SDP PEDERI HRVATSKU STE SJEBALI- U MAKSIMIRU SE ČULA NOVA PAROLA

SDP PEDERI HRVATSKU STE SJEBALI- U MAKSIMIRU SE ČULA NOVA PAROLA

8. prosinca, 2014.

dinamo rijeka ademi1web.2b10f27d6b465b6e028be21fe0fc8cb4 Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 18. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

GNK DINAMO – HNK RIJEKA  3 : 0

Utakmica 18. kola 1. HNL, odigrana u Zagrebu, u subotu, 6.prosinca 2014. u 15.00 sati na stadionu u Maksimiru.

Pred nešto više od 3.000 gledatelja, među kojima su posebno zapaženi pripadnici Armade ( navijačka skupina Rijeka) njih oko 700, te, nasuprot njima, jedva dvadesetak pripadnika BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama), odigrana je utakmica Dinama i Rijeke.

Uvijek glasna  Armada, smještena na južnoj tribini, u 5-oj minuti skandira „I Cibonu i Dinamo, jebemo i rasturamo“, da bi četiri minute kasnije ( 9. min,), skandirali „Purgerske pičke“ i „Jebo vas Mamić“.

Armadin govor mržnje nastavio se i u 15. minuti poklicima „Mamiću, Mamiću, govno jedno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo, majmune, pederčino“, a onda je, u 18. minuti, uslijedilo  „“Šukeru, Turčine, napuši se kurčine“. Slijedi potom „Mamiću, Cigane“ i „Mrzim purgera“ (24. min.), te „Jebo vas Mamić“ (34. min.).  „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ ponavlja se u 36., 41., 60., 79. minuti.

U 40. minuti  Armada je nakratko utihnula, pa se moglo čuti skandiranje malobrojnih BBB-a  „SDP pederi, Hrvatsku ste sjebali“.

Zatim se ponovno u 43. minuti javlja Armada skandiranjem „Purgerske pičke“, da bi u 49. minuti odjeknulo  „HNS mafijo- gotovo je, gotovo“. U 61. minuti  slijedi „Ubij purgera“, a u 73. minuti „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“.

Na derbiju nije nedostajalo ni pirotehnike – u  51. minuti Armada baca pet baklji na tartan stazu.

HNK HAJDUK – RNK SPLIT  2 : 1

Utakmica 18. kola 1. HNL, odigrana u Splitu, u nedjelju, 7. prosinca 2014., u 17.00 sati na stadionu Poljud.

Pred oko 8.000  gledatelja, od kojih oko 2000 pripadnika Torcide ( navijačka skupina HNK Hajduka) odigran je splitski derbi. Od samog početka utakmice Torcida je skandirala „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i to ponovila u 19. i 45. minuti. U 20. minuti gledatelji na sjevernoj tribini, zajedno s Torcidom, skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ što potom prihvaća publika i na istočnoj  tribini, a ostatak stadiona popraća aplauzom. Slično se dogodilo u naizmjeničnom dovikivanju gledatelja sa sjeverne i zapadne tribine. U 22. minuti Torcida skandira “Šuker puši Mamiću“ i „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“ . U 44. i 45. minuti, i to više puta uzastopce, uzvikuju  „Jebo te Mamić“. U 46. minuti Torcida skandira „HNS mafijo-gotovo je, gotovo“,  a u 87. minuti „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Na utakmici nisu izostali ni pirotehnički efekti kad je Torcida palila po jednu baklju, ali samo među navijačima, u 5., 12., 17., i 54. minuti.

NK OSIJEK – NK SLAVEN BELUPO  2 : 3

Utakmica 18. kola Prve HNL, odigrana u Osijeku, u nedjelju, 7. prosinca 2014. u 15.00 sati na stadionu Gradski vrt

Mali broj gledatelja, njih manje od 1.000, okupio se u Gradskom vrtu na utakmici između NK Osijeka i NK Slaven Belupa. Među njima je bilo oko 200 pripadnika Kohorte, navijačke skupine osječkog kluba, dok gostujući navijači nisu primjećeni. Kao i obično pripadnici Kohorte su među različitim obilježjima i ovom prilikom istakli mali transparent s keltskim križem. Također uobičajeno, bilo je izvikivanje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (8.,14., 24., 66. i 75. minuta) , uz dodatak u 9. minuti, „HNS mafijo, gotovo je, gotovo“ što se ponovilo u još dva navrata. Iznervirani nekim odlukama suca Strahonje, pripadnici Kohorte u 13. minuti skandiraju mu „Cigane, Cigane“, te „Lopove, lopove“. Uz to slijedili su povici „Jebo vas Mamić“. U 61. minuti jedna je baklja bačena na tartan stazu, a osječki je stadion u tim trenucima bio obavijen gustim dimom jer je Kohorta zapalila nekoliko dimnih kutija.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code