ROMANA VLAHUTIN PRVA DAMA U SJENI

ROMANA VLAHUTIN PRVA DAMA U SJENI

20. veljače, 2012.

Boris_Tadic_Romana_Vlahutin_Berislav_Sipus_Ivo_Josipovic_i_direktorka_HINA-e_Smiljana_Skugor_Hrncevic
Tko je najmoćnija žena na Pantovčaku?

Piše: Dražen Stjepandić

Ime Romane Vlahutin nije nepoznato hrvatskoj javnosti. Jedino još nije pisalo da na Predsjedničkom dvorima na Pantovčaku, kako jeTuđman  prekrstio nekadašnju Titovu rezidenciju Vila Zagorje, postala  prva dama u sjen.  Po kuloarima se šuška se da je Romana Vlahutin u predsjednikovom životu sada ono što je nekada bila Sanda Vojković.  Nakon što je bivšu tajnicu u ZAMP-u  i najvažniju poslovnu suradnicu smjestio na HRT-u, gdje je direktorica glazbene produkcije, predsjednik Josipović se posvetio novoj najbližoj suradnici , koja je zahvaljujući bliskim odnosima s predsjednikom brzo uznapredovala do pozicije najmoćnije žene na Pantovčaku .
Premda se u javnosti predstavljaju  kao skladan par, dobro upućeni znaju da je zvanična prva dama gospođa Tatjana Josipović samo igra ulogu supruge predjsednika Republike Hrvatske.Premda  ni ona, kad se pažljivije prouče njene izjave, o njihovom životu, nije krila kako supruga premalo viđa.  Profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu ostala je decentna i misli kako je to zbog suprugove prezaposlenosti, a bolje upućenio dobro znaju što se krije iza tog izraza. Ivo Josipović nije prezaposlen samo zbog državničkih obveza i na osnovu njegovih ranijih afiniteta i ponašanja može sepretpostaviti da tračevi o njemu i novoj najbližoj suradnici  i najmoćnijoj ženi na Pantovčaku, nisu samo plod mašte i zlih jezika.
No, ono što nas više zanima je  nepotizam koji se krije iza parola o pravdi i  novoj pravednosti. Krije li se iza, sad već dobrouzdrmanog, predsjednikovog bezgrešnog javnog image-a vrhunskog intelektualca, zapravo surovi protektcionizam zasnovan na biološkoj muško-ženskoj suradnji? Je li to ta Pravda, odnosno nova pravednost koju nam je obećavao u svojoj predsjedničkoj kampanji dvije i devete?

NEKADAŠNJA NOVINARKA

Romana Vlahutin bila je novinarka i urednica na Radiju 101. Od 1999. godine zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova RH, kao diplomat u političkom odjelu Veleposlanstva RH u Washingtonu, načelnica Analitike i političkog planiranja u MVP-u od 2000. do 2004. godine te ministar savjetnik i voditeljica političkog odjela Veleposlanstva RH u Beogradu, pa i politički direktor Misije OESS-a na Kosovu.
Trenutno je osobni izaslanik predfsjednika  RH Ive Josipovića za jugoistočnu Europu, odnosno za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Republiku Kosovo i Republiku Srbiju. Ovo je nova pozicija u uredu predsjednika RH, ujedno, to je i prvi put da hrvatski predsjednik imenuje nekoga na funkciju osobnog izaslanika za regiju. Na poziciju izaslanice Vlahutin je promovirana s položaja zamjenice savjetnika predsjednika Josipovića za vanjsku politiku Joška Para. U javnosti je više puta pisalo da nije bila u dobrim odnosima s čovjekom čija je bila zamjenica.
Izaslanica Vlahutin diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i magistrirala na J. F. Kennedy School of Govergnment, Harvard University. Surađivala je  s međunarodnim medijima (BBC, CNN, WTN) u uredu za strane novinare Ministarstva informiranja Hrvatske. Nakon toga, sudjelovala je u radu Bassiounijeve komisije UN-a, a od 1994. do 1997. radila je kao analitičar u Timu za strategiju Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (posebno na slučajevima logora u Bosni i Hercegovini, govora mržnje u medijima te tzv. Leadership cases).
Radila je kao istraživač u Vijeću za međunarodne odnose (Council on Foreign Relations), ured u Washingtonu. Sudjelovala u izradi studije o proširenju NATO-a na jugoistočnu Europu na institutu RAND. Izaslanica predsjednika Josipovića za regiju spominjala se i među kandidatima Ureda predsjednika za  mjesto veleposlanika RH u SAD-u.

