SHLOMO PEREL U ZAGREBU

SHLOMO PEREL U ZAGREBU

14. listopada, 2012.

europa-europa

U Kulturnom centru “Shalom”, Radićeva 26.u srijedu 17. listopada 2012. u 19.00 sati održati sljedeći program u organizaciji Hrvatsko – izraelskog društva: Susret s gostom iz Izraela SHLOMOM PERELOM.
Prema  autobiografskoj knjizi “Bio sam član Hitlerove mladeži Solomon” snimljen je
igrani film “Europa Europa” koji će biti prikazan  u sklopu programa.
Razgovor će voditi i prevoditi s hebrejskog SONJA MAKEK BAR-SELA.

Shlomo ( Solomon ) Perel  je  rođen 1925. u Njemačkoj u židovskoj obitelji izbjegao je progon nacista pretvarajući se da je Nijemac. Njegova životna priča ispričana je u filmu Europa Europa snimljenom 1990.  koji se temelji na motivima iz njegove biografije objavljene 1989. pod naslovom “Bio sam član Hitlerove mladeži Solomon”. Perel često putuje širom Europe i razgovara o svojim iskustvima i doživljajima iz rata.

Kada su nacisti došli na vlast u Njemačkoj te počeo sustavni progon njemačkih građana židovske vjere, 1935. godine Perelova obitelj preselila se u Lodz u Poljskoj gdje je živjela Salomonova tetka. Kada su Nijemci okupirali Poljsku u rujnu 1939. Solomon Perel i njegov brat Isaak uspjeli su pobjeći u dio Poljske koji su okupirali Sovjeti, te je Solomon je u mjestu Grodno našao smještaj u sirotištu gdje je proveo dvije godine. Iz sirotišta je pobjegao kada su  Nijemci napali Sovjetski Savez no uhitila ga je jedna njemačka vojna jedinica. Budući da mu je njemački jezik bio materinski Perel ih je uspio uvjeriti da je etnički Nijemac koji živi izvan Njemačke te su ga oni uskoro zadužili da u njihovoj jedinici bude rusko-njemački prevoditelj. Kasnije budući da je bio maloljetan poslan je u školu za Hitlerovu mladež  u Braunschweigu gdje je nastavio skrivati svoj židovski identitet pod imenom Josef Perjelli te tako dočekao kraj rata. Poslije rata iselio je u Izrael gdje i danas živi. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code