SUHO BILJE KAO ZELENO ZLATO

SUHO BILJE KAO ZELENO ZLATO

8. listopada, 2012.

Zeleno zlato fotka

Zeleno Zlato je projekt Društva za socijalnu ekologiju i ideja je vrlo jednostavna. Iskoristiti ekološko čista staništa samoniklog bilja i pomoći lokalnom stanovništvu koje je danas u vrlo teškom ekonomskom položaju. 

Ruralni dijelovi Hrvatske, u koje se ubraja i područje Banovine, okolica Gline, su u većini slučajeva i najmanje zagađeni. To se posebno odnosi na ratom zahvaćena područja, koja su i prije rata bila ekološki čista. Nakon rata, ta su područja dosegla gotovo neviđenu razinu bioraznolikosti. Samim time, riječ je o najzdravijim staništima za samoniklo bilje koje se oduvijek korisitlo kao hrana i lijek. Za lokalne obitelji uključene u projekt, sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja predstavlja značajni dodatni izvor prihoda jer im Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato omogućuje cijene otkupa prosječno 5 puta veće od tržišnih.

Time projekt Zeleno Zlato potiče razvitak gospodarstva i prati globalne trendove na području zdravlja i zdrave prehrane.

Potencijale projekta Zeleno Zlato prepoznale su Finska i Nizozemska vlada, te Institut Otvoreno društvo, koji su sufinancirali realizaciju ove ideje.

Biljna mješavina Zeleno Zlato je proizvod nastao u ovom ekonomsko-ekološkom projektu. Sastoji se od 7 vrsta svježe ubranog, samoniklog, ljekovitog bilja koje je rukom brano, tradicionalno sušeno, iz ekološki čistih krajeva. I to su sve oduvijek poznate ljekovite biljke:

–       List koprive

–       List maslačka

–       List matičnjaka

–       Korijen koprive

–       Lazarkinja

–       Stolisnik

–       List kupine.

Suho bilje se melje posebno izrađenim mlinom kako ne bi došlo do pregrijavanja aktivnih sastojaka. Mljeveno bilje se prosijava u fini prah i miješa prema recepturi.

Zeleno Zlato se može konzumirati s raznim mliječnim proizvodima (jogurti, voćni jogurti, svježi sir…), voćnim sokovima, kao dodatak salatama, miješan s maslinovim uljem… Ako se termički obrađuje, smanjuje se učinkovitost aktivnih sastojaka kao što su klorofil, sve esencijalne i velik broj ne-esencijalnih aminokiselina, antioksidansi, karotenoidi uključujući i beta karotene – flavonoide, vitamini B1, B2, B6 i B12, te vitamin C, kalcij i mnogi drugi.

Zato se Zeleno Zlato pokazalo kao dobra pomoć u tretmanu mnogih zdravstvenih poremećaja. Odličan je biostimulans, alkalizira organizam, uklanja slobodne radikale i neugodne tjelesne mirise. Poboljšava apsorpciju hrane te pomaže kod želučanih i crijevnih poremećaja i potiče gubitak prekomjerne tjelesne težine, unapređuje zdravlje kože te pomaže kod niza drugih zdravstvenih tegoba.

I tu nema nikakvog čuda, jer je zapravo riječ o najkvalitetnijim prirodnim sastojcima koji na organizam djeluju balansirajuće i pomažu mu da se sam liječi. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code