SURADNJA ZAGREBA I BERLINA

SURADNJA ZAGREBA I BERLINA

27. studenoga, 2012.

Bandić u berlinskoj gradskoj vjecnici

Najsrdačnije vas pozdravljam i sa svima vama dijelim radost Berlinske božićne čarolije ove godine uz Zagrebačko božićno drvce koje je okićeno tradicionalnim hrvatskim suvenirima!

Simbolika licitarskog srca, kojeg vam kao nakit na boru donosimo, a to je poklon grada Zagreba prijateljskom gradu Berlinu, višeznačajno je: licitarsko srce je autohtoni hrvatski proizvod i zaštitni znak grada Zagreba: njime iskazujemo dobrodošlicu i ljubav prema svim ljudima dobre volje!

Neka ovaj božićni dar bude još jedna potvrda našeg prijateljstva i suradnje, Berlina i Zagreba, njemačkog i hrvatskog naroda, neka ova Betlehemska svijetlost obasja mir i našu zajedničku budućnost!rekao je gradonačelnik Milan Bandić upalivši u ponedjeljak 26. Studenog na berlinskom trgu Gendermenmarkt zajedno s gradonačelnikom Berlina Klausom Wowereitom lampice na božićnom drvcu, daru Grada Zagreba Gradu Berlinu.

Kao izraz prijateljstva i dobre suradnje glavnih gradova Hrvatske i Njemačke, tako je, nakon Beča i Rima, zagrebačko božićno drvce visoko 25 metara zasjalo i na jednom od ljepših berlinskih trgova.

Ceremonija kojoj su prisustvovali brojni uzvanici među kojima veleposlanici Republike Hrvatske i Republike Austrije,  predsjednici turističkih zajednica Zagreba i Berlina, gradonačelnici Schladminga i okruga Berlin, te Hrvata koji žive u Berlinu, predstavljeni su hrvatski adventski običaji i sve privlačnija i atraktivnija zagrebačka manifestacija Advent u Zagrebu.

Prije ceremonije na Gendermenmarktu, u berlinskoj Gradskoj upravi gradonačelnici Zagreba i Berlina, Milan Bandić i Klaus Wowereit, potpisom suradnje i prijateljstva potvrdili su dobre odnose dvaju gradova. Izrazili su spremnost da se utvrde konkretni projekti na kojima će se uspostaviti suradnja na korist obiju strana, s ciljem razvoja i jačanja odnosa između dviju zemalja i njihovih glavnih gradova, a na korist građanima i upravljanja gradovima.

Ponajprije, riječ je o suradnji u programima i projektima Europske unije koji se financiraju iz fondova EU-a; strategije razvoja grada, posebno u vezi s temama: urbanistički razvoj, prometna i tehnička infrastruktura te postupanje s kulturnim nasljeđem; zaštita okoliša, održivo upravljanje energijom, energetska učinkovitost, smanjenje buke i svjetlosnog onečišćenja te gospodarenje otpadom i vodama; suvremeni administrativni menadžment; obrazovanje; kultura i turizam.

Podsjetimo, Grad Zagreb u sklopu međunarodnih i međugradskih odnosa surađuje sa raznim gradovima, a jedan od prioriteta je suradnja sa svjetskim metropolama te glavnim gradovima država članica Europske unije. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code