Doista, nek se pokrije ušima riječki pokret otpora ako im je najveći uspjeh taj da su pronašli samo tih bijednih 27 tisuća dolara.Njima za informaciju treba reći da ima i toga gdje su sakrivene vreće keša i jednostavno nije jasno kako taj vrli fijumanski pokret o tom pojma nema.Pa zaboga miloga ,radi se ipak o njihovom zemljaku.Ajmo riječani-fijumani,akcija ,istraga a kada te vreće nađete javite mi a ja ću vam tada reći i to gdje ste ih našli.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. ZAVNOH & Ustav RH
  #4 ZAVNOH & Ustav RH 22 siječnja, 2014, 12:56

  Jbga Kosture, oni su bili, i ostali, pobjednička strana iz 2. svj.rata. Revizija povijesti i rehabilitacija četništva & usraštva, preko zadnjeg lokalnog rata, u Hrvatskoj, NEmoguća je “misija”
  .
  S tom zadrtošću, postati ćete “samo” još veći – kostur. :)))
  Vrijedi “ovo” i za talijansku iredentu u Hrvatskoj, čije ste vi “samo” obične – podguzne muhe. :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Kostur
  #5 Kostur 22 siječnja, 2014, 11:59

  Druže Rade lijepo je da branite svoje crvene zločince koji i dalje pljačkaju Hrvatsku. Vama nije važno što Linić i Šegon kradu vaš i moj novac (ta banka je banka svih nas) važno vam je da su to vaši – isti kao Perković Mustač i ostali Titovi lopovi.

  Tito – Partija!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Rade Končar
  #6 Rade Končar 22 siječnja, 2014, 09:26

  Našli se istarski neočetnici i tamošnja talijanska iredenta, u zajedničkom poslu rušenja Slavka Linića a na “temelju” bankovnih falsifikata napravljenih u Italiji.

  Smrt fašizmu – sloboda narodu!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. UZI
  #7 UZI 22 siječnja, 2014, 07:52

  Da, u ovoj temi, “jako” je “važno” gdje je koji aerodrom u Europi a ne “to” da ga Liniću može cijela EU (po)pušiti … sve do kraja njegovog mandata.
  A onda, još jedan mandat, jer radi točno “onako” kako se “to” europskom gazdi (USA) dopada.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. M-48
  #8 M-48 22 siječnja, 2014, 01:14

  [quote name=”gustirna”]zasto bi zbog nekih tamo kriminala crvenih drugova koji kradu jos tamo od 41.bajic riskirao LORU.[/quote]

  Pošilbu buš ti… Aerodrom Fiumicino je u Rimu. Neznalico jedna. Sjedni, 1.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. gustirna
  #9 gustirna 21 siječnja, 2014, 21:10

  zasto bi zbog nekih tamo kriminala crvenih drugova koji kradu jos tamo od 41.bajic riskirao LORU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Nepušač
  #10 Nepušač 21 siječnja, 2014, 16:39

  Ma da sleti i u Rim ili Aviano (NATO baza u Italiji) … imao bi “imunitet strateškog partnera” gazde koji se zove – USA!

  What a plonker. 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. DHL
  #11 DHL 21 siječnja, 2014, 16:20

  [quote name=”Nepušač”]Dokle god Linić (poput svih prethodnih ministara financija) po kredite ide u USA – talijanska policija, pa čak i cijela EU, može mu “ga” samo (po)pušiti.

  :)))[/quote]

  Pametnjakoviću, a što ako avion zbog magle ili neke druge više sile neplanirano sleti na Ronchi ili na Fiumicino ili na neki drugi aerodom u EU s ovim gospodinom sa slike?

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Nepušač
  #12 Nepušač 21 siječnja, 2014, 15:29

  Dokle god Linić (poput svih prethodnih ministara financija) po kredite ide u USA – talijanska policija, pa čak i cijela EU, može mu “ga” samo (po)pušiti.

  :)))

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code