STRUČNJACI SU ZA HRVATSKU KORISNIJI VANI

STRUČNJACI SU ZA HRVATSKU KORISNIJI VANI

14. veljače, 2013.

 

Ivan Suker u razgovoru sa novinarom Zoranom Paskovom

Što je još Ivan Šuker bubetao  među iseljenicima u Njemačkoj

Razgovarao i snimio: Zoran Paškov, Frankfurt

Ivan Šuker saborski zastupnik i član HDZ-ove vrhuške šepuri se iseljeništvom. Na novinarska pitanja u Frankfurtu, očito svijesan kako je dalje od očiju hrvatske medijske zbilje Šuker je odgovarao s toliko paušaliteta da čovjek naprosto ne može povjerovati u razinu ozbiljnosti jednog čovjeka iz visoke politike, koji bi trebao snositi moralnu odgovornost za razvoj društva. Jedna od najpoznatijih Šukerovih izjava iz Franfurta već je odjeknuila u domaćim medijima, a odnosi se na Ivana Đikića za kojeg je rekao kako je bolje da ostane u inozemstvu. Izjava je brzo svrstana u rang najvećih političkih provala članova HDZ-a od neovisnosti, uz bok onoj legendarnoj Milasovoj-„Kila mozga dvije marke“.  

Ivan Šuker nije propustio posebno naglasiti kako je dijete hrvatskog gastarbajtera i kako razumije iseljenike. Intrevju s Ivanom Šukerom u Frankfurtu je vođen na Martinseee, u Heusenastammu.

Ugledne  hrvatske institucije i Vi kao političar trebali bi znati što znači znanost za razvoj jednog društva, pa i prof. dr. Ivan Đikić, Hrvat, koji je za svoj rad dobio brojna svjetska priznanja iz područja biokemije i koji daje veliki doprinos razvoju društva.

 -Ako baš želite o tome mogu vam samo kazati da su to odnosi među znanstvenicima, koji su narušeni. Vidite, da su se sukobili Đikić i Radman, pa zatim sukob Đikića i Dragrana Primorca, onda vam je sve jasno. To su njihova posla i nije se lako u to mješati.

 Zar je moguće da vi smatrate kako se hrvatska znanost i uspjeh moraju promatrati kroz sukobe i trenutne političke opcije, a ne kroz uspjeh i  korist koju takvi svjetski priznati znanastvenici  daju zajednici ?

-Ja vam samo govorim o činjenicama i to je to. A s druge strane mi smo u Hrvatskoj specifični. Uspjeti kod nas uspješnim ljudima koji dolaze iz iseljeništva jednostavno nije moguće.  Oni su su vani naučili na druge uvjete koji u Hrvatskoj ne pale, tako da na našoj sceni i ne mogu imati značajnijeg  uspjeha, jer se ne snalaze u svim tim podvalama. Oni su za Hrvatsku korisniji kada su vani, jer tu mogu funkcionirati, to je njihov milje.  Isto tako bi bilo da sada mene dovedete u EU i da ja tu funkcioniram. Nema smisla ni postavljati takva pitanja!

 Dobro onda se iseljenicima uglavnom obraćate za pomoć kada Vam zaškripi.

 Sanader je dobro izigrao povjerenje iseljenika i nanio štetu HDZ, to su činjenice.

-Ma kakvom HDZ-u. Sanader  je najviše štete nanio samome sebi i njegove djelatnosti sagledavamo kao rad pojedinca, pa ga ne treba doživljavati kao stranku, kako neki uporno  preko njega žele naštetiti HDZ. Ali u tome neće uspjeti jer vraćamo se na vlast već uskoro.

S obzirom da Hrvatska uskoro postaje članica EU vjerujete da će političari kod nas konačno snositi odgovornost za svoj javni rad i to podnošenjem ostavki. Jer poznato je zbog kojih sitnica podnose preko noći ostavke njemački i predsjednici poput Horsta Kohlera i  Christana Wulffa?

-Ma dajte molim Vas, nemojte o našim medijima i izmišljotinama, kako oni traže ostavke. To su druge stvari u pitanju i ne možemo na to nasjedati.  

Na posljednje pitanje kako gleda na tešku gospodarsku situaciju u domovini Šuker odgovara:

-Kakva teška  gospodarska situacija i uspredba naše zemlje sa Španjolskom, Grčkom i sličnima. Ovog trenutka sve oči su uprte u nas,  jer nas Europska unija treba i tu je naša velika perspektiva. Naša zemlja ima brojne prednosti koje ćemo znati iskoristiti kada dođemo na vlast.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zenga
  #1 Zenga 15 veljače, 2013, 04:48

  Pretila b u d a l e t i n a
  Nisam odavno pročitao veće gluposti od ovih što ih izgovara pretila livanjaska budaletina, bivšim ministar u Sanaderovoj vladi, koji za njega kaže da je nanio zlo sebe, a nije nama, hrvatskom narodu. Kakvi sve glupani dolaze na vlast i u visoku politiku
  Zar je moguće da takve gluposti o vrhunskom znastveniku Hrvatu, podrijetlomm iz Uskoplja, govori jedana njegov zemljak podrijketlom iz Livna. Jezik ti se dabogda osušio!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code