SPALIONICE OTPADA U SISKU NEĆE BITI

SPALIONICE OTPADA U SISKU NEĆE BITI

6. rujna, 2014.

 

 

cios

Poručila je KIB sve dok je ona gradonačelnica

 

Napisao: Josip Frković

U istoj dvorani Gradskoga vijeća Siska, nakon 18 mjeseci stanke, opet su se – ovoga puta u drugim ulogama i na različitim pozicijama – suočili vječiti verbalni suparnici Kristina Ikić Baniček i Veljko Novak. Ona, predsjednica pobjedničkoga SDP-a i gradonačelnica Siska, do lanjskoga 2. lipnja i pobjede na lokalnim izborima oporbena vijećnica, mnogo je toga tijekom prošloga mandata HDZ-HSP-ove koalicije zamjerala gradonačelniku Dinku Pintariću i njegovu predsjedniku Gradskoga vijeća, sada vijećničkom povratniku HSP-a AS Veljku Novaku. Od muteža i rastrošnosti s novom gradskom sportskom dvoranom u Petoj ulici i „Hypo-bankom“, dugogodišnjeg odlaganja završetka dječjega vrtića na Zelenom Brijegu, do preskupih sportskih kolektiva, opravdano sumnjive skupe obnove i nepovoljna iznajmljivanja odmarališta za djecu i mladež u Zaostrogu privatniku, te brojnih drugih nestašluka koje su platili, tko bi drugi negoli Siščani. S kvorumom i većinom glasova, vijećnici su zadnjega kolovoškoga petka prihvatili izmjene proračuna, što im na prethodnoj sjednici nije uspjelo. Ta okolnost, pogotovo brzopleto sročeno cirkularno pismo prve dame građanima, kojih su objekti oštećeni za proljetnih poplava, izazvali su brojne napetosti. Vrlo burno reagirao je u medijima liberal Miljenko Žamarija, predbacivši gradonačelnici što je poimence pobrojila sve nazočne oporbene vijećnike što toj temi nisu dali zeleno svjetlo, nazvavši je nedoraslom za trenutnu funkciju i nesposobnom dužnosnicom. Kristina Ikić Baniček željela je pak početkom ljeta isplatiti novčane naknade za 133 sisačke obitelji, ukupno pola milijuna kuna, ali većinski podignutih ruku tada nije bilo. Sa sjednice je, tko zna iz kojih razloga, tada izostao koalicijski partner KIB iz HSU-a.

PRAVAŠ PROTIV LAŽLJIVIH USTA

Taj je nespretno izazvan slučaj, kako rekosmo, zaključen sjednicom 29. kolovoza. Bilo je burno i napeto, pa se pravaš AS-a Ivan Capan vratio temi „neljudskosti“ svojih oporbenih kolega. „Moje je ime časno, a bit će i ubuduće. Gradonačelnice, ubuduće ne stavljaj moje ime u svoja lažljiva usta!“, rekao je rasrđeni Capan. Predložio je pri tome da se 1,5 milijun kuna – umjesto za nove troškove administracije – usmjeri poplavljenima i tako pojačaju iznosi koji će stvarno koristiti oštećenima. Capanov prijedlog nije dobio potporu većine, pa je dodatno priupitao gradonačelnicu hoće li i sada poplavljenim građanima – vjerojatno ne baš zadovoljnima sa simboličnih 200 ili 20.000 kuna – uputiti novo pismo i nabrojiti one koji nisu slijedili njegovu plemenitu nakanu. Već rekosmo uvodno, posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća nazočio je nekad svemoćni ex-predsjednik sisačkoga parlamenta, povratnik iz ranijeg Đapić-Srbova, sada HSP-a AS. Zamjerio je drugarici Ikić Baniček što umnožava raspoloživ novac za plaće i naknade gradske birokracije, smanjujući iznose za komunalnu infrastrukturu, uređenje grada, za braniteljsko-veteranske i udruge civilnoga društva. Spočitnuo je gradonačelnici što montira otkaze potomcima hrvatskih branitelja, jer mrzi one koji su oslobodili domovinu. Kristina Ikić Baniček, koja je malo koga u Sisku od lani ostavila ravnodušnim na upravo neshvatljive njene i poteze gradske vrhuške što u mnogome liče na one i psihozu iz 1971., održala je lekciju o lijepu, kulturnom ponašanju Ivanu Capanu. I to u stilu kao „nikad nisam lagala, samo kad ustreba“. Tipično, boljševički. S obzirom na izravan prijenos Radio-Siska, apsolutno najbolje postaje kojom upravlja njena prijateljica i savjetnica za kulturu Vlatka Basarić Jurašinović, KIB je uračunala domet i učinak radijskih valova kako bi svekolikom općinstvu pokušala difamirati Veljka Novaka.

