START U OSAM KORAKA: Kako pokrenuti potopljeni automobil!

START U OSAM KORAKA: Kako pokrenuti potopljeni automobil!

21. svibnja, 2014.

spasavanje-stanovnistvo-ugrozeni-obrenovac-1400354380-498889 Custom

Automobili su samo jedan od elemenata koji su pretrpeli štetu u poplavljenim područjima u regionu, a mnogi vozači verovatno nikad nisu ni pomišljali da će se naći u situaciji da im vozilo pluta. Iako ne postoji hermetički zatvoren motor u koji ne probija voda, ne znači da poplavljen auto ne može više da se vozi.
Sve predstojeće radnje za pokretanje automobila koji je bio poplavljen, trebalo bi da uradi stručno lice, tvrdi Vojislav Janković iz autoremontne radionice “Univerzal”.

Prvi korak: Ispustiti svo ulje iz motora i menjača, zato što se izmešalo sa vodom, i ostavite da se ocedi.

Drugi korak
: Skinite sve filtere za vazduh i za ulje, i zamenite ih novim.

Treći korak
: Skinete svećice ili dizne i više puta zaverglajte motor na prazno, kako biste izbacili vodu iz tog dela automobila, iz gornjeg motora.

Četvrti korak
: Zatvorite šrafove i nalijte odgovarajuće ulje u motor i menjač.

Peti korak: Skinite karburator i rezervoar, očistite ih, a cevi koje dovode gorivo do motora izduvajte vazduhom i izbacite vodu.

Šesti korak
: Sve delove sklopite, sipajte novo gorivo i tek onda osušite kablove za svećice, ukoliko je reč o “benzincu”.

Sedmi korak: Sipajte manju količinu ulja na mesto gde su bile svećice, a potom malo zaverglajte motor da bi se podmazali cilindri. Tek onda mogu da se vrate svećice na svoje mesto.

Osmi korak
: Startujte motor automobila.

Janković dodaje da poplavljen automobil treba i dobro oprati, iznutra i spolja, a kada je u pitanju elektronika, trebalo bi sve izvaditi iz automobila, dobro osušiti i isprskati odgovarajućim sprejom prije nego što se ti delovi ponovo povežu.

Obavezno treba proveriti da li je voda ušla u farove i stop svetla, koja u tom slučaju takođe treba izvaditi i dobro osušiti.
– Ne vraćajte sedišta u automobil pre nego što ste ih dubinski oprali, dezinfikovali i poptuno osušili. I spoljašnjost treba dobro oprati i namazati voskom za automobile – kažu iz autoremontne radionice. Ako ste automobil pokrili kasko osiguranjem, nemojte da ga aktivirate, niti perete, pre nego što kontaktirate vašu osiguravajuću kuću. Oni će vam objasniti kakva je procedura, kao i kolika je nadoknada u slučaju štete nastale usled poplave.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code