SAHRANA MISLAVA PARADŽIKA NA STARU GODINU

SAHRANA MISLAVA PARADŽIKA NA STARU GODINU

28. prosinca, 2014.

paradžikovi-660x330 Custom

Posljednji ispraćaj tragično preminulog Mislava sina pokojnog Ante Paradžika bit će u srijedu 31. prosinca ove godine. Mislav Paradžik bit će sahranjen na zagrebačkom Mirogoju s početkom u 11 i 40 sati.

Mislav  Paradžik, sin pokojnog hrvatskog političara Ante Paradžika, tragično je preminuo na sam dan Božića. Neslužbena informacija glasi da je počinio samoubojstvo u pet sati ujutro, skokom kroz prozor zgrade u kojoj je živio.

Ante Paradžik rođen je 1943. u Ljubuškom gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Aktivno se uključio u Hrvatsko proljeće i bio vođa studentskog pokreta sedamdesetih godina. Zbog organizacije studentskog štrajka, vlasti komunističke Jugoslavije osudile su ga na tri godine zatvora. Ponovo je uhićen 1975. kada provodi u istražnom zatvoru četiri mjeseca. Zbog svojih stavova te zagovaranja demokracije i ljudskih prava Paradžika 1976. tadašnje vlasti ponovno zatvaraju. Kao hrvatski domoljub jedan je od najprogonjenijih protivnika komunističkog režima.

Paradžik je 1989. sudjelovao u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice. Zbog neslaganja s programom i načinom rada istupa iz HDZ-a i političko djelovanje nastavlja u Hrvatskoj demokratskoj stranci. Braću Veselica i HDS napušta jer kao temeljni cilj nisu isticali neovisnost Hrvatske.

Zajedno s Krešimirom Pavelićem osnovao je HSP u kojoj je bio dopresjednik.

Dana 21. rujna 1991. Paradžik je na povratku sa stranačkog skupa HSP-a u Križevcima ubijen u Sesvetama od hrvatskih policajaca. Formalno, krivci su nakratko završili iza rešetaka, pravdajući se da su dobili anonimnu dojavu da su u automobilu “martićevci”. Sintagma “političko ubojstvo” u medijima samostalne Hrvatske prvi je put upotrebljena za ubojstvo dopredsjednika HSP-a.

Indicije da je ubojstvo Paradžika bilo politički motivirno, nisu se mogle dokazati.

Ante Paradžik je u braku sa suprugom Jozefinom imao troje djece, sina Mislava i kćeri Veroniku i Jozefinu. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 28 prosinca, 2014, 18:02

  [quote name=”Zenga”]Umjesto o njemu, pišete o njegovu ocu. Nije to fer. Zaboga, pa i mali ima svoj život. Svaka čast njegovu ocu, koji je bio veliki hrvatski domoljub i žrtva Manolićevih dželata, mene silno zanima koliko je Mislav imao godina kad je digao ruke na sebe, što je radio u životu…[/quote]
  Mislav je ostao bez oca sa ne punih 15 godina, 23 godine živio je gledajući ubojice svog oca kako šetaju gradom…piju, smiju se…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Zenga
  #2 Zenga 28 prosinca, 2014, 13:15

  Umjesto o njemu, pišete o njegovu ocu. Nije to fer. Zaboga, pa i mali ima svoj život. Svaka čast njegovu ocu, koji je bio veliki hrvatski domoljub i žrtva Manolićevih dželata, mene silno zanima koliko je Mislav imao godina kad je digao ruke na sebe, što je radio u životu…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code