HLADNA VODA ZA TRIJEŽNJENJE MAMURLUKA

Kazala mu je u replici kako baš i nije uputno bilo kome držati lekcije, pogotovo ne on, bivši gradski čelnik, kojem su naknade za izmišljene poslove mjesečno premašivale iznos njene današnje pozamašne plaće. Dometnula je i to kako je Novak zaposlio čitavu armiju svojih stranačkih poslušnika – samo ne one, valjda, koji u trenutku njegova plemenitog i samilosnoga nadahnuća – nisu naišli ulicom. Da ne izazove daljnju polemiku, imena poslušničkih supruga, rođaka i prijatelja zaposlenih u gradskoj upravi za reciklirane vlasti, nije željela spominjati. Mi bismo dodali kako se nitko iz redova današnje oporbe u trenutku napeta iščekivanja nije ohrabrio pred mikrofonom nabrojiti koga je sve za godinu dana vlasti zaposlila jedna od liderica svehrvatskih partijskih kukurikavaca. Je li bilo nepotizma? Koliko je među sretnicima – kako je pitaju čitatelji internetskih portala – nezaposlenih Hrvata katolika sa srednjoškolskim i fakultetskim diplomama, kad je u prvoj, lanjskoj rundi imenovanja ravnatelja/direktora tvrtki širom otvorila vrata obećavajućim pripadnicima (samo jedne!) nacionalne manjine. Kad je direktorsku prigodu dobio i SDP-ov penzić, preseljen iz Vrbine na Viktorovac. Zar drugarica Ikić Baniček i njen politbiro nikad nisu čuli da se o ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti u takvim slučajevima nekada i te kako vodilo računa. I za prohujale države bratstva i jedinstva, te za demokratske vlasti i vodeće uloge SKJ-SKH, kad je djed Saše Broz sve nepoćudne slao na Goli otok. Stoga joj jedna skupina Siščana predlaže da se povede primjerom sebi lojalne direktorice GTS-a Adeline Ivković, koja je na tržnici „Kontrobi“ vrlo hrabro i dojmljivo, polijevanjem hladnom vodom kupsko-selišćanskom, demonstrirala triježnjenje i očuvanje budnosti. Nije se zabrinula za moguću tešku prehladu ili upalu pluća, odnosno kronični bronhitis što ga doktori specijalisti pulmologije nazivlju POKB-om (plućna opstruktivna kronična bolest – op.p.).

BIT ĆE JOŠ JAKO DUGO PRVA DAMA SISKA

Pridružio se vedroj kormilarki GTS-a i predsjednik najstarijeg hrvatskog Nogometnog kluba „Segeste“, Davor Ivić, koji sadašnje drugoligaše, gurače lopte, treba podučiti izbjegavanju žutih kartona. Dodajmo još nešto s kolovoške sjednice: Da bi anulirala i zadnje zrnce sumnje vijećnika u moguće mešetarenje s razvojnim planovima CEZAR-CIOS-CIAL-a Petra Pripuza u Južnoj industrijskoj zoni Capragu (zaposlenik mu je i Veljko Novak – op.p.), Ikić Baničekova je rekla da o pirolitičkoj palionici otpada u Sisku ne može biti ni govora. I to akcentirano „dok sam ja gradonačelnica i bit ću još dugo…“. Kako su upravo tih dana čelnici notornih „Cesta Sisak“ novinarima izjavili kako do poslova u gradu svoga sjedišta praktično ne mogu, jer se objavljeni natječaji uporno i u pravilu poništavaju, a izvođenje usluga povjerava firmama izvan Sisačko-moslavačke županije. Pobojavši se, valjda, spominjanja nedavno pristigloga „Mežnara“ d.o .o. iz Belaja kod Duge Rese – špagom Darka Baničeka – gradonačelnica se, nepozvana, upetljala u tiskovno reagiranje CS-a. Direktoru tvrtke za održavanje, gradnju i zaštitu prometnica Mariju Miokoviću predbacila je, nedovoljno informirana, isplatu višemilijunske dividende IGM-ovu vlasniku, zloglasnom Željku Žužiću. Željela je, slutimo, taj legalni čin politikantski proglasiti malverzacijom. Na žalost, ne baš uspješno. Ovih dana, pak, bivša djelatnica „Sisak projekata“, koja je prošla torturu gradskog i tvrtkina vodstva, Ksenija Vrebac najavila je susret s Ikić Baničekovom u sudnici. Tužila je tvrtku, premda zna tko stoji iza nepoželjnih postupaka bivšega ravnatelja. Sličan tretman prošao je i Darko Weiss. Znano joj je da predsjednica zlokobne partije preferira samo članove ili pak simpatizere SDP-a i drugih stranaka Kukuriku koalicije koja već priprema kufere za odlazak s političke scene.

