PI*KICE SE UPLAŠILE GOLMANA

PI*KICE SE UPLAŠILE GOLMANA

23. ožujka, 2013.

utakmica-josipovic-tadic

Što su o utakmici u Maksimiru zabilježili srpski mediji

Priredio: Franjo Dobrović

Srbija opseda Zagreb“. Tako je zvučao naslov u Večernjim novostima na dan utakmice Hrvatska-Srbija.  „Alo“ je na naslovnoj strani napisao „Juriiiš!“, sa sve tri „i“. Opet ratni diskurs. Sitan tekst ispod: „Zagreb, zabranjen grad za Srbe“. Zanimljivo, imajući u vidu da sam u istom bio pre par meseci i sasvim se lepo proveo, a pogotovu imajući u vidu i vesti iz Blica, vesti koje su ipak pokazale drugačije stanje stvari: „Srpska ekspedicija bez problema prošetala trgom prepunim hrvatskih navijača“-piše u  komentaru objavljenom na portalu e-novine/ www.e-novine.com/.

U nastavku autor piše: “Setimo se: upravo se među mladim, neiživljenim muškarcima koji sebe nazivaju „navijačima“ regrutovalo za rat devedesetih. Navijačke grupe, uostalom, čak imaju i zvanične proglase u kojima same pričaju o tome kako je sport tu veoma sekundaran, a kojekakva „nacionalna“ pitanja primarna. To nam već dovoljno govori: ta neiživljena deca ne prate sport radi sporta – prate sport radi divljanja. Mediji, naravno, stalno podržavaju ovaj diskurs rata i konflikta. Konstrukcija „Srbija opseda X“ je mnogo češća u domaćem „sportskom“ „novinarstvu“ no što to možete da pretpostavite.

Na portalu Vijesti/www.vijesti.ba/ u subotu jutro nakon utakmice još je bila vijest:”Na trgu Krajine u Banjoj Luci večeras je organizirano direktno praćenje utakmice između Hrvatske i Srbije. Nakon što je Hrvatska povela golom Marija Mandžukića, izbila je tuča između pristalica srbijanske reprezentacije. Prethodno, zapaljena je i zastava Hrvatske. Banjalučka policija privremeno je obustavila saobraćaj u glavnoj ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, a obustava će trajati sve do 20:30 sati.

Spomenuti tablid Alo nakon utakmice je uzeo izjave poznatih Srba, među najzanimljivijim bila je izjava doktora za rock’n’roll Milića Vukašinovića:”Tužno i žalosno! Nemamo mi ni napad ni golgetere, za razliku od Hrvata koji su nam dali ta dva, a mogli su i još tri gola. Iako važimo za zaje*an, hrabar narod koji žestoko napada, ovi naši su se na terenu uplašila od golmana. Razmaženi su i igrali su ko pi*kice a onda im trener kriv – osuo je Vukašinović, koji smatra da pojedini fudbaleri iz naše reprezentacije u inostranstvu igraju odlično jer im ostatak tima daje samopouzdanje.”

ZAŠTIĆENI KAO BELI MEDVEDI

“Zanimljivo je biti ovih dana državljanin Srbije u Zagrebu! Gde god da se okrenete, primetićete desetine uniformisanih policajaca i ko zna koliko još njih koji se legitimišu kao pripadnici organa reda Hrvatske, a nose civilno odelo.

Toliko policije od ulaska u prestonicu „lijepe njihove“, a nigde gostujućih navijača. Ispade da je sva sila koja se stvorila na ulici došla zbog delegacije srpskih novinara od četrdesetak članova”- o boravku u Hrvatskoj napisao je novinar beogradskog tablida Kurir.

“Ništa nije slutilo da će beogradska grupa dobiti specijalan tretman dok službenik policije nije ušao u autobus kod naplatne rampe Ivanja reka da bi poželeo dobrodošlicu.

– Možda će usput do hotela biti provokacija, ali naš vam je savet da ne reagujete radi vaše bezbednosti. U ime policije RH želim vam dobrodošlicu – rekao je policajac Miro Kobešćak.

Od tog trenutka pa narednih dvadesetak kilometara putovanje nije bilo isto, jer su tri policijske „škode oktavije“, tri kombija i dva motora koji su okruživali putnički autobus privlačili svu pažnju ostalih učesnika u saobraćaju. Svi su gledali ka putnicima busa pitajući se zbog koga tako važnog se stvara dugačka kolona automobila, svetle rotacije sa sirenama, ne poštuju se semafori…

RAKIJICA ZA DOČEK

Ljubazno osoblje hotela „Šeraton“ dočekalo je srpske novinare s rakijom, likerom, brendijem i sokom od pomorandže.

Domaćini su novinarima, fotoreporterima i snimateljima iz Srbije poželeli prijatan boravak u Zagrebu, a kad smo ih upitali koji rezultat prognoziraju, nisu hteli da se izjašnjavaju.”T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. navodnjavanje fikusa
  #1 navodnjavanje fikusa 1 travnja, 2013, 19:08

  Predsjedničke ovlasti treba svesti na protokolarne te ga treba birati Sabor, a ne građani. Višestruko bi se to isplatilo: smanjili bi se nepotrebni troškovi koje izbori za predsjednika sa sobom nose, a smanjila bi se i šteta koju svojim „radom” Ivo Josipović, i njegov prethodnik Mesić, nanose Hrvatskoj. Sadašnji Predsjednik je izrazio bojazan da bi smanjivanje ovlasti funkciju svelo na razinu „fikusa”. I bolje je da bude samo „fikus”. Čak ga ne treba niti previše zalijevati…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gustirna
  #2 gustirna 31 ožujka, 2013, 19:41

  zasto josipovic nije otisao na utakmicu protiv srbije.
  zato sto je navijacima srpske reprezentacije bio zabranjen ulazak.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. D.
  #3 D. 30 ožujka, 2013, 20:29

  Nekad Jugoslavija, danas joj tepamo –„regija“

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. pričaju li o lovi?
  #4 pričaju li o lovi? 29 ožujka, 2013, 10:43

  Znate li kako je završila “bankorazvodna parnica” predsjednika Ive Josipovića u poznatom slučaju izvlačenja depozita iz Komercijalne banke? Pa vrlo jednostavno. Štetu učinjenu propaloj Komercijalnoj banci 1998. izvlačenjem gotovo dva milijuna kuna depozita Ive Josipovića i društva nagodbom je podmirila Banka Kovanica, a oni su izvučeni novac zadržali, za razliku od ostalih štediša, koji tada nisu kontrolirali obje financijske kuće. Josipović, koji danas nudi građanima spas u osobnom bankrotu, tada za ostale nije bilo briga. On i njegovo društvo pobrinuli su se tek da bankrot KBZ-a ne dožive osobno.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. crno je divna boja
  #5 crno je divna boja 27 ožujka, 2013, 00:50

  ova dva velikosrbina djeluju ko dva olinjala pe**ra.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. crno je divna boja
  #6 crno je divna boja 27 ožujka, 2013, 00:49

  ” na kamenu četnik sedi” stara je ravnogorska pesma, samo se ono sedi čita .. sijeeeedi (bijele kose .. pogodi ko je )

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Ferenc
  #7 Ferenc 23 ožujka, 2013, 19:13

  Pošto su došli to su i dobili i tako će biti kao što je i bilo.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code