SAZNAJTE PRISLUŠKUJU LI VAS

SAZNAJTE PRISLUŠKUJU LI VAS

13. studenoga, 2011.

svemir
Otkrivamo potrebnu tajnu šifru

 

Piše: Dražen Stjepandić

Cijeli svijet postao je jedan mnogoveći i sveopći Big Big Brader. Nikad se nije više pratilo i prisluškivalo kao danas. Najviše pod izlikom sigurnosti i borbe protiv terorizma osluškuje se i prisluškuje, javlja se i dojavljuje više nego ikada. Nekadašnje komunističke zlogasne službe  male su bebe za ono što se radi danas. Nekada su konobari, a posebno nadkonobari, recepcionari obvezno podnosili izvještaje nadležnim organima, a mnogi od njih i sami su bili ti organi. U današnje vrijeme samo su se metode promijenile manje je angažirano ljudi, a više uređaja.

U službi obavještajnih službi sve je više uređaja i sigurnosnih kamera  i onih drugih. Pa vas kao Sanadera u restoranu Marcallino slučajno snime i iz snimljenog materijala opet kao slučajno izdvoje baš kompromitirajuće snimke i nakon par godina dostave ih kad je to potrebno. Ne znam da li slučajno kao uvod u restoransku špijunažu preko sigurnosnih kamera upotrebljenih, naopako prema unutra, prije toga Bobo Čimbur vlasnik Baltazara ni malo diskretno u istim novinama razveže kakve je sve bakanalije i bankete kod njega isti taj Sanader priređivao i tko je to plaćao. Izgledalo je kao da je čovjek otvorio dušu, ali spominjao je samo Sanadera.

Tradicionalni segment u obavještajnom poslu je prisluškivanje telefonskih razgovora. I premda službe za elektronsko izviđanje,  kako je to u razgovoru za naš portal Tjedno izjavio Ivan Zvonimir Čičak, imaju pametnijeg posla, odnosno manje se zloupotrebljavaju, u stvarnosti je potpuno suprotno građani nikad nisu bili više prisluškivani. Teško je i nabrojati tko nas svakodnevno prisluškuje, kontrolira nam SMS poruke, mailove i faxove.

U mobilni aparat kojim se služite unesite slijedeću šifru *#06# i doznajte je li je i vaš mobitel bio elektronski izviđan. Postoji mogućnost da ste koleteralna žrtva, moguće je da ste razgovarali s osobom koja se zakonski prisluškuje, a možda se u svojim razgovorima spomenuli bombu, pištolj…  izraze na koje se međunarodne prislušne mreže automatski pale, a možda ste upravo osoba koja se prisluškuje. Unesite šifru koju smo naveli i saznajte više o sebi.

Kad se nakon unesene šifre uz broj pod kojim je zavedena operacija dokaza prisluškivanja na zaslonu vašeg mobitela pojavi još jedan broj s velikom pouzdanošču usudimo se tvrditi kako ste upravo toliko puta bili prisluškivani. Toliko su puta ulazili u vaš mobitel, pregledavali su vaše SMS poruke i ostale pozive.

SOVA I DODIK

Šifra pokazuje samo broj uključivanja uređaja za prisluškivanje, a od koga to dolazi ostaje nepoznanica. Poznato je, da uz domaću obavještajnu zajednicu prisluškivanjem građana RH bave se i  strane službe i službe zemalja u susjedstvu. Više puta u medijima je pisalo o aktivnostima slovenske SOVE, svojedobno je izbila afera u kojoj se otkrilo kako su slovenski obavještajci prisluškivali i samog nekadašnjeg premijera Sanadera. Nije nepoznato ni da Dodikove službe prisluškuju sve što mogu. Važnu ulogu u prisluškivanju Dodikovih službi ima njihov telekom inače u vlasništvu Telekoma Srbije.

Prisluškivanjem na cijelom Balkanu sustavno bave se i Amerikanci. Proteklih dana u srbijanskim medijima moglo se pročitati da CIA svoju centralu za Balkan iz Sofije seli u Beograd. Na Dedinju u nekadašnjem Maršalatu, odmah do vile Slobodana Miloševića, koju je prije lišavanja slobode zbog sumnje u organizaciju atentata na  Ivu Pukanića, od Slobine udovice iznajmio Joca Amsterdam, CIA gradi  objekt od 40 000 kvadratnih metara u koji će se iz Sofije preseliti njen centar za Balkan.  Srbijanski mediji više puta su objavili da je sadašnja američka veleposlanica u Srbiji  Mary Warlick  ujedno i šefica CIA-je za Srbiju.

