SLOBODA NAVIJAČKIM EMOCIJAMA

SLOBODA NAVIJAČKIM EMOCIJAMA

28. ožujka, 2014.

logotype demoni pula by vanjabigk-d49wmdh

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasiljapromatrači HHO-a pratili su uzvratne utakmice ½ Hrvatskoga nogometnog kupa  i zabilježili sljedeća događanja:

GNK Dinamo – NK Slaven Belupo  2:1

Utakmica odigrana uz Zagrebu na stadionu Maksimir, 26. ožujka u 17 sati, pred oko 1.000 gledatelja  od kojih 100-njak pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, podjeljenih u dvije skupine na istočnoj tribini te skupina od 30-ak navijača BBB (nova grupa) smještenih na sjevernoj trbini.

U 6. minuti BBB skanidraju nekoliko puta „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“ što ponavljaju i u 10.min. Nakon toga jedna manja skupina od 10-15ak BBB-a  skandira dva puta „Jebo vas Čičak“ ali ostatak BBB-a to ne prihvaća. U12. minuti BBB skandiraju „Mamiću Cigane“. U 25. minuti nekoliko puta skandiraju „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“, u 31. minuti  „Mamiću Cigane“, u 39. i 40. minuti  „Mamiću cigane odlazi iz svetinje“.

Nakon postignutog gola BBB nisu navijali već su šutnjom izrazili nezadovoljstvo što je pao gol. Na početku drugog poluvremena BBB sa istočne tribine napuštaju stadion očito nezadovoljni rezultatom.

NK Istra 1961 – HNK Rijeka  0 : 1

Polufinalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa odigrana u Puli 26. ožujka 2014. na stadionu „Aldo Drosina“ u 19.00 sati.

Na stadionu  „Aldo Drosina“ okupilo se gotovo 7.000 gledatelja, ali je atmosfera bila kao da se igra u Rijeci na Kantridi. Naime u Pulu je stiglo preko 1.500 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), dok su članovi Demona (navijačka skupina NK Istre1961) bojkotirali početak utakmice. Umjesto njih, na tribini, odnosno prostoru predviđenom za Demone stajao je istaknut veliki transparent „Sloboda navijačkim emocijama“. Bio je to njihov protest protiv oštrih mjera i pretresanja koje su u prethodnoj utakmici provodili pripadnici policije. Demoni su se pojavili tek poslije 20. minute, ali su bili u znatnoj manjini prema riječkim navijačima, jer se okupilo tek oko 300 njihovih pripadnika. Napomenimo, da veliki semafor na stadionu i dalje ne radi. Prvi dio utakmice protekao je u glasnom navijanju Armade, bez incidenata. Pojavom Demona „živnula“ je i navijačka scena, pa Demoni u 32. minuti skandiraju „Riječke pičke“, da bi odmah potoma nakon njihovih poklika „Istra“, Armada odgovarala „za kurac“. Slični su se uvredljivi povici i skandiranja čuli i u 42. i 43. minuti. Na samom kraju poluvremena, gledatelji nezadovoljni nekim odlukama suca skamdiraju mu „Cigane, Cigane“. Negdje oko 55. minute Demoni opet skandiraju „Riječke pičke“, a u 58. minuti Armada počinje s pirotehničkim ispadima pa bilježimo paljenje nekoliko bljeskalica i 5-6 dimnih bombi. U 61. minuti Armada ponovo pali 4 baklje, a Demoni im uzvraćaju skandiranjem „Jebo vas Mamić“.  Armada u 72. minuti baca na teren neposredno iza gola jednu petardu, a u 77. viču sucu „cigane“.

Neposredno po završetku utakmice nekoliko je pripadnika Armade uletjelo u teren želeći se domoći dresova svojih ljubimaca. Intervenirali su pripadnici policijskih snaga i uhvatili i odveli dva navijača.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednikT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code