ROMSKI HIP HOP U MOČVARI

ROMSKI HIP HOP U MOČVARI

14. ožujka, 2014.

motovun miroslav Custom

Euro Black Nation dolaze iz Darde, a po svemu što ih karakterizira riječ je o neuobičajenoj grupi. To su dečki u kasnim dvadesetima, obožavaju repati, odrasli su na cesti i njihove su priče brutalno istinite, a pomalo podsjećaju na „Milijunaša s ulice“ i nadaju se da će njihov kraj biti sretan baš kao u navedenom filmu. Nakon nekoliko godina rada dovršili su album, nastupili na prošlogodišnjem Motovun film festivalu, o njima su snimljena dva dokumentarna filma, a za nekoliko tjedana kreću na  turneju. Koliko su zagrizli za ono što najviše vole, a to je glazba, pokazat će na prvom samostalnom koncertu u Zagrebu, u Močvari 17. travnja u 21 sat.

Pod utjecajem kung fu filmova i hip hopa, Euro Black Nation (E.B.N.) kombiniraju elektronske i hip hop ritmove s romskom tradicionalnom glazbom što sveukupno čini njihov, kako sami kažu, «gipsy style». Inspiraciju pronalaze u vlastitoj svakodnevici koju obilježava sveprisutna nezaposlenost te životarenje od socijalne pomoći i skupljanja željeza. Nakon uredno odsluženih zatvorskih kazni i društveno korisnog rada, puni duha i optimizma depresivne teme obrađuju na jedinstven i duhovit način jer nemaju ništa, ali kažu da imaju sve (mnogi bi im pozavidjeli na životnoj filozofiji).

Euro Black Nation je zaintrigirao i Jasnu Nanut koja je režirala njihov spot za pjesmu „Doma nema mjesta“,koji je objavljen prije nekoliko dana i već ima preko 15 000 pogleda, a s dečkima se družila i nekoliko mjeseci jer je o njima snimila dokumentarni film u produkciji zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Spot je snimljen na autentičnim lokacijama u Dardi pored Osijeka – getu, kako ga zovu dečki iz ovog neobičnog benda.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code