U DUBROVNIKU S DUBROVKINJOM

Romana Vlahutin je uz Danicu Jurčić Spasović  jedna je od dvije Dubrovkinje na Pantovčaku. Priče o posebno bliskim odnsima predsjednika i sada i službeno najmoćnije žene na Pantovčaku krenule su nakon  proslave drugog predsjedničkog, a ukupno pedeset i drugog trođendana Ive Josipovića, ljetos u Dubrovniku. Novine su pisale kako je nakon koncerta Beogradske fiharmonije ispred Kneževog dvora predsjednik otišao do Trubadura i tamo se zadržao do dugo u noć. U njegovom društvu su bile tri savjetnice: Zrinka Mojzeš-Vrabec, Danica  Jurčić-Spasović  i Romana Vlahutin.
Redale su se runde, u kafiću gdje inače čaša točenog  pivo domaće proizvodnje košta oko pedeset kuna. Braća Brešković su predsjedniku odpjevali i Happy Berthday, u pjesmi su se pridružili su se i ostali gosti koji su po jakom osiguranju mogli naslutiti  o kome se radi. Jedino se u medijskim napisima nitko nije pitao gdje je tada  bila zvanična prva dama? Zar nije trebala biti na rođendanu supruga? Zar njen suprug za rođendan nije trebao biti sa suprugom?
Ako je tako za rođendan kako je tek ostalim danima?
Hoćemo li jednog dana čuti kako se Ivo Josipović ispričava i supruzi?T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. lupus
  #1 lupus 5 ožujka, 2012, 11:19

  jadni muzevi…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. injekcija
  #2 injekcija 2 ožujka, 2012, 16:11

  [quote name=”pismonoša”][quote name=”fotograf”]nekada fotografija govori više od tisuću riječi…
  tko je ova djevojčica u kratkom bijelom zečjem krznu?[/quote]

  VJEROVALI ILI NE , DJEVOJČICA U JEFTINOM BIJELOM KAPUTIĆU JE RAVNATELJICA “HINE” …[/quote]

  Ravnateljicu Hine navodno dere netko iz Tanjuga iz Beograda.Moze se slobodno reci da region funcionira.Jedino se ne zna da li joj za tu regionalnu igru zna muz.Isto kao i Jagodi Vukusic s onim Uskokovim optuzenikom iz Diokija i N.Lista…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. pismonoša
  #3 pismonoša 23 veljače, 2012, 17:39

  [quote name=”fotograf”]nekada fotografija govori više od tisuću riječi…
  tko je ova djevojčica u kratkom bijelom zečjem krznu?[/quote]

  VJEROVALI ILI NE , DJEVOJČICA U JEFTINOM BIJELOM KAPUTIĆU JE RAVNATELJICA “HINE” …

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. fotograf
  #4 fotograf 22 veljače, 2012, 00:11

  nekada fotografija govori više od tisuću riječi…
  tko je ova djevojčica u kratkom bijelom zečjem krznu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. mata
  #5 mata 21 veljače, 2012, 17:57

  Prva “dama” u stan u kojemu samo živi s predsjednikom, potpuno otvoreno dovodi svoga “prijatelja” a predsjednik se odmara podalje u stančugi od 200 m2. Napredno, nema što, to je moralni lik lignje, dno dna.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code