STRANKA ZA GRAD: USTAV NIJE IGRAČKA SDP-a

STRANKA ZA GRAD: USTAV NIJE IGRAČKA SDP-a

19. prosinca, 2013.

0425007.48 Custom

Stranka ZA GRAD protivi se donošenju ustavnih promjena na brzinu, bez javne rasprave i u svrhu dnevne politike. Iako su predložene izmjene Ustava načelno ispravne, neozbiljno je da se nije ostavilo vrijeme za raspravu i sagledavanje drugačijih pogleda – a katastrofalno je da se temeljni pravni dokument države donosi preglasavanjem i bez konsenzusa.

“Način provedbe ustavnih promjena potvrđuje vrijednosno urušavanje pravne države. Prema Ustavu i onome što on za društvo znači i predstavlja – prije svega pravnu sigurnost i zaštitu temeljnih ljudskih prava – država se odnosi maćehinski, a to je vidljivo iz rada Sabora.” izjavio je Sandro Salopek, pravni analitičar stranke ZA GRAD.

Ustav se posljednji put mijenjao da bi se ublažili uvjeti za referendum kako bi Hrvatska lakše ušla u EU. Sada se mijenja da bi se uvjeti za referendum pooštrili – i to tek nakon šamara koju je Vladi opalila inicijativa “U ime obitelji”. Iako smatramo da je ove odredbe trebalo i ranije promijeniti, nije u redu da se promijene Ustava rade preko noći.

““Ustav nije igračka” bio je slogan kojom se neuspješno pokušalo zaustaviti unošenje definicije braka kao muškarca i žene u Ustav. Ista rečenica može se ponoviti i SDP-u – jer promjena Ustava ne može biti igračka većine, bez da se oko toga vodi kvalitetna javna rasprava,” zaključio je Marko Gregović, supredsjednik stranke ZA GRAD. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code