S ANDREOM BOCELLIJEM U ARENI

S ANDREOM BOCELLIJEM U ARENI

18. lipnja, 2014.

 PRESS konferencija za sezonu 2014 - 2015 06 Custom

Zagrebačka filharmonija narednu koncertnu sezonu

 

Napisao: Ivan Raos

Zagrebačka filharmonija najavila je u četvrtak, 12. lipnja 2014. svoju novu koncertnu sezonu (2014./2015.),  zaista sa stilom (prikladno) u predvorju Male dvorane KD Vatroslava Lisinskog,  baš kao i uvijek ležerno i jednostavno na posebnoj konferenciji za medije, na kojoj se okupilo mnoštvo predstavnika medija i uglednika naročito iz kulturnog (glazbenog – Davorin Kempf, Ivan Skender …) i društvenog života Grada. 

BEZ REGIJSKOG CIKLUSA

Zapravo u novu sezonu Zagrebačka filharmonija ulazi s novim ravnateljem – jer će Mirko Boch u idućem četverogodišnjem mandatu biti će na čelu našeg najvećeg orkestra.  Ovoj press konferenciji nazočio je i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, koji je pozdravio sve nazočne novinare, ali i podsjetio na ulogu koju Zagrebačka filharmonija, kao i druge gradske kulturne ustanove – kao simboli kulturnog identiteta Grada imaju u viziji europskog Zagreba i njegovog metropolitskog duha.

Pritomu se i novi ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch ispred Zagrebačke filharmonije obratio brojnim predstavnicima medija, ali i Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije u Zagrebu – koji je najavio tješnju suradnju ovih dviju institucija u dolazećoj sezoni.

U sezoni 2014./2015. Zagrebačka filharmonija nastavlja sa svojim  ciklusima: Crvenim, Bijelim i Plavim, a Filmski ciklus, nakon uspješnog „debija“ bit će nastavljen sa novim filmsko-glazbenim uspješnicama. Tako ćemo, prema najavama,  krajem godine u kinu Europa imati priliku gledati popularnog Charlija Chaplina u glazbenoj pratnji Zagrebačke filharmonije.

Iako Regijskog ciklusa od sezone 2014./2015. više nema ne ćemo žaliti za njim. Stoga su iz Zagrebačke filharmonije najavili vrlo bogat koncertni program unutar postojeća tri ciklusa. U Zagrebu ćemo ugostiti neke svjetske dirigentske i solističke zvijezde: Davida Danzmayra, Leopolda Hagera, Elenu Baškirovu, Sergeya Krylova, Lilyju Zilberstein, Stefana Milenkovicha i druge. Nastavlja se suradnja i sa domaćim umjetnicima sa svrhom afirmacije onih mladih koji već naveliko postižu uspjehe na međunarodnim natjecanjima i glazbenim pozornicama diljem svijeta. Tako će solističke koncerte imati Ana Vidović na gitari, sopranistica Diana Haller, pijanist Aljoša Jurinić, saksofonist Lovro Merčep, bariton Ljubomir Puškarić, ali i članovi orkestra Zagrebačke filharmonije: čelisti Jasen Chelfi i Smiljan Mrčela te koncert majstor, violinist Martin Draušnik.       

MAKSIMIR U RUJNU

Nastavlja se i već tradicijski Tjedan glazbe za mlade, Filharmonijski bal, humanitarni koncerti Korak u život i Koncert za život i, koncerti na otvorenom na prekrasnim gradskim lokacijama poput onoga u parku Maksimir u rujnu.

Znajući za naklonost i oduševljenje zagrebačke publike prema maestru Dmitriju Kitajenku, Zagrebačka je filharmonija ponosno najavila kako će ga u novoj sezoni imati priliku često vidjeti na zagrebačkoj pozornici. Dmitrij Kitajenko ostaje umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije i dragi gost orkestra.

Ovogodišnje svečano otvorenje sezone održat će se 26. rujna 2014. koncertom pod ravnanjem izvrsnog Davida Danzmayra i ugledne ruske pijanistice Elene Baškirove.

Poznavatelji i  ljubitelji klasične glazbe u novoj će sezoni Zagrebačke filharmonije pronaći će obilje toga što će zadovoljiti njihova glazbene zahtjeve najizbirljivijie publike. Jedan od njih svakako je koncert jednog od najpoznatijih svjetskih tenora, Andree Bocellija u zagrebačkoj Areni 29. studenog 2014. s kojim će nastupiti i orkestar Zagrebačke filharmonije!

Sve u svemu nova će sezona po svemu sudeći donijet izvrstan (kvalitetan) filharmonijski program, sjajne umjetnike (hvalevrijedne suradnje i zanimljiva gostovanja) čime će uvelike obogatiti kulturnu i turističku ponudu glavnog  Hrvatskog grada Zagreba. T

 

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code