U izgradnju tog velikog centra za prisluškivanje, kako tvrde srbijanski mediji SAD ulažu 117 milijuna dolara.

SUSTAV WATSON

Svojedobno je u Nacionalu objavljen tekst pod naslovom HRVATSKA – AMERIČKI PRISLUŠNI CENTAR NA BALKANU i podnaslovom Hrvatska s Watsonom prisluškuje cijeli Balkan. Tekst je 2004. potpisao Eduard Šoštarić. U tekstu je podrobno opisan način prisluškivanja mobitela. Sustav Watson omogućuje praćenje svih telefonskih razgovora, E-mailova, faxova koji se vode putem svih vrsta digitalnih i anolognih komunikacija, osobito mobitela u svim zemljama s kojima Hrvatska graniči. Citiramo:„Hrvatska obavještajna zajednica dobila je od SAD-a na korištenje sustav Watson i opremu za prisluškivanje radi borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija, te je njegovu opremu i dijelove razmjestila u svim većim hrvatskim gradovima. Premda su Amerikanci, nezadovoljni činjenicom što se prislušni uređaji koriste za unutrašnjopolitičke svrhe, nakon “Oluje” počeli postupno povlačiti svoju opremu i ljude, tako da je Hrvatska jedno vrijeme bila u potpunom informativnom mraku, teroristički napad u New Yorku sve je promijenio. U pregovore o isporuci Watsona bio je uključen i šef najmoćnije američke obavještajne službe NSA, general Michael Hayden. Prislušni sustavi koje je Hrvatska dobila nakon terorističkih napada na SAD uspješno pokrivaju i teritorij susjednih država, te prate telefonske razgovore i druge oblike komunikacije (e-mail, faks) koji se vode putem svih vrsta digitalnih i analognih komunikacija, osobito mobitela. Razmještanje hi-tech špijunske opreme u Hrvatsku pokazuje da američka strana danas smatra Hrvatsku svojim najvećim partnerom antiterorističke koalicije u regiji, što je i priznanje Hrvatskoj za dosadašnju dugogodišnju suradnju na razmjeni obavještajnih informacija s američkom obavještajnom zajednicom. Ovo se osobito odnosi na razmjenu obavještajnih informacija o prisutnosti terorističkih skupina i pojedinaca u BiH proteklih godina.“

Autor napominje kako je Hrvatska dolaskom nove opreme i tehnologije postala  najjačim izvorom obavještajnih informacija u jugoistočnoj Europi za potrebe antiterorističke koalicije. Suradnja s američkom obavještajnom zajednicom višestruko se intenzivirala. Hrvatska obavještajna zajednica u suradnji s Amerikancima i zapovjedništvom SFOR-a u Bosni i Hercegovini pridonijela je praćenju i uhićenju Bin Ladenove mreže u Bosni i Hercegovini, te je znatno smanjen i broj ilegalnih prijelaza stranih državljana preko hrvatske granice, pisalo je u Nacionalu.  Watson omogućuje čak i praćenje kretanja prisluškivanih osoba (zapravo prati kretanje mobitela) te prisluškivanje osoba čak i kad je mobitel isključen jer mikrofon mobitela pretvara u bubu koja snima svaki razgovor u krugu 15 metara oko mobitela.

Dalje citiramo:„ Hrvatska obavještajna zajednica sada može pratiti sve vrste digitalnih i mobilnih komunikacija čije je praćenje do sada bilo otežano i ograničeno, jer su hrvatski obavještajci raspolagali tehnikom koja je mogla uspješno prisluškivati samo analognu mrežu 099, dok je s dva kombija njemačke proizvodnje i prislušnom opremom u NSEI prisluškivala mobilne digitalne telefone. Takav način prisluškivanja umarao je ljude, padala bi koncentracija, a troškovi su bili mnogo veći od očekivanih rezultata. Oprema koja prisluškuje digitalne mobilne komunikacije inače je vrlo skupa i nedostupna na slobodnom tržištu. „

U nastavku iscrpnog teksta još stoji: „Osim što prisluškuje digitalne veze i mobitele, američki sustav prisluškivanja u Hrvatskoj otkriva i kretanje prisluškivane osobe u slučaju ako je baterija još u mobitelu. Naime, svaki grad u Hrvatskoj, koji ima instaliran dio prislušne opreme s određenim dometom pokrivanja teritorija, prati putnika s mobitelom i u trenutku kada putnik izlazi iz dometa jednog, preuzima ga prislušna postaja drugoga grada zahvaljujući identifikacijskom kodu svakoga mobitela koji se prisluškuje. Na isti način prislušni uređaji iz Hrvatske djeluju prema inozemstvu.

