IZVOĐAČI I LJUBITELJI SUVREMENE GLAZBE IZ CIJELOGA SVIJETA

IZVOĐAČI I LJUBITELJI SUVREMENE GLAZBE IZ CIJELOGA SVIJETA

14. travnja, 2017.

 

Svečano otvaranje Festivala održat će se u Kazalištu Komedija, 22. travnja s početkom u 19.30 sati, premijerom opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke, pobjednice natjecanja 5-minute Opera Competition na 28. MBZ-u. Ovo djelo pisano za Muzički biennale Zagreb izvest će se u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, čiji će ansambl i solisti oživjeti svijet bajki na kojima se temelji libreto opere kojom će ravnati Berislav Šipuš. Upravo praizvedba opere Klothò i suradnja s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu bila je povod da ove godine na Muzičkom biennalu Zagreb Poljska bude zemlja-partner

Priredio: Igror Koruga

Svega nekoliko dana dijeli nas od početka 29. Muzičkog biennala Zagreb (MBZ-a), najvećeg međunarodnog festivala suvremene glazbe. U posljednjem travanjskom tjednu mnogi će se koncerti i kazališni prostori posvetiti suvremenoj glazbi, a tim će povodom Zagreb posjetiti umjetnici, izvođači i ljubitelji suvremene glazbe iz cijeloga svijeta. Umjetnički ravnatelj MBZ-a, Krešimir Seletković, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, Marin Blažević, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus, Tomislav Fačini i voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Davorka Begović, predstavili su bogat program ovogodišnjeg MBZ-a i osnovne programske smjernice kojima će ova tradicionalna manifestacija oduševiti različite profile posjetitelja i zaljubljenika u suvremeni izražaj.

5-minutni klavirski koncert

Svečano otvaranje Festivala održat će se u Kazalištu Komedija, 22. travnja s početkom u 19.30 sati, premijerom opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke, pobjednice natjecanja 5-minute Opera Competition na 28. MBZ-u. Ovo djelo pisano za Muzički biennale Zagreb izvest će se u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, čiji će ansambl i solisti oživjeti svijet bajki na kojima se temelji libreto opere kojom će ravnati Berislav Šipuš. Upravo praizvedba opere Klothò i suradnja s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu bila je povod da ove godine na Muzičkom biennalu Zagreb Poljska bude zemlja-partner. Po uzoru na natjecanje 5-minute Opera Competition, 29. MBZ kao novi skladateljski izazov postavio je – klavirski koncert. U rujnu 2016. godine zaključeno je natjecanje 5-minutnih klavirskih koncerata i gotovo udvostručen broj prijava u usporedbi s 5-minute Opera Competition iz 2015, dok su skladbe za natjecanje stigle iz brojnih svjetskih zemalja.U uzbudljivoj koncertno-natjecateljskoj večeri, 26. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu, festivalski će ansambl, pod palicom dirigenta Aleksandra Kalajdžića i uz solista pijanista Filipa Faka, imati nimalo lak zadatak izvođenja deset izrazom i tehnikom potpuno različitih partitura, a pobjednik večeri će skladati ¨cijeli¨ koncert za klavir za 30. Muzički biennale Zagreb.

Žabica kraljica za malene

¨Muzički biennale Zagreb i Kultura promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu predstavit će i pobjednika natječaja za novu zvučnu instalaciju – kanadskog umjetnika Adama Basanta, koji je svoju instalaciju naslovio Five Lines, Crossing. U Galeriji Studentskog centra, tijekom biennalskih dana, zainteresirani će posjetitelji moći vidjeti i čuti uživo kako je ovaj zanimljivi i kreativni umjetnik u zvuku interpretirao logo ovogodišnjeg MBZ-a te na koji će način vizualno i auditivno zaposjesti prostor galerije. Sami posjetitelji galerije bit će aktivni integrativni dio instalacije, jer će i njihove kretnje i zvukovi postati dijelom ovog umjetničkog projekta¨, najavila je Davorka Begović, voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Velika pozornost u sklopu ovogodišnjeg programa dana je upravo programima za djecu i mlade, a u svrhu odgajanja publike i poticanja kreativnosti među mladima. Prije večernjeg svečanog otvaranja Festivala, dječja će publika imati priliku službeno obilježiti početak ove glazbene manifestacije prije svih drugih, na takozvanom Velikom otvorenju za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 22. travnja u 18:00 sati. Premijera dječje lutkarske predstave Žabica kraljica, čiju glazbu potpisuje mlada skladateljica Sara Glojnarić, a režiju Rene Medvešek, jedan je od najatraktivnijih programa na MBZ-u. Za one malo starije MBZ je pripremio i cijeli ciklus koncerata u Kulturno-informativnom centru (KIC-u) od 24. do 27. travnja u 15:00 sati, gdje će publika u neformalnoj atmosferi moći čuti studente i mlade glazbenike iz raznih dijelova Europe.

U Tunelu Grič

¨Također, na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb nastupit će i vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća – ansambl Intercontemporain (Francuska) i ansambl Modern (Njemačka), Oslo sinfonietta (Norveška), ansambl Ictus (Belgija), Les Percussions de Stasbourg (Francuska) te Pre-art soloists (Švicarska). Na 29. izdanju ostvarit će se i tradicionalne suradnje sa Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, sa Zagrebačkom filharmonijom, ansamblima Muzičke akademije, sa Cantus Ansamblom, Zagrebačkim solistima i ciklusom Jazz.hr, a na programu Biennala praizvest će se i djela mnogih hrvatskih autora različitih generacija¨, predstavio je brojne suradnje Krešimir Seletković, umjetnički ravnatelj MBZ-a.

Festival će na poseban način zatvoriti undercut opera, odnosno glazbeno-scenski projekt TE, zajednički autorski rad skladatelja Dalibora Bukvića i Ane Horvat te redateljice Natalije Manojlović. Djelo će izvesti vokalni ansambl Antiphonus, pod vodstvom Tomislava Fačinija, uvijek spreman za eksperimentiranje i istraživanje. Mjesto nastajanja i izvedbi ovog novog djela bit će Tunel Grič, sa svim svojim osebujnostima i posebnostima koje istovremeno ograničavaju i oslobađaju. Opera koja to nije, zvučna instalacija koja prerasta u izvedbeno djelo, publika koja u tunel unosi svjetlo i sama postaje dijelom izvedbe – temeljne su značajke ovog jedinstvenog glazbeno-scenskog djela s kojim će se prigodno zatvoriti 29. Muzički biennale Zagreb. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code