ŠEJLA KAMERIĆ U RIJECI

ŠEJLA KAMERIĆ U RIJECI

8. srpnja, 2014.

Sejla Kameric plakat Custom

Od 7. do 23. srpnja  u Galeriji Kortil u Rijeci s izložbom SUMMERISNOTOVER gostuje proslavljena sarajevsko-berlinska umjetnica Šejla Kamerić. U Rijeci gostuje u sklopu međunarodne radionice za razvoj autorskog dokumentarnog filma Ex Oriente Film + REFINERI (21. -26. srpnja) u organizaciji Instituta dokumentarnog filma IDF iz Praga i riječke Udruge UKUS. Kamerić će na radionici biti i jedna od tutora pa će za javnost održati masterclass i šetnju kroz izložbu (23. srpnja u 17 sati) a osobno će predstaviti i prikazati i nekoliko svojih filmova (Ljetno Art-kino, 24. srpnja u 21:30). Većinu radova na izložbi Šejla Kamerić u Hrvatskoj izlaže prvi put dok će njeni filmovi imati svoju riječku premijeru.

Rad SUMMERISNOTOVER, po kojem izložba nosi naziv, je serija digitalnim printova s motivom dima i požara a zapravo eksplozije granata i bombi. Rad je nastao u ljeto prošle godine i na određeni je način umjetničin odgovor na svjetsku političku svakodnevicu koja je obilježena sukobima te euforiju oko obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Rad SUMMERISNOTOVER je već pokazan u New Yorku i kroz limitiranu seriju plakata u Austriji i Njemačkoj. Na ulicama Sarajeva plakati s motivom dima postavljeni su do kraja srpnja, kao intervencija u javnom prostoru. Šejla Kamerić prikazuje kako nasilje prejednostavno može prijeći u spektakl, i kako se novi oblici cirkulacije slika unutar društva transformiraju ovisno o našem vlastitom razumijevanju svijeta.

Izložbom u Rijeci autorica istražuje interpretaciju i reinterpretaciju slika. Polazi od pretpostavke da je središnje obilježje modernosti a posebno digitalne modernosti stapanje slika, onih koje su jednom postojale u odvojenim kategorijama – dokumentarne slike, umjetničke slike, slike svakodnevice – u jedan veliki nediferencirani slijed. Sve se slike sada sudaraju jedne s drugima a naše slikama posredovano razumijevanje svijeta doživljava pomak koji ima globalno i povijesno značenje. Postavljanjem slike u različite perspektive (kroz različite forme i različite veličine) sama slika dobiva novu važnost i na privatnoj i na javnoj razini.

Neki od radova koji će biti prikazani na izložbi nastali su u suradnji s mladim umjetnikom imena Dante Buu (1987.) koji se u bavi utjecajem javnosti na sferu privatnog, jednom kad je privatno postalo javno.T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code