NAJVEĆI NAIVAC IZ KARLOVCA

NAJVEĆI NAIVAC IZ KARLOVCA

12. listopada, 2013.

 

 

grgec2

Izložba Petra Grgeca u Gradskom muzeju Karlovca  otvorena do 31.prosinca 2013.

 

Priredio: Franjo Dobrović

U trenutku u kojem umjetnost poveže ljude, emocije preplave prostor a prošlost zakuca na vrata upozoravajući nas da učimo, tad se događa grad. Upravo je na taj način U Gradskom muzeju Karlovac otvorena  izložba Petra Grgeca, Križni put hrvatskog naroda ,na kojoj su znana karlovačka lica podijelila ono najbolje od sebe: sjećanje, tugu, radost i vrijeme. Ne govorimo slučajno o tome kako smo proživjeli deset života prebirući po krhotinama rata i poraća. Promijenio nas je rat, promijenio nas je zauvijek. Dijeleći sudbinu grada i sugrađana s osobnom sudbinom čovjek postaje sudionik priče koju živiš. Čista srca živiš stvarnost i ona ostaje vječno zapisana. Čeka se trenutak kad će opet isplivati- istinska, jaka, neokaljana. Upravo nas je na to iznova potaknuo Grgecov ciklus.

VRIJEDNOST MIRA

U priči o gradu koji vjekovima bilježi svoju obrambenu postojanost važno je naglasiti kako upravo Karlovac, grad kojeg gotovo niti jedan ratni vihor ovog područja nije zaobišao, postaje gradom koji prvi prepoznaje i komunicira vrijednost mira. Tu, na susretu vjera, narječja, kultura, rijeka i geografskih specifičnosti ljudi su kulturnim i umjetničkim promišljanjem, svjesnošću i potrebom, mračna ratna iskustva pretvorili u trenutak u vremenu za pamćenje. Karlovac je jedini grad koji osim iz perioda Domovinskog rata posjeduje i komunicira baštinu mnogih ratova kroz prošlost, što kroz muzejsku, što kroz likovnu i fotografsku djelatnost. Povijesna, dokumentarna pa na kraju i umjetnička vrijednost Prvog karlovačkog virtualnog muzeja fotografije Kafotka, autora Dinka Neskusila, iznimno vrijedan Muzej Domovinskog rata u stvaranju s lokacijom na Turnju a pod upravljanjem Gradskog muzeja Karlovac, umjetnički ciklusi, novinarska dokumentacija, publicistika znanih karlovačkih imena, sve je to dokaz da je Karlovac, čak i iz teme koja već atmosferom unosi nemir, bio uvijek spreman na mir. Grad koji je uz sva politička previranja, ponekad nasilno provociranih tema, nezadovoljstva pojedinih građanskih skupina ili udruga, uspio na vrijeme sve što je s građanima tijekom Domovinskog rata podijelio, sve strahove i svu ljubav, oplemeniti na način da to predstavi kao kulturološku i umjetničku vrijednost, onda sa sigurnošću možemo reći da je to karlovačka posebnost na ovim prostorima.
U izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac vrijedna prinova Zbirki crteža i grafika Gradskog muzeja Karlovac govori svom snagom emocije. Riječ je o ciklusu Petra Grgeca Križni put hrvatskog naroda kojeg čine 24 crteža u tušu nastala 1991. godine kao umjetnička i emotivna reakcija autora na razaranje, palež i pljačka Ribara, Brođana, Skakavca, Brežana, Lasinje i drugih hrvatskih krajeva, sela i gradova. Zahvalnost za vrijednu akviziciju Gradski muzej Karlovac duguje gospođama Dani i Dubravki Grgec, koje su darovanjem ciklusa Muzeju ostvarile želju Petra Grgeca da ovaj ciklus jednog dana postane dijelom stalne izložbe posvećene Domovinskom ratu na amblematskom mjestu Domovinskog rata- Turnju.

SEBE DAO KARLOVCU

Izložbu prati katalog na 24 stranice s tekstovima Ružice Stjepanović i Antonije Škrtić koje su kustosice izložbe i urednice kataloga, s pjesmom pjesnikinje Ane Postružnik posvećene Petru Grgecu i ovom ciklusu crteža, te reprodukcijama.
Grgecov je ciklus opomena, sjeta, prisnost i bol u jednom. Dovoljan razlog da uvijek iznova živi suvremenost.
Grgec se u slikarstvu pojavio naivnom slikom “Pralje” 1953. na zajedničkoj izložbi u Karlovcu te je u naivnom slikarstvu ostao samostalna i nova pojava. Rođen je u Kloštru Podravskom  1933. – Karlovac 2006.  Ostvario je golemi opus slika u tehnici ulja na staklu i platnu, te u akvarelu, crtežu i grafici.  Izlagao je na preko 500 izložaba zajedničkih i samostalnih: u Zagrebu, Bremenu, Torinu, Rimu, Zürichu, Münchenu i drugdje. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu od kojih izdvajamo posljednju 2004. godine u Karlovcu – Županijsku nagradu za životno djelo. Njegove slike nalaze se u mnogim našim i svjetskim galerijama a posebno ističemo Museo Vaticano.
Prije nekoliko godina u  prostorijama Hrvatske paneuropske unije bila je postavljena izložba “Hrvatski Božić Petra Grgeca”. Svojedobno je boravio i radio u Japanu.
Na otvaranju izložbe u Mzeju Karlovca dogradonačelnik Martin Šimunić podsjetio je okupljene da je Petar Grgec rodom iz Podravine, sljedbenik Hlebinske škole i blizak rođak Ivana Lackovića Croate, ali je, istaknuo je, cijelog sebe dao Karlovcu. Osim slikarskog, nemjerljiv je njegov doprinos u humanitarnom radu. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code