MARASOV BANIČEK IZA KULISA VODI IGRU

Ne znaju i ne žele mijenjati stanje u državi. Druga su stvar porezi koje će i dalje, makar bez Slavka Linića, ustrajno patentirati. Do isteka mandata, jer drže da je Milanovićev kabinet uspješan i bez sanaderovske jamstvene kartice, te da Hrvati nisu siromašni i bijedni. Naprotiv, da nerazumno troše na krive stvari. Vodeći računa o ekonomičnosti i racionalnosti, Ikić Baničekova i podanici, valjda po sugestijama alter ega, i dalje smjenjuju, premještaju i otpuštaju. Čak i dugogodišnje visokostručne djelatnike gradske uprave i komunalnih poduzeća. Jedan od primjera je i Gospodarenje otpadom, u kojem je nedavno, sudjelovanjem gostujuće gradonačelnice, održana novinska konferencija. Tom je prilikom direktorica Sandra Divjakinja (partnerica Stanislava Radičanina, predsjednika Upravnoga vijeća Doma kulture KKV, značajnoga po tome što do metropole svakodnevno putuje u društvu Darka Baničeka, pouzdanika SDP-a i ministra zanatlija Gordana Marasa – op.p.) uzroke lanjskoga kumulativnoga minusa od 9,7 milijuna kuna pripisala vješto skrivanu „kreativnom računovodstvu“. Raščlanjen gubitak najvećim se dijelom odnosi na nenaplaćena potraživanja korisnika usluga GOS-a (6,2 milijuna), a na troškove odvjetnika i kamata otpada milijun kuna. Zbog katastrofalnog rezultata poslovanja, dakako, znatno je narušena tekuća likvidnost. I još jedan biser nove vodeće garniture: Baza računalnih podataka korisnika usluga osjetno je manjkava. Stoga će svakako u pomoć pozvati restrukturiranje. Čitaj, otpuštanje. Čak i dviju diplomiranih pravnica, koje su efikasno rješavale dubioze neplatiša, jer su, vjerujte, jeftinije fiškalske usluge advokatskih kancelarija?! Ni ugovorna pravna pomoć susjednoga GTS-a, štoviše, nije bila učinkovita. Na popisu onih kojima je uručen otkaz je i diplomirani inž. metalurgije, magistar i doktorand Boro Mioč. Nepotrebna su i 14-orica škovacina službujućih u Goričici ili na papučici crvenoga kamiona, pa će oni uskoro do biroa. Posebna je priča o egocentričnoj direktorici koja zlostavlja podređene, pa bili i dragovoljci Domovinskoga rata.

Sasvim za kraj, zavirimo i u županiju. Petak, 5. rujna, nadnevak je izlaska na slobodu sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Među onima koji su je dočekali pred Remetincemnije bila Jasmina Jovev. Dok ju je bivša šefica i uhićenica MLM otjerala na cestu, njezin zamjenik Zdenko Vahovec lažima je i muljažom onemogućio povratak bivše novinarke na radno mjesto. Ali, građanima je odavno prekipjelo. Ne lezi vraže, zbog toga bi se, osim pjesnika Slavka Jendrička, pred crvenom palačom moglo naći i tisuće demonstranata. Baš kao 2. veljače, kad su osramoćenoj i raskrinkanoj SDP-ovoj dužnosnici građani, simbolično, darivali dječje automobilčiće, poručivši da je zbog preskupoga „audija“ – pokondirena tikva. Kako je finale sisačke kriminalne priče farsičan i skandalozan, kažimo da će nenametljivi šumarski inženjer mr. Zoran Vasić vrlo vjerojatno napustiti klupe parlamenta na Trgu sv. Marka. Nekad moćna županica i uznica već je Gordanu Sobol iz mandatnog povjerenstva zaiskala aktiviranje svoga zastupničkoga mandata. I dok hrvatsku javnost ta vijest uopće neće obradovati, možda ih činjenica da ex-premijer susjedne Slovenije Janez Janša, osuđen za korupciju u nabavi vojnih oklopnjaka „patrije“, na glasovanje u Državni zbor dolazi ravno iz – kaznionice.T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code