STRANKA ZA GRAD:ZAŠTITITI ZVIŽDAČE

STRANKA ZA GRAD:ZAŠTITITI ZVIŽDAČE

12. veljače, 2014.

Zviždači-na-udaru-Za-sada-je-bolje-tajiti-korupciju Custom

Tragičan gubitak posla zviždačice Jasmine Jovev šalje negativnu poruku onima koje Hrvatska najviše treba – hrabrim ljudima spremnim na raskrinkavanje korupcije. Podaci govore da su zviždači ključni za otkrivanje koruptivnih radnji te da je za suzbijanje korupcije daleko efikasnije štititi zviždače nego povećavati policijske ovlasti.

“Kao stranka koja se zalaže za povećanje sudjelovanja građana u političkim procesima, zaštita zviždača nam je jedno od ključnih pitanja. Naime, istraživanja pokazuju da korupcija negativno utječe na stupanj sudjelovanja građana u politici – što znači da nam, kako bismo smanjili apatiju građana, zviždače valja nagrađivati, a ne kažnjavati”, izjavio je Marko Gregović, supredsjednik stranke ZA GRAD.

Na žalost, Jasmina Jovev nije izolirani slučaj osobe koja je zbog poštivanja zakonske obaveze ukazivanja na nezakonite i štetne radnje ostala bez posla. Vesna Balenović koja je na sličan način javno progovorila o korupciji teškoj 100 milijuna kuna unutar Ine još uvijek nije vraćena na posao. Po svemu sudeći, čini nam se da bi u Hrvatskoj i najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden vjerojatno bio uhićen.

Stranka ZA GRAD smatra da odgovornost za nedovoljnu zaštitu zviždača u jednakoj mjeri snose hrvatska Vlada koja već godinama nije na vlastitu inicijativu donijela adekvatan zakon o zviždačima, jednako kao i Europska komisija koja je odbila inicijativu Europskog parlamenta da stvori legislativu o zaštiti zviždača na razini EU.

“Imajući u vidu negativan utjecaj korupcije na političku participaciju u Hrvatskoj i Europi tražimo od Vlade hitno stvaranje nacionalne legislative, ali i uvažavanje zahtjeva EU parlamenta kao jedine demokratske institucije EU za legislativom na Europskoj razini”, izjavio je Sandro Salopek, pravni stručnjak stranke ZA GRAD. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code