Svaki dolazak tako osjetljive prislušne opreme neizbježno postavlja pitanje zlouporabe sustava. Lako je moguće da se korištenjem spomenute tehnologije mogu brifirati i pojedini političari na vlasti o svojim političkim konkurentima, a da se pri tome izbrišu svi tragovi, i da oni koji su prisluškivanje zatražili ne odgovaraju za zlouporabu, jer nema nikakvih dokaza. Stanje na hrvatskoj političkoj sceni i u strukturama obavještajne zajednice daleko je od stabilnog, a korištenje sustava kao što je Watson zahtijeva preduvjete demokratskog ozračja i stabilnost u državi kako bi se izbjegla mogućnost političkih zlouporaba. Nacionalovi izvori ipak su složili u jednome  Hrvatskoj i njezinoj nacionalnoj sigurnosti bio nužan takav sustav nakon što je Nacionalna služba elektroničkog izviđanja (NSEI) ostala u obavještajnom mraku. Premda je Hrvatska dobila značajnu tehnološku prednost pred drugim susjedima u prikupljanju obavještajnih informacija, ona je ipak regionalnog karaktera. Najveće države koje raspolažu špijunskim satelitima mogu snimati sve telefonske komunikacije (razgovori, faks, e-mail, Internet) bilo gdje na svijetu.

Prisluškivanje preko mobitela i kad je aparat isključen provodi se tako da službe nazovu broj mobilnog telefona, a prije nego što stisnu posljednju znamenku pozivnog broja puste posebnu šifru koja uključuje mikrofon. Tako mobitel postaje “buba” koja prenosi sve zvukove do 15 metara iz okoline. Takvo prisluškivanje može se onemogućiti samo ako se izvadi baterija iz mobitela.

Kabel koji spaja telefonsku slušalicu i aparat zrači dovoljno da razgovor snime sateliti. Takvi razgovori poslije se kompjutorski razvrstavaju i analiziraju po pozivnom i dozivnom telefonskom broju, po lokaciji pozivnog i dozivnog telefona, po vremenu razgovora, jeziku, ključnim riječima i po boji glasa govornika. Tek tako razvrstani i analizirani razgovori idu analitičarima na provjeru.
Obrana od napada novoga prislušnog sustava na digitalne komunikacije, a osobito mobitel, svodi se na samo jednu mogućnost: trebate izvaditi bateriju ili potpuno odstraniti bilo kakav drugi izvor napajanja. Dakle, efikasna obrana ne postoji. Moguće je, tvrdi izvor, izabrati nešto nesigurniju varijantu koja predviđa česte promjene tipa mobitela i brojeva putem kartica i bonova, ali je to ekonomski potpuno neisplativo dok je najnesigurnija mogućnost postati pretplatnikom na mobilnu mrežu.“

I eto pazite što pričate čak ako se poslije upisane šifre na zaslonu vašeg mobitela ne pojavi uz serijski broj telefona još neki broj. T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. wasp
  #1 wasp 4 prosinca, 2016, 01:14

  A ko je tome kriv za prisluskivanje?jedina zastita je birat rijeci,dok lokaciju,ako te netko prati,jednostavno nemas nista kod sebe od digitalije i gotovo,blazena vremena kad je bio samo fiksni,a sad se sve UBRZALO,pa tko voli nek izvoli

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pero
  #2 Pero 8 ožujka, 2012, 10:37

  Treba znati čitati. Čovjek je lijepo napisao u zadnjoj rečenici: “Ako se na zaslonu vašeg mobitel UZ serijski broj ne pojavi još neki broj…” Dakle, ključna riječ je “UZ”. Ako vam se ispiše samo IMEI, sigurni ste (barem za sada). 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. pic
  #3 pic 23 veljače, 2012, 12:26

  pa svaki mob ima drugi ime broj doooooooooo .

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Neki tamo
  #4 Neki tamo 22 studenoga, 2011, 08:41

  Upravo tako, IMEI je jedinstveni serijski broj svakog mobitela, koji se dobije upravo utipkavanjem tih znamenaka i simbola, a onaj tko misli da to može lako saznati, grdo se vara!
  I tko je uopće ovaj lik, koji piše o tome, taj ili je u tehnološkom zaostatku ili je stvarno glup da nema pametnijih stvari za pisanje!!

  Kakav idiot je autor članka!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. miki
  #5 miki 15 studenoga, 2011, 05:05

  Možda kod tebe, kod mene stoji broj 6, a na drugom mobaću
  iste marke broj 3.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. JA
  #6 JA 14 studenoga, 2011, 16:25

  Unosom šifre *#06# prikazuje se samo IMEI uređaja, a ne da li je mob bio špijuniran ili